Entrada dels Jutjats de Sabadell, aquest divendres. Foto: J.d.A

Les 4 queixes de la Fiscal en cap de Sabadell

  • La fiscal en cap denuncia que hi ha ciutadans de primera, els de Barcelona, i ciutadans de segona, la resta.

  • La memòria de l’any 2011 assenyala  que els Jutjats de Sabadell s’estan quedant antics.

La fiscal en cap de Sabadell, Neus Pujal, ha presentat recentment la memòria anual de la Fiscalia relativa a l’any 2011. En ella es repassa l’actualitat que ha fet la fiscalia durant tot l’any. Però la fiscal en cap també deixa algunes línies de futur i propostes de millora per fer una justícia més eficient a la ciutat. Repassem les principales reivindicacions.

1. La Justícia a dues velocitats

L’informe de la fiscal en cap de Sabadell, Neus Pujal, denuncia la justícia a dues velocitats entre els Jutjats de la ciutat de Barcelona i els de la resta de la província. Assegura que els Jutjats de la província estan menys dotats que els de Barcelona ciutat i els funcionaris de Barcelona estan millor pagats i tenen una càrrega de feina inferior als de Sabadell. Les guàrdies també estàn millor pagades a Barcelona en relació a Sabadell. De tal manera que un dia de guàrdia a la capital està igualment remunerat que una setmana de guàrdia a la província. A part, a la província les guàrdies són setmanals i a Barcelona diàries.

No només afecta als professionals del sector aquesta “justícia a dues velocitats” sinó també als usuaris. La fiscal denuncia que Sabadell no té Servei d’Assessorament Tècnic a les Víctimes i Familiars (SATAF), perquè és un servei concentrat a Barcelona. En canvi, és important per garantir un bon abordatge a la víctima i un bon tracte a familiars i víctimes en casos d’abusos, discapacitats, agressions sexuals o custòdies d’infants.

La fiscal en cap, Neus Pujal, diu textualment en el seu informe:

Podem parlar de la justícia a dues velocitats, la de la capital catalana, dotada de mitjans i la de la província, infradotada dels mateixos o dit d’una altra manera, ciutadans de primera i de segona; existeixen dos tipus de justícia, la de la capital i la de la província.

2. Sabadell, ciutat de pas

La fiscal explica com els Jutjats de Sabadell s’han convertit en jutjats de pas entre la fi dels estudis i un millor destí. No és res nou però es manté la tendència. Alguns fiscals estan a Sabadell a l’espera d’un destí, ja sigui a la ciutat de Barcelona (millor pagats) o als de la resta de l’Estat.

Els Jutjats de Sabadell pateixen una gran mobilitat de fiscals. Molts accedeixen a Sabadell com a primer destí, venen d’altres zones d’Espanya i volen apropar-se al seu lloc d’origen o d’altres llocs com Madrid, amb més projecció professional, cosa que fan a la que poden. Els fiscals catalans, quan poden concursen a Barcelona, amb menys feina i més retribució.

No es coneix, tret d’alguns excepció, cap cas de fiscals que hagin concursat voluntàriament al àrea de Sabadell que no provinguin de l’Escola, diu l’informe. Per solucionar aquest problema de la mobilitat, la fiscal demana complements econòmics de permanència en el destí. Tot i així, valora l’alta “qualitat técnica” i la “capacitat de treball” del seu equip.

3. Uns Jutjats que es comencen a quedar enrere

La fiscal assegura que els Jutjats de Sabadell, en funcionament des de fa menys de 20 anys, són insalubres. És impossible obrir les finestres. “No existeix ventilació i sí risc de malalties a través dels tubs d’aire acondicionat a l’estiu i aire calent a l’hivern”, assegura mencionant les queixes dels sindicats de Justícia. També es queixa de la falta de sales de vistes (11 mentre que hi ha 21 òrgans judicials).

Pel que fa a fiscalia, denuncia la manca d’espais, que no s’ha solventat malgrat l’entrada en funcionament dels Jutjats de Cerdanyola.

Es fa imprescindible la construcció d’un nou edifici judicial a Sabadell o almenys el trasllat a un edifici més ampli i adequat”, diu.

La fiscal també denuncia manques de seguretat a l’edifici.

4. Falta de mitjans

La fiscal en cap assegura que la plantilla de fiscals a Sabadell és el tot “insuficient si té en compte el volum de treball i el número d’òrgans judicials a cobrir”.

La gran càrrega de treball per a Magistrats i Fiscals, unida a la manca d’estabilitat de la plantilla, determina que els fiscals de l’àrea de Sabadell, amb la plantilla actual, hagin de soportar una càrrega de feina molt superior a altres fiscalies d’Espanya”, conclou.

Comments are closed.