Foto portada: l'acte institucional, aquest vespre, perimetrat per les mesures de la Covid. Autor: David B.

Companys i Layret; Layret i Companys

L’homenatge a Lluis Companys, president de la Generalitat afusellat pel franquisme fa tot just 80 anys, ha deixat un gran espai aquest dijous per recordar la figura de l’advocat laboralista, i amic de Companys, Francesc Layret, qui també va ser diputat per Sabadell i de qui en breu es compliran 100 anys del seu assassinat per part d’un pistoler.

Companys i Layret. Layret i Companys. I els dos amb Sabadell en el rerefons. Cap dels dos era sabadellenc però els dos van tenir relacions amb la ciutat, llavors una de les més industrialitzades de Catalunya i amb un moviment obrer d’avantguarda. Els dos dirigents van ser diputats per la circumscripció de Sabadell. Primer ho va ser Layret i, un cop va morir a trets el 30 de novembre de 1920, el va rellevar Lluis Companys, pres fins aquell moment a la presó de la Mola de Maó juntament amb Salvador Seguí ‘El noi del sucre’. Companys va sortir de la presó per ser diputat a Corts. Com Layret, ‘El noi del sucre’ va acabar morint també per un pistoler l’any 1923. Les relacions de Companys amb Sabadell van ser també particulars: al que més endavant seria el barri de Can Rull, Companys es va fer construir una casta d’estiueig.

Les coincidències entre Layret i Companys han protagonitzat l’acte institucional de l’homenatge a Lluis Companys, organitzat per l’Ajuntament i el Memorial Lluis Companys, l’entitat creada l’any 2011 per vindicar la figura del dirigent republicà afusellat pel franquisme el 15 d’octubre de 1940 al castell de Montjuic. S’ha recordat com Companys va ser detingut pels nazis, entregat a l’Espanya franquista, torturat i sotmès a un judici sumaríssim sense cap garantia, sentenciat a mort i executat l’endemà del judici. A hores d’ara aquell judici no ha estat anul·lat. Durant l’acte s’ha reinvidicat la reparació “de les víctimes del feixisme franquista”.

10 anys del Memorial Lluis Companys

Primer a través d’Esquerra Republicana, el seu partit que va ajudar a fundar juntament amb Francesc Macià, i després de la mà d’altres entitats, fins gairebé una trentena (Companys és reivindicat tant per l’independentisme com per l’esquerra no independentista), el Memorial Lluis Companys va crear-se ara fa 10 anys per estudiar i vindicar la figura de Companys i la seva relació amb Sabadell. Primer realitzaven un acte pel seu compte però des del 2015 l’Ajuntament va sumar-se a l’organització, i s’hi manté. El memorial destaca “les múltiples facetes de la biografia personal, política, social i institucional” del president màrtir.

En aquesta edició havia d’intervenir el director de la Fundació Bosch i Cardellach, Josep Maria Benaul. Estava fent una recerca nova de la relació entre Companys i Sabadell, però l’historiador va morir fa un parell de setmanes. En nom de la institució acadèmia, ha participat el seu membre Josep Alavedra. L’acte ha celebrat marcat per les mesures imposades per les restriccions, com sempre davant la masia de Can Rull, on hi ha un espai dedicat a Companys. L’accés s’ha perimetrat i hi han participat una quinzena d’entitats a l’ofrena floral.

Foto portada: l’acte institucional, aquest vespre, perimetrat per les mesures de la Covid. Autor: David B.