Foto portada: concentració aquest migdia, a la plaça Sant Roc. Autor: J.d.A.

Cada dia, de 12 a 1, concentrats pels presos i contra la retirada de la pancarta
Divendres 26 de juliol poc abans de les 4 de la tarda: l’Ajuntament retira la pancarta que demana ‘Llibertat presos polítics’ de la façana consistorial. L’endemà, una persona es concentra al migdia a les portes de l’Ajuntament amb una pancarta que demana la llibertat dels presos com a protesta i, a la vegada, com una forma de solidaritat amb ells. Aquella acció s’ha anat repetint dia rere dia. I va camí de les tres setmanes. 

De 12 a 1, amb el sol menjant mica en mica metres d’ombra a la plaça Sant Roc, cada dia un grup de persones, a títol personal, es concentren a la plaça Sant Roc, a les portes de l’edifici consistorial en protesta de la retirada de la pancarta (així ho van aprovar per la mínima PSC, Ciutadans i Podemos a la Junta de Portaveus. Aquest dimarts eren una trentena. Ho fan també com a mostra de solidaritat amb els dirigents independentistes a la presó, entre ells, la sabadellenca Carme Forcadell, exregidora i expresidenta del Parlament, i també el president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart.

“Vam començar uns quants i cada vegada som més gent. Sempre de 12 a 1 i sempre algú. El primer dia va haver-hi una persona [no vol entrar-hi en detall però va ser ell] i a partir d’aquí la cosa va creixent. Creiem que creixerà més quan torni la gent de vacances. És una iniciativa personal, cadascú ve l’estona que vol i no cal estar-s’hi tota l’hora perquè ja entenem que la gent té coses a fer. Treure una pancarta que demana una mica de justícia és una cosa absurda i contranatura d’un ajuntament que vol ser progressista. A la vegada creiem que hi hagi gent a la presó per haver-nos defensat a tots: estan a la presó perquè han defensat el que la ciutadania va votar. Estem aquí per solidaritzar-nos amb ells”, diu Josep Boltaina.

De moment, la iniciativa va cobrint dies. Ja ha sobrepassat els 15 consecutius. Dissabte farà tres setmanes “De moment, estarem cada dia fins que els presos surtin de la presó. Intentarem anar-ho fent fins aquell dia”, recull Boltaina, qui defineix l’acció com a “molt del poble”. Diu que ha vingut algun exalcalde però “només de passada”.

Foto portada: concentració aquest migdia, a la plaça Sant Roc. Autor: J.d.A.