Foto portada: concentració a la plaça Sant Roc, aquest vespre. Autor: J.d..A

1 d’octubre sense honors

Discreta commemoració de l’1 d’octubre de 2017 en el seu tercer aniversari. A la segona ciutat en nombre de vots independentistes, s’ha limitat a una modesta cercavila per reclamar als partits (ERC, Junts i la CUP) que apliquin els resultats d’aquell referèndum unilateral i una concentració amb un centenar i escaig de participants a la plaça Sant Roc. 

L’any 2018 l’1 d’octubre es va commemorar abastament a Sabadell. Fins i tot abans de l’1-O: diumenge 30 es va fer una llarga cercavila, es van col·locar plaques a les escoles “assaltades”, es va fer una marxa de torxes i un acte a la plaça del doctor Robert. L’endemà, 1 d’octubre, va haver-hi un acte al migdia, convocat pel govern de la ciutat, amb Maties Serracant llavors com alcalde. 1.500 persones s’hi van acostar.

L’any passat, amb Marta Farrés ja a l’alcaldia, la commemoració va ser més discreta, però Farrés es va veure obligada a moure la data del ple ordinari. L’1-O no era un dia més i els partits independentistes no volien actes de cap tipus: era un dia especial. El calendari, capritxós, marcava que tocava la principal sessió de l’Ajuntament el dimarts 1 d’octubre. Primer Farrés va mantenir la sessió però després va recular i no es va celebrar. Aquell 1-O va estar protagonitzat per un seguit d’actes de tarda, finalitzats amb una nova manifestació que va passar per l’escola Nostra Llar i va acabar al barri de Gràcia, on es va segellar a terra una gran urna plena de paperetes.

Aquest 2020 ha arribat amb la pandèmia pel mig. Els partits han canviat de rasant (sense anar més lluny, ERC tenia un acte aquest vespre a Can Gambús) i el moviment independentista hi arriba desencisat, amb fortes crítiques de la base cap a les formacions polítiques, centrades en altres qüestions.

Encartellada al que havia estat uns mesos la seu del PDeCat. Autor: J.d.A.
Encartellada al que havia estat uns mesos la seu del PDeCat. Autor: J.d.A.

Aquesta ha estat la tònica: la crítica als partits és constant des del fracàs del 2017. Ara s’ha convocat un acte, a mode de manifestació, per demanar als partits que apliquin els resultats. Una trentena de persones han anat al Casal Can Capablanca, com a espai vinculat a la CUP, a la seu d’Esquerra, al lateral de la Gran Via, i a un local ara buit del carrer Creueta on hi havia hagut el PDeCat. S’han enganxant alguns adhesius i han marxat. A l’acabar, s’han dirigit a la plaça Sant Roc.

A les vuit un centenar i escaig d’assistents han participat en un acte convocat pel Comitè de Defensa de la República, nascut setmanes abans de l’1-O com a Comitè de Defensa del Referèndum.

“Estem aquí amb certa pena perquè voldríem ser independents. Voldria dir que s’haguessin aplicat els resultats del referèndum que vam defensar amb els nostres cossos, com ens van dir que farien”, han assegurat des del CDR.

S’ha recordat que van votar prop de 63.000 persones a mig centenar de punts de votació a la ciutat, no sense problemes.

“Aquell 1 d’octubre, com el 20 de setembre, vam fer el primer tast de la repressió, que s’ha abatut sense treva per la renúncia a aplicar els resultats. L’1-O va ser el moment dolç i fugaç de comunicació entre el poble i els polítics però després hem vist que només volien una cadira a una taula de negociació”, ha lamentat un altre representant del CDR.

L’acte ha finalitzat a quarts de nou del vespre entre crits de ‘1 d’octubre, ni oblit ni perdó’ i ‘Sense desobediència no hi ha independència’.

Foto portada: concentració a la plaça Sant Roc, aquest vespre. Autor: J.d..A