Guerrero, Boada i Fernàndez

L’Ajuntament acusa SMATSA d’inflar els costos sis milions des del 2012

  • El consistori intentarà anul·lar la concessió del servei de l’any 2012 mitjançant un ens de la Generalitat.

  • Si el contracte es manté, s’obriran sancions per les presumptes irregularitats comeses per l’empresa.

L’Ajuntament de Sabadell busca anul·lar el contracte de residus i neteja que va adjudicar-se l’any 2012 a l’empresa Serveis Medi Ambient SA (SMATSA). Demanarà a un ens consultiu de la Generalitat un informe vinculant sobre l’adjudicació. Si el contracte no s’anul·lés, el consistori sancionaria l’empresa després de detectar irregularitats. Entre elles, presumptes sobrecostos de 6,5 milions d’euros des de l’any 2012.

SMATSA va renovar el contracte l’estiu de 2012, per 15 anys més cinc prorrogables. L’empresa gestiona el servei de neteja viària i la recollida de residus a Sabadell des de 1987. La darrera adjudicació està sota investigació dins el cas Mercuri, ja la jutgessa instructora hi veu indicis de tràfic d’influències (més info: ‘El sumario de Mercurio: la investigación del contrato de limpieza viaria).

El govern quatripartit intentarà ara anul·lar el contracte, tot considerant que es tracta d’un contracte de concedir-se per un màxim de quatre anys. Mai es tractaria d’una concessió, que permet contractes més llarg però té més risc empresarial (més info: ‘L’Ajuntament inicia els tràmits per anul·lar el contracte de neteja viària‘). Justament l’any 2012 es va argumentar que l’empresa guanyadora del concurs necessitava més temps per amortitzar la inversió que significava canviar tots els camions de neteja, els contenidors i bona part del material. Al concurs també es van presentar Fomento de Construcciones y Contratas (FCC) i Valoriza, dues empreses molt més grans que SMATSA, filial del grup Vendex, investigat en el cas Pokemon. El consistori ha posat en coneixement dels tribunals l’informe sobre l’adjudicació del servei, que s’aprovarà al ple la setmana vinent, per si cal adjuntar-lo a la peça 28 del cas Mercuri.

Sobrecostos

A més, s’està preparant, sota la coordinació de l’assessor Jordi Colomé, un informe sobre les presumptes irregularitats comeses per l’empresa. No està acabat però l’executiu n’ha avançat algunes claus. “Si paguem per 10, volem rebre i hem de rebre servei per 10”, assegura l’alcalde de Sabadell, Juli Fernàndez (ERC).

Foto portada: presentació d'un dels nous vehicles d'Smatsa, l'any 2015. Autor: David B.
Presentació d’un dels nous vehicles d’Smatsa, l’any 2015. Autor: David B.

L’executiu considera que SMATSA ha cobrat 6,5 milions en sobrecostos. Per diversos conceptes: costos de vestuari o elements auxiliars que no s’utilitzen com oficines, personal administratiu, informadors o peons, imputar més del que costa el cap d’unitat o calcular l’antiguitat en les pagues extres enlloc de només amb el salari base. Una factura presumptament inflada en gairebé sis milions d’euros. En canvi, segons l’informe, l’empresa certifica menys volum de feina de la que correspon pel preu que cobra, ha fet menys del 60 per cent de les neteges de contenidors contractades o ha endarrerit fins el gener de 2016 el seguiment GPS dels equips.

Errors municipals

Als sis milions cal afegir-ne 1,2 milions de sobrecost per les arques municipis per errors en la fiscalització del servei per part del consistori, acceptant factures d’equips posats a disposició del servei enlloc de certificar serveis prestats, revisant els preus de 2013 i 2014 amb índexs diferents dels previstos inicialment i sense la caiguda de 1 per cent de l’IPC l’any 2015.

El regidor de Nova Economia i Serveis Centrals, Albert Boada (Crida), ha sostingut que “des de l’administració tenim l’obligació de rendir comptes a la ciutadania, hem de tenir eines per poder determinar el grau d’adequació dels contractes externs, exigir el compliment en el cas de desviacions i denunciar les situacions irregulars”.

Guerrero: “no posem en dubte la plantilla”

Davant l’inici del conflicte entre l’Ajuntament i la principal empresa concessionària, el regidor d’Espai Públic, Xavier Guerrero (ERC), ha volgut tranquil·litzar la plantilla:

Aquest Govern no posa en dubte la seva professionalitat, sinó el que qüestiona és l’actuació correcta de l’empresa”, tot afegint que “el procés de revisió no posa en dubte ni la continuïtat del servei ni l’estabilitat dels llocs de treball”.

El contracte de neteja viària i recollida d’escombraries significa el 10,85 per cent del pressupost municipal, uns 19 milions d’euros anuals. Per la seva part, l’empresa SMATSA té uns 400 treballadors, segons fonts municipals, i seu social a Sabadell.

Foto portada: Guerrero, Boada i Fernàndez, aquest dimecres. Autor: David B.

3 Comments