Bustos va cobrar 24.000 euros en dietes de la Federació de Municipis entre 2011 i 2012

  • Sabadell Lliure de Corrupció revela els 44 alcaldes investigats pels tribunals.

  • Es plantejaran demanar la seva dimissió i la imputació quan analitzin les 3.000 pàgines de documentació.

La plataforma Sabadell Lliure de Corrupció demanarà la imputació dels 44 alcaldes dels que jutgessa del cas Mercuri investiga si cobraven sous encoberts mitjançant l’assignació de dietes de quantia fixa si tenen indicis de criminalitat un cop analitzin les 3.000 pàgines a que han tingut accés aquest mateix dimecres. La plataforma ha revelat el nom dels 44 alcaldes investigats. Hi ha càrrecs dels principals partits: PSC, CiU, ERC, ICV-EUiA i també del PP.

Qui més dietes va cobrar va ser l’expresident de la Federació de Municipis de Catalunya, Manuel Bustos, que va assignar-se una quantia de 24.000 euros entre els anys 2011 i 2012, quan va renunciar a la presidència de la FMC després d’esclatar el cas Mercuri. No obstant, segons ha fet públic la plataforma, en els atestats policials els investigadors alerten que el sistema de pagaments de dietes es va establir a la FMC l’any 2004, just va l’exalcalde de Sabadell va accedir a la seva presidència.

La investigació va començar a partir de les escoltes telefòniques a Bustos i revelen com el president, els vicepresidents i els vocals de l’òrgan municipalista cobraven dietes en base a una quantia fixa.

Es produeix la paradoxa que una alcaldessa de les Terres de l’Ebre cobra menys dietes i desplaçaments que l’alcaldessa de l’Hospitalet de Llobregat, quan les reunions de la FMC són a Barcelona”, ha assegurat la portaveu de Sabadell Lliure de Corrupció, Mariona Aspachs.

La jutgessa que instrueix el cas Mercuri, Beatriz Faura, ha obert una investigació per dilucidar si les dietes eren sous encoberts i estudia si cal imputar els càrrecs públics per malversació de fons públics (més info: ‘Mercuri: investiguen si més de 40 càrrecs públics han cobrat un sou encobert de la FMC‘). “Cal recordar que està prohibit cobrar dos sous públics a la vegada”, ha dit el president de l’Associació Lliure Advocats de Catalunya, Raúl Garcia Barroso. “Els propis Mossos no veuen sentit a que l’alcalde de Tremp cobrés menys en desplaçaments a Barcelona que la d’Hospitalet o altres municipis barcelonins”, insisteix Barroso.

La plataforma ha tingut accés aquest dimecres a la documentació sobre el tema, més de 3.000 pàgines, i després d’analitzar-la, es plantejaran demanar la imputació dels 44 alcaldes i també les seves dimissions. La plataforma està formada per membres d’entitats i col·lectius de Sabadell, i també pels partits ERC, ICV, EUiA, Entesa i CUP. Si finalment demanen la dimissió dels alcaldes, els membres dels partits presents a l’entitat sabadellenca faran pressió a les seves organitzacions perquè els alcaldes dimiteixin dels seus càrrecs. En aquesta situació, es podrien trobar càrrecs d’Esquerra Republicana i també d’ICV-EUiA. En qualsevol cas, l’advocat Garcia Barroso és prudent i evita demanar imputacions i dimissions encara, fins que no hagin analitzat totes les pesquisses.

Si finalment no demanem la imputació igualment denunciarem a nivell públic els mecanismes opacs que es creen des de la política”, diu. “Algú creu que Bustos va gastar 24.000 euros en dietes i desplaçaments en dos anys?”, es pregunten a la plataforma.

Tot i que encara és d’hora, i ni Fiscalia ni l’acusació popular han demanat cap imputació, i tampoc l’ha executat la jutgessa, si els càrrecs fossin imputats la investigació hauria de passar al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, ja que hi ha algun alcalde aforat, com l’actual alcalde de Reus, Carles Pellicer (CiU), que és diputat al Parlament.

iSabadell publicarà en breu el llistat amb els 44 alcaldes, les dietes que van cobrar i el partit polític al qual pertanyen.

Foto portada: els membres de la Plataforma Sabadell Lliure de Corrupció, aquest dijous, a la seu d’EUiA. Autor: J.d.A.