Foto portada: alumnes anant de camí al primer dia de classe. Autor: R.Benet.

Lara (Crida): “No calen grans inversions per començar a fer camins escolars”

La Crida vol que l’Ajuntament es posi a treball per fer camins escolars segurs més enllà de les adaptacions que s’han fet a l’inici d’aquest curs i que, segons denuncien, s’han reduït en molts casos. Els anticapitalistes portaran una moció al ple en aquesta línia. També volen que l’Ajuntament promogui el coneixement de la llei que regula els preus del lloguer.

Els regidors de la Crida consideren que les actuacions de l’Ajuntament són “anecdòtiques” a l’espai públic pel que fa a facilitar les distàncies de seguretat. No van més enllà de tallar alguns carrers els caps de setmana i festius, de dues actuacions ‘tàctiques’ al carrer Tres Creus i el Passeig dels Almogàvers i del dispositiu d’inici de curs.

Les actuacions a l’entorn de les escoles són insuficients a parer dels anticapitalistes. Per això porten al ple una moció en aquest àmbit. Recorden que la mobilitat té una repercussió directa en la salut de les persones. I volen una mobilitat més segura a l’entorn escolar i que es pugui fer a peu o en bicicleta eminentment.

“Hem vist que les actuacions s’han limitat a talls puntuals de carrer prèvia petició, a vegades insistent, per part de les escoles, sense adequacions. Tot ha estat molt puntual i hem de passar a canvis més permanents”, ha assegurat Lluis Perarnau, que tornarà al ple el proper dimarts substituint el ja exregidor Maties Serracant.

Els regidors de la Crida denuncien que en la majoria de casos després de la primera setmana es van deixar de fer les mesures: han desaparegut tanques i els agents cívics es dediquen ja a altres funcions. La regidora Anna Lara sosté que caldria fer més actuacions de l’anomenat ‘urbanisme tàctic’ (a través de les quals es tallen carrers amb pilones o s’amplien amb pintura) mentre es va definint un pla per tota la ciutat de camins escolars segurs. “No cal fer grans inversions per començar a fer camins escolars”, insisteix.

Perarnau recorda que durant els pressupostos participatius de l’any 2019 la proposta més votada va ser millor la seguretat dels entorns escolars, per exemple, senyalitzant millor els pasos de vianants. La dotació era de 100.000 euros per al projecte (més info: ‘Consulta aquí els projectes més votats al Construint Ciutat 2019‘). Volen que s’habilitin més espais per aparcar bicicletes i patinets, donar més veu a les associacions de mares i pares així com als centres educatius i dissenyar un pla integral per a tota la ciutat.

Demanen que l’Ajuntament es bolqui en la llei que regula els preus del lloguer

La Crida portarà una altra moció al ple, en aquest cas de la mà d’Esquerra Republicana. La portaveu municipal, Nani Valero, palesa que són milers de famílies les que dediquen la meitat dels seus ingressos a pagar els lloguers i recorda que s’ha aprovat una llei de mesures urgents per limitar els preus dels lloguers, que s’aplica també a Sabadell. Valero vol que l’Ajuntament activi mesures: que es faci divulgació i sensibilitat, que l’Oficina Local d’Habitatge, que l’empresa VIMUSA i el propi consistori es bolquin a informar sobre les possibilitats de la nova llei. “Ens preocupa que els partits que tenen pes a Madrid, que són els que han començat a dir que ho portaran al Constitucional, l’acabin impugnant perquè va en benefici de la població i en detriment dels especuladors”, diu Valero. En aquest sentit, vol que el PSC-PSOE i Podem tinguin una actuació activa.

Obstaculitzen la tasca de l’oposició 

La Crida denuncia a més que el govern és cada cop menys transparent i que obstaculitza la tasca opositora. Per exemple, des de març estan a l’espera de consultar els expedients sobre el Mercat de Campoamor. Aquesta setmana sí han pogut veure expedients que van al proper ple d’octubre, quan haurien de constar al propi expedient de ple. Però han trigat, perquè fa un mes que van demanar veure alguns expedients, com les obres que ha pagat l’Ajuntament per adaptar la Nova Creu Alta als requeriments de la Liga de Futbol Profesional. Tampoc en saben res de la implantació de la Instrucció Tècnica de Facturació, la polèmica ITF, a l’empresa SMATSA. “Hi ha manca de transparència i agilitat per accedir a la informació pública”, ha denunciat la regidora Anna Lara. “És una informació que ens han de donar de forma obligatòria per poder fiscalitzar la seva tasca però ho preguntem molt i amb molt detall tot el que volem saber o van fent sense informar ningú”, insisteix Lara.

Foto portada: alumnes anant de camí al primer dia de classe. Autor: R.Benet.

Comments are closed.