Foto portada: Anna Lara (Crida), Pol Gibert (PSC), Marta Farrés, Gabriel Fernàndez (ERC), Lourdes Ciuró (Junts) i Marta Morell (Podem). Autor: J.d.A.

Diada aigualida

Acte institucional de la Diada Nacional de Catalunya passat per aigua. Unes 200 persones han assistit a la vessant més formal de l’Onze de setembre, per tercer cop a l’Eix Macià. La pluja ha fet anular la lectura del manifest criticat pels grups independentistes i també per Ciutadans. La nova alcaldessa, Marta Farrés, ha assistit a la seva primera Diada en el càrrec. 

La tempesta perfecta ja es va produir divendres. A un clima de boicot generalitzat on es van ajuntar la protesta, la ràbia i la frustració se li va sumar un text i un to, el del pregó, no del tot oportú. El pa i la fam. El foc i les brases. El resultat va fer fatal. Un pèssim tret d’inici a la Festa Major que feia posar vermell fins i tot part dels que protestaven. Més enllà de les declaracions públiques on tothom defensa el seu tros d’hort, va deixar un agre sabor de boca general. I un cert temor a que, si havia passat al ple d’investidura i al pregó de Festa Major, quelcom similar pogués passar també a la Diada.
La pluja, avui literal, i el vent, d’aquest dimecres Onze de setembre ha aigualit un acte institucional de la Diada que mai ha quallat del tot a Sabadell. Però aquest any arribava amb polèmica pel manifest institucional criticat a banda i banda. L’independentisme ha impulsat un manifest alternatiu. Ciutadans, ara única representació de l’espanyolisme al consistori, com és tradició i també feia el PP, ha donat l’esquena a l’acte. Al final, però, com la comèdia de Shakespeare: molt soroll per no res. Perquè la pluja insistent ha fet abreujar l’acte i la tisora ha deixat fora la lectura del manifest. Un text que seria fantasma si no fos perquè està publicat (si el voleu trobar, el teniu aquí: ‘Document: el manifest de la Diada 2019‘).

Militants de SBDxI amb cartells de llibertat. Autor: J.d.A.
Militants de SBDxI amb cartells de llibertat. Autor: J.d.A.

Així el centenar llarg de persones que han assistit a l’acte han vist com la celebració de la Diada a Sabadell es resumia aquest any en la hissada de la bandera a càrrec d’agents de la Policia Municipal, l’actuació de la coral del Club Natació Sabadell i l’ofrena floral a càrrec d’una quarantena d’entitats de la ciutats (partits polítics de dins i fora del consistori, clubs esportius, entitats socials…). Destacable la perfomance, per segon any, de Sabadell per la Independència, secció local de l’ANC, amb cartells amb lletres formant la paraula ‘Llibertat’ per una banda i, un cop girades, la paraula ‘República’. SBDxI ha estat l’última entitat en participar a l’ofrena floral, per així maximitzar l’impacte de l’acció.

La pluja ha anat i ha vingut fins que, un cop ja acabat l’acte després del Cant dels Segadors, el cel s’ha destapat una mica.

Foto portada: Anna Lara (Crida), Pol Gibert (PSC), Marta Farrés, Gabriel Fernàndez (ERC), Lourdes Ciuró (Junts) i Marta Morell (Podem). Autor: J.d.A.