Treballadors de Panrico, durant la vaga de 2013.

Més de 100 dies de vaga a Panrico… i pujant

  • Els treballadors de Panrico fan la vaga més llarga des de la Transició.

  • Una dotzena d’alcaldes vallesans signen un acord en suport de la plantilla de la planta.

Més que una vaga. A dia d’avui, el conflicte laboral entre part de la plantilla de la fàbrica de Panrico a Santa Perpètua i la direcció de l’empresa ha agafat proporcions i simbolismes superiors als habituals. La vaga ja és la més llarga de les darreres dècades. El passat dia 21 els vaguistes van fer el dia 100. No s’albira el final.

Des de l’inici de la vaga fins ara han passat més de 100 dies, no sense moments de tensió (més info: ‘Càrrega policial a la planta de Panrico’). I també divergències: el sindicat UGT i diverses plantes de Panrico a Espanya van signar l’Expedient de Regulació d’Ocupació. A Santa Perpètua no ho va fer Comissions Obreres després de diverses assemblees. L’empresa assegura que no van signar la seva oposició i que fan vaga contra un acord signat pels representants dels treballadors (més info: ‘Panrico acomiadarà 200 persones a Santa Perpètua‘).

Sigui com sigui, els vaguistes porten un centenar de jornades on 200 dels 350 treballadors que fins fa poc feien Donuts, Bollycaos o pa ara protesten contra els 154 acomiadaments previstos per la direcció de la planta. L’aturada ja és la més llarga des de la Transició. I és que ha superat els 103 dies de la metal·lúrgica Laforsa de Cornellà. En aquell cas, la direcció va readmetre tota la plantilla.

Ara, però, no està tan clar. La vaga està encallada des de fa setmanes i malgrat les caixes de resistència i donacions, les repercussions econòmiques pels vaguistes i les seves famílies són notables. A més, la vaga està enconada als tribunals. L’empresa ha denunciat la vaga com a il·legal i els treballadors han impugnat l’Expedient de Regulació d’Ocupació. La direcció manté que l’ERO és necessari per garantir la continuitat de Panrico.

Manifestació en suport de la plantilla a Sabadell. Autor: David B.

La situació cada dia és més complexa. Segons explica El País, fa setmanes que no hi ha una assemblea de treballadors i la plantilla no té una posició unànim. La vaga també s’està deixant notant per a l’empresa en les despeses de transport perquè ha de portar diversos productes des de Madrid, Castella-Lleó o Andalusia fins a Catalunya. El propietari de Panrico, el fons d’inversió Oaktree (conegut també com un fons voltor), pressiona el conseller delegat, Carlos Gila, per tancar la planta.

Manifest dels alcaldes en suport de la plantilla

Aquest divendres una dotzena d’alcaldes del Vallès Occidental i Oriental s’han reunitat a l’ajuntament de Santa Perpètua de Mogoda per demanar una solució al conflicte. Entre ells, ha estat l’alcalde de Sabadell, Juan Carlos Sánchez. Han signat un manifest de suport als treballadors. Els signants donen “suport als treballadors i treballadores de Panrico, en la seva lluita en defensa dels seus llocs de treball, per considerar que les errades en la gestió empresarial fetes per la direcció de Panrico no han de recaure sobre els treballadors i treballadores que han continuat fent la seva feina, amb el màxim esforç, per mantenir la qualitat dels productes”. També es demana a la Generalitat per vetlli per fer complir els compromisos de la direcció, per exemple, quan l’any 2011 es va comprometre a no fer noves reduccions de condicions laborals durant quatre anys.

Actes de suport a Sabadell

En aquests cent dies, a Sabadell s’ha fet una manifestació de suport a la plantilla (més info: ‘300 persones es manifesten contra l’ERO a Panrico‘), i algunes jornades de suport, per exemple al barri de Torreguitart o també a la zona sud (més info: ‘Primera jornada de suport a la plantilla de Panrico‘).

La factoria de Panrico està ubicada a la carretera de Santa Perpètua, entre Sabadell i el municipi vallesà. Malgrat que pertany a Santa Perpètua, bona part de la seva plantilla resideix a Sabadell.

Foto portada: treballadors de Panrico a la fàbrica.