Urnas #25N Sabadell

#25N a Sabadell: participació històrica

  • Més de 106.000 sabadellencs passen per les urnes aquest 25 de novembre.

  • La participació es situa en el 70,7 per cent, la més alta de la història en unes catalanes.

La ciutadania ha respost com mai a la crida de les eleccions autonòmiques. Si aquesta campanya ha vist com la majoria de mítings presentaven plens a vessar, les votacions no han defraudat. El 70 per cent dels 150.000 sabadellens amb dret a vot l’han utilitzat. Com heu viscut aquesta jornada? Ens ho expliqueu? Heu trobat molta gent? Bon ambient? Alguna anècdota?

La participació en aquests comicis catalans és històrica a Sabadell. La més alta registrada fins ara des del restabliment de la Generalitat es va produir l’any 1980, quan van votar el 66,54 per cent dels sabadellencs cridats al vot, lluny del 70,7 per cent actual. En números absoluts, és també la vegada que més sabadellencs han votat, superant els 106.000 vots. El rècord el tenien les eleccions de 1995, amb 95.077 votants.

Avanços de participació

A les 13 hores, ja havia votat el 30 per cent del cens electoral a Sabadell, gairebé un sis per cent més que l’any 2010. A les 18 hores, amb el segon avanç de participació, la diferència augmentava. A aquella hora havien votat el 57,85 per cent de ciutadans amb dret a vot, un 9 per cent més que fa dos anys.

Les dades estadístiques s’han reflexat molt bé al carrer, on molta gent ha hagut de fer cues per exercir el seu dret. La col·laboradora de iSabadell @EduBeltranEdu deia a Twitter: “no recordo haver vist mai tanta gent al Miquel Carreras” i @bertarubiofaus assegurava “Escola Industrial a petar tota l’estona!”. @nitus deia: “A les 11h més gent del normal al Col.legi #SantJoanBosco. Moltes cares alegres i cap amb por. És nota que [les eleccions] són “especials”. @Jordi_Baez deia també a Twitter: “Joaquim Blume i Amadeu Vives, a petar a les 10:00. Molta il·lusió a l’ambient. Gent jove…”

La xarxa Facebook també ha mostrat la bona participació a les eleccions. En el mur de iSabadell, Cris Sort assegurava:

El col·legi que m’ha tocat hi havia cua, estava ple de gent. Ho he comentat amb altres persones i m’han dit avui és un dia que fa ilusió anar a votar. Hi havia qui mirava i deia ‘mai ho he vist així’. Emocionant”.

Per la seva part, Manel Camps evocava les eleccions del 1984:

Hi haurà menys abstenció que altres vegades. Podria repetir-se la que va tenir Pujol el 84. Molta gent gran acompanyada de familiars o assistents… Bon ambient”.

Pati CRoig assegurava “cua infinita a l’Enric Casasses; tornarem més tard”, mentre que Nuria Nevat diu que a Covadonga la cua ha estat “infinita”.

La pujada de participació ha estat destacada per alguns internautes. Òscar Gómez destaca que la participació ha pujat més a Sabadell que la mitjana catalana i Edu Beltran l’increment de participació al districte 7 (Torre-romeu) “tradicionalment espanyolista”.

Foto portada: Una urna amb vots al CEIP Andreu Castells (Can Rull) Autor: J.d.A