Cuixart

Cuixart demana el primer permís per sortir de la presó

El president d’Òmnium Cultural, resident a Sabadell, Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, líder de la Cria i expresidnet de l’ANC, s’han acollit aquest dimarts al seu primer permís penitenciari per sortir de la presó de Lledoners. Cuixart i Sànchez van ser condemnats a l’octubre a nou anys de presó per sedició però, un cop complert un quart de la pena aquest mateix dimarts, ja poden començar a rebre beneficis penitenciaris. 

En total podran demanar set dies seguits com a màxim, fins un total de 36 dies per any. El permís s’atorga amb criteris tècnics amb la finalitat d’afavorir la reinserció dels presos. Tant Sànchez com Cuixart van ingressar en presó preventiva el 16 d’octubre de l’any 2017, després del referèndum unilateral de l’1 d’octubre i abans de la proclamació de la declaració d’independència i l’aplicació del 155. Des del passat octubre de 2019 tenen condemna ferma de nou anys per un delicte de sedició. Però des d’aquest dimarts ja han complert el 25 per cent de la pena i poden accedir a permisos puntuals.

Fins ara Cuixart encara no havia anunciat quan demanaria el primer permís. El president d’Òmnium, nascut a Santa Perpètua de Mogoda i resident entre Sabadell i Barcelona, podrà veure per primera vegada el seu fill petit fora de la presó. No obstant, Cuixart descarta inscriure’s a programes de reinserció perquè sosté que no s’ha d’inserir enlloc.

Per altra banda, entre aquest 2020 i l’any vinent la resta de dirigents independentistes empresonats podran anar tenint permisos al complir-se el quart de la pena. El darrer en poder-ne tenir serà el president d’ERC i exvicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, ja que va ser condemnat a 12 anys i n’haurà de passar tres a la presó abans de complir una quarta part de la condemna. Entre els presos, hi ha la també sabadellenca Carme Forcadell, expresidenta del Parlament entre 2015 i 2017.

Foto portada: Cuixart, durant el judici al procés al Suprem.