Banda de música de Sabadell. Autor: cedida.

La Banda de Música de Sabadell ofereix un concert amb una gran diversitat d’estils

Fresc Festival patrocina aquesta secció
Fresc Festival patrocina aquesta secció

El Fresc Festival acull la Banda de Música de Sabadell en un concert d’una hora de tota la formació. L’organització la dirigeix Bernat Castillejo, reconegut flautista i músic de cambra amb una llarga trajectòria a la ciutat de Sabadell.

El concert farà un repàs a diferents tipus de música com marxes, danses gitanes, passos dobles o sardanes, entre altres. El seu director, Bernat Castillejo, assegura que “la banda sovint ofereix concerts tot seguits, d’una part, però en ser un concert de nit, dintre del festival, hem cregut oportú fer un concert, potser amb el programa una mica més llarg, en què hi ha dues parts ben diferenciades entre elles”.

Castillejo ha explicat a iSabadell que “la primera part comprèn obres de la música de la tradició centre-europea, moltes d’elles són molt característiques de la música escrita per a banda”. En primer lloc sonarà una marxa del compositor alemany Franz von Blon, escrita l’any 1914. “Les marxes també són un gènere musical que les bandes han interpretat des de sempre”, assegura el director de la banda sabadellenca. A continuació, l’obertura de El barón gitano de Johann Strauss, “una transcripció per banda molt ben feta que pretenia introduir al públic en l’ambient d’Hongria, que és on se centra l’acció de l’obra”. La primera part del concert acaba amb quatre danses gitanes i amb dos passos dobles.

Bernat Castillejo i Abigail Prat
Bernat Castillejo, director de la Banda. Autor: cedida.

En la segona part gairebé tota la música és de la primera meitat del s. XX. Hi ha un primer bloc de música americana de Percy Grainger i de Leroy Anderson, que “destaca sobretot per les miniatures que va fer, obres de tres minuts que són genials de dalt a baix”, assegura Castillejo. El concert acaba amb una obra de Joaquim Serra, que va ser “‘el músic de la senzillesa’, escriu les notes justes i ni una més”, segons Castillejo. Tancarà la vetllada la sardana de Ricard Viladesau.

Una Banda centenària

Castillejo se sent honorat de poder dirigir aquest concert als Jardinets de l’Espai Cultura. “La banda és una institució molt antiga, probablement és la més antiga de Catalunya, és més antiga la de Sabadell que la de Barcelona, és del 1856”, assegura el seu director.

“Per mi és un honor dirigir aquesta agrupació des de l’any 2000, i recordava que aquest concert el farem als Jardinets, i fa 40 anys jo anava a escoltar la Banda als Jardinets, aquesta mateixa banda, i allà hi havia músics que jo coneixia i que van treballar amb mi o van ser els meus directors, em van ajudar”, afegeix Castillejo.

Aquest concert de la Banda de Música de Sabadell se suma al XVIII Festival Internacional de Música 2017 que se celebra durant l’estiu en aquesta ciutat.

FITXA TÈCNICA

Nom: Banda de Música de Sabadell.
Gènere: Música.
Data: 13 de juliol del 2017.
Hora: 22 hores.
Lloc: Amfiteatre dels Jardinets de l’Espai Cultura Fundació Sabadell 1859.
Preu: 15 euros. Socis de Joventuts Musicals de Sabadell: gratuït.
Venda d’entrades: Per internet a Codetickets o presencialment a la taquilla de l’Espai Cultura Fundació Sabadell 1859 (c/ d’en Font, 25, Sabadell).

Foto portada: La Banda de Música de Sabadell, amb Castillejo al capdavant. Autor: cedida.