Monge, presentant el PAM Sabadell

Mil persones contesten les enquestes del Pla d’Actuació Municipal

  • L’ajuntament reconeix que costa incitar a la participació ciutadana però assegura que va augmentant.

  • El Pla d’Acció Municipal ha de definir les prioritats per tot el mandat a nivell de ciutat.

Poc menys d’un miler de ciutadans han contestat l’enquesta que l’equip de govern ha distribuit pels equipaments municipals i per internet sobre les prioritats que ha de tenir la ciutat a l’hora de fer el Pla d’Acció Municipal. Sent així, només les han contestat un de cada 200 habitants. Tot i així, el regidor de Relacions Ciutadanes, Luis Monge, assegura que la participació ha pujat de forma notable des de l’últim procés participatiu.

L’enquesta per definir el Pla d’Actuació Municipal estava basada en diversos blocs en els quals els ciutadans havien de ser una sèrie de creus per definir les seves prioritats. Els resultats han de ser tinguts en compte a l’hora d’elaborar el Pla d’Acció Municipal, el PAM.

Tenim l’obligació de demostrar que l’enquesta no es fa per a quedar bé sinó per escoltar realment la ciutadania i les seves prioritats”, ha dit el regidor de Relacions Ciutadanes, Luis Monge.

Han contestat un miler de persones dels més de 200.000 habitants que té Sabadell. Monge assegura que malgrat el que pugui semblar la xifra, la tendència és a l’alça, ja que l’últim procés participatiu va tenir poc més de 700 participants. Així, ara s’ha incrementat gràcies sobretot al número de persones que han contestat per internet. 456 persones han respost l’enquesta a través del web municipal.

El consistori assegura que, comparat amb altres municipis com Barcelona, Sabadell té un bon nivell de participació en aquestes enquestes. Preguntat pel cost que ha tingut aquesta campanya de difusió, Monge ha dit que ha estat molt baix “inferior en qualsevol cas als 1.000 euros”.

Les 6 prioritats dels que han contestat

Com que el questionari que plantejava el govern local tenia sis àrees amb diverses respostes tancades, cada àrea ha tingut una resposta o preocupació ciutadana més majoritària. A continuació les repassem.

En quant a Serveis a les Persones, la prioritat és mantenir l’oferta d’escoles bressol municipals. Pel que fa a Cohesió Social, sobretot es demana garantir l’atenció a les dones que pateixen maltractaments. En relació al Creixement Econòmic la prioritat es considera potenciar el comerç local i els diferents eixos comercials i les associacions. En quant a l’eix Ciutat per Viure-hi la prioritat és garantir la seguretat. Sobre l’Espai Públic volen potenciar l’ús del transport públic com a mitjà eficient i sostenible. Finalment, pel que fa a l’eix Ciutat Oberta es creu bàsic mantenir i millorar la transparència de l’ajuntament.

Què és el PAM?

El Pla d’Acció Municipal ha de traçar el full de ruta de l’ajuntament de Sabadell durant aquest mandat, que ja fa un any i tres mesos que s’ha iniciat. Aquest document s’està redactant arran d’aprovar-se una moció en aquest sentit en el ple municipal. Segons el regidor Monge, actualment s’estan posant sobre el paper les diferents línies. Després s’haurà de coordinador tot el Pla i discutir-lo i pactar-lo amb les forces polítiques. Finalment, s’haurà d’aprovar per Ple. Monge no s’aventura a posar una data però ha dit que “abans de finals d’any el PAM hauria d’estar aprovat”.

Actualment, altres ciutats i sobretot la capital catalana, Barcelona, està immersa en l’aprovació del PAM. En aquest cas, però, en la fase final, amb un suport sorpresa del Partit dels Socialistes al document presentat pel govern de Convergència i Unió.

Foto portada: El regidor de Relacions Ciutadanes, Luis Monge, i la responsable de Participació i Voluntariat de l’ajuntament, Marta Barreda.

Comments are closed.