Sabadell per la república Per què el carrer de la república

Cinc raons per canviar de nom el carrer Alfons XIII, segons Sabadell per la República

Aquest dilluns s’han iniciat els actes de la primavera republicana organitzats per Sabadell per la República. Per començar s’ha volgut aclarir amb un acte on s’han explicat les raons per les quals s’ha de canviar el nom al carrer i quin ha estat el camí que han seguit diverses generacions durant aquests anys.

El canvi de nom del carrer Alfons XIII pel carrer de la República fa diversos mesos que és un tema que preocupa i la resolució d’aquest conflicte arribarà el pròxim 14 d’abril, dia de la programació de la Segona República l’any 1931, moment en el que s’oficialitzarà el canvi de nom. Per aquest motiu s’està duent a terme La primavera republicana amb un seguit d’actes per celebrar les dècades de perseverança d’alguns sabadellencs.

Per començar, s’ha fet una xerrada duta a terme aquest dilluns al casal Pere Quart per l’historiador de la Universitat Autònoma, Martí Marín i l’històriador de la Universitat Pompeu Fabra, Martín Rodrigo, sota el títol  Per què el carrer de la República?, on s’han explicat els diversos perquès d’aquest canvi de nom:

  1. El nomenclàtor dels carrers de la ciutat ret homenatge a les persones, fets o institucions mereixedores de respecte o admiració tant en l’àmbit local com universal per la seva aportació al progrès social i a la democràcia.
  2. Diverses generacions republicanes de Sabadell han estat lluitant per aquests ideals que marca el nomenclàtor des de diferents àmbits i malgrat haver aconseguit el canvi de nom l’any 1931, a l’inici de la segona república, la dictadura franquista va instaurar el nom anterior l’any 1939.
  3. El 10 de juny de 2014 es va presentar a l’Ajuntament un document firmat per diverses associacions de la ciutat que demanaven el canvi de nom del carrer, que va ser aprovat en ple municipal l’1 de juliol en què es va acordar l’estudi del nomenclàtor municipal per designar algun carrer o plaça de la república. Amb la intenció també de retre homenatge a tots els ciutadans que van lluitar per defensar-la.
  4. Com indiquen els fets històrics, Alfons XII, va facilitar la dictadura de Primo de Rivera i va contribuir a la perversió d’un sistema liberal. Es va acabar convertint en un individu que creava més problemes que en solucionava. Va contribuir en el desastre d’Annual del Marroc, on a més es van cometre crims de guerra que van ser tapats posteriorment en la dictadura.
  5. Així mateix Alfons XIII va legalitzar el cop d’estat: “si hagués decidit no ajudar a Primo de Rivera, no s’hauria produït el cop d’estat”, han assegurat. “Amb la destitució del dictador va intentar buscar un substitut però va haver de retornar al sistema liberal per tal de mantenir la seva corona”.

L’acte central està previst pel pròxim 14 d’abril en què se celebrarà un esdeveniment social i institucional que mostrarà de manera oficial i permanent la placa del carrer de la República.

Foto portada: Martí Marín, historiador de la UAB i un membre de l’associació durant l’acte. Autor: Xavi Caba

Comments are closed.