Comença la campanya del 21-D

Aquest dilluns ha començat la campanya electoral per a les eleccions al Parlament de Catalunya del proper 21 de desembre. Es tracta dels comicis més estranys des de la recuperació de la democràcia, a finals dels anys 70 del segle passat.

Ja d’entrada, les eleccions han estat convocades per qui no tocaria, ja que la llei marca que és una competència del president de la Generalitat. Però després d’aplicar l’article 155 de la Constitució, el govern central va destituïr tot el govern català, president inclòs, i va convocar les eleccions en el menor període del temps possible.

ERC, amb avantatge a les enquestes, a la plaça del Gas. Autor: David B.
ERC, amb avantatge a les enquestes, a la plaça del Gas. Autor: David B.

Il·legítimes. Així defineix la majoria de l’independentisme les eleccions. Les votacions arribaran amb polítics a la presó. L’exvicepresident Oriol Junqueres i l’exconseller d’Interior, Joaquim Forn. Amb sis exconsellers més que han passat setmanes en centres penitenciaris i que han sortit el mateix dia que comença la campanya, després d’abonar 100.000 euros de fiança per cap. I amb els presidents de les dues entitats privades que han liderat el moviment independentista, també entre reixes. En aquest context s’han penjat aquest dilluns els tradicionals cartells electorals.

Ciutadans ha fet el tret de sortida a la campanya a la plaça de la Concòrdia. Autor: J.d.A.
Ciutadans ha fet el tret de sortida a la campanya a la plaça de la Concòrdia. Autor: J.d.A.

Així mateix, malgrat una Declaració Unilateral d’Independència més simbòlica que real, totes les formacions, independentistes o no, concorreran a la cursa electoral, ja que la República es va proclamar però no es va intentar exercir. Fer-la efectiva és un dels objectius dels partits independentistes que es presenten més separats que al 2015: Esquerra Republicana surt amb avantatge a les enquestes, però amb el líder empresonat; Junts per Catalunya (que inclou el PDeCat, abans Convergència) retalla distàncies amb el candidat Puigdemont des de Bèlgica, i la CUP busca consolidar els resultats de fa dos anys.

Acte d'inici de la campanya de la llista del president a Sabadell. Autor: David B.
Acte d’inici de la campanya de la llista del president a Sabadell. Autor: David B.

D’altra banda, les formacions no independentistes intentaran accedir al govern català, emparant-se en el presumpte cansament de la societat catalana respecte a l’anomenat procés, i a la mobilització dels sectors fins ara més abstencionistes. Algunes enquestes pronostiquen una gran mobilització del votant proper a Ciutadans i una certa recuperació del PSC, mentre que el PP, des de l’unionisme, s’empara en el seu atàvic vot ocult a Catalunya.

El PSC ha començat a la seva seu. Autor: David B.
El PSC ha començat a la seva seu. Autor: David B.

Més enllà del procés, Catalunya en Comú Podem buscarà, sent molt difícil, traslladar a unes autonòmiques els seus bons resultats a les generals del 2015 i 2016, que van guanyar amb certa facilitat a Catalunya. Igual que al 15 no van voler-se decantar entre el sí o el no a la independència a les anomenades ‘plebiscitàries’, ara fan bandera del ‘Ni DUI ni 155’.

Els 'comuns' han començat la campanya al Mercat Central. Autor: David B.
Els ‘comuns’ han començat la campanya al Mercat Central. Autor: David B.

A Sabadell, en principi hi haurà una disputa per ser la llista més votada. Els favorits són Esquerra, que hauria de retenir bona part dels 40.000 vots de Junts pel Sí el 27-S i recuperar alguns de ‘cedits’ a la CUP per votants que rebutjaven el pacte amb Convergència. L’altre aspirant a ser la llista més votada és Ciutadans, que va tenir 25.000 vots fa dos anys, sent la força més votada a alguns barris i s’està consolidant com a vot útil antinacionalista. Caldrà veure, però, com retenen vot tres formacions amb alta presència a la ciutat: el PSC, gairebé mai tan malament com els sondejos pronostiquen, l’espai dels ‘comuns’, i els hereus de l’antiga Convergència, abans hegemònics a l’ample centre sociològic local.

El Partit Popular, a la seva seu. Autor: David B.
El Partit Popular, a la seva seu. Autor: David B.

Aquest dilluns els partits han fet la tradicional enganxada de cartells, de la mà dels seus candidats. Primer ha començat Junts per Catalunya, al vespre i des de la plaça de l’Àngel, amb els candidats Àlex Fenoll i Lourdes Ciuró. A les 20.30, des de la seva seu, ha fet el tradicional acte el PP. També a la seva seu, al carrer Latorre, ha iniciat la campanya el PSC amb el candidat Pol Gibert.

Crida inici campanya. Autor: David B.
La CUP, a la plaça Joan Oliu, rebatejada com plaça de l’1 d’octubre. Autor: David B.

Des de la Concòrdia ha enganxat el seu cartell Ciutadans, amb els candidats Joan García i Laura Vílchez. Des de la plaça del Gas ERC ha enganxat el cartell ja entrada la nit, com ha fet el mateix l’espai dels comuns (ara Catalunya en Comú Podem) des de la plaça del Mercat. Ha acabat la ronda de partits la CUP, des del Racó del Campanar, amb una performance amb supressió de la placa dedicada al banquer Joan Oliu, que serà enviada a Alacant, nova seu del Banc Sabadell.