Foto ANC1

Benet Salellas (CUP): “la llei de transitorietat jurídica està bastant resolta”

En el marc del cicle de xerrades De la resistència a la nova legalitat organitzat per l’Assemblea Nacional Catalana, el diputat cupaire ha assegurat que el text de la nova llei catalana està consensuat amb totes les parts de l’independentisme i gairebé acabat.

Salellas ha explicat la possibilitat de que Catalunya es trobi en un buit de legalitat “perquè no tinguem lleis catalanes i les espanyoles estiguin en contra nostra”, però creu que el referèndum és més que el traspàs d’una llei a una altra, és “un exercici molt democràtic, col·lectiu i desobedient”.

“Només pel sol fet de fer el referèndum estem guanyant la nostra independència”, ha assegurat Salellas, que està convençut que “l’estat no podrà combatre un acte de desobediència col·lectiva”. Tot i això, el diputat creu que s’ha d’estar preparat per si les institucions espanyoles “poden arribar a situacions inesperades per aturar el procés”.

“Proclamar la independència no és delicte”

Aquesta frase tan contundent ha afirmat el jurista i membre de l’ANC Joan Anton Font, argumentant que “no hi ha cap article al Codi Penal que digui que proclamar la independència d’un territori espanyol sigui delicte”. És per això que Font ha volgut donar un missatge de tranquil·litat a tots els funcionaris que puguin formar part del referèndum.

A diferència de Benet Salellas, Font ha posat en dubte el poder judicial espanyol posant d’exemple l’entrega de la notificació judicial a Artur Mas, on un funcionari va haver d’esperar tres dies davant de casa seva per donar-li.

Desobediència en el municipalisme

Per parlar de l’àmbit municipal, la xerrada ha comptat amb la participació de Neus Lloveras, presidenta de l’Associació de Municipis per la Independència (AMI). Lloveras ha posat èmfasi en les “microdesobediències” que es donen des dels ajuntaments, que tenen més de 400 causes judicials obertes per aspectes com no penjar la bandera espanyola.

Lloveras, que també és alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, ha assegurat que els càrrecs electes municipals tenen “molt clar l’encàrrec donat per la ciutadania” i el tiraran endavant “peti qui peti”, tot i que prefereix “esgotar totes les vies possibles” per poder demostrar a nivell internacional “que l’estat espanyol no ens fa cas”.

El públic assistent ha tingut l’última paraula, i ha preguntat sobre la Hisenda Catalana, la saturació del poder judicial i la por a no cobrar les pensions o a una hipotètica intervenció de l’exèrcit. Tot i que estava prevista la presència de Jaumes Asens, de Barcelona en Comú, va excusar la seva presència, ja que està afectat per una grip.

Foto portada: Lloveras, Salellas i Font en l’acte de l’ANC. Autor: L. Arderiu