Cas Mercuri Sabadell

Dos mesos del cas Mercuri en 10 claus

  • Aquest diumenge es compleixen dos mesos de l’escàndol que marca un abans i un després a la ciutat.

  • L’Ajuntament, al mig d’una gravíssima acusació: epicentre d’una xarxa corrupta entre polítics i empresaris.

El 27 de novembre de 2012, dos dies després d’unes eleccions catalanes i cap a les 10 hores, un destacat grup de Mossos d’Esquadra encapçalat pel fiscal Anticorrupció van entrar a l’Ajuntament de Sabadell, i desenes d’oficines i domicilis més. S’iniciava l’operació Mercuri, amb l’ajuntament sota sospita de corrupció. Avui fa dos mesos d’aquell dimarts de finals de novembre. Expliquem aquest temps en 10 dates.

El cas Mercuri, que agradi o no, marcarà un abans i un després a Sabadell sigui quina sigui la seva ressolució. A més, el seu camí judicial no ha fet més que començar. En només 60 dies, però, Sabadell s’ha situat al centre del debat sobre una onada de corrupció a la política espanyola en la que estan imputats diversos membres de les principals formacions polítiques de l’Estat: des del PSC-PSOE al PP passant per CiU.

En aquest temps, l’Ajuntament de Sabadell ha bloquejat el seu funcionament polític, fruit de la manca d’entesa entre govern i oposició. Tot plegat, enmig d’una gravíssima crisi econòmica i social i amb uns serveis públics cada cop més tocats per les retallades locals, catalanes i estatals.

Repassem 10 fites d’aquest cas, de forma cronològica:

27 de novembre: L’Operació Mercuri mobilitza més de 300 Mossos

A les 10 del matí, 300 Mossos entren a l’Ajuntament de Sabadell i moltes altres oficines i domicilis particulars. Intervenen tot tipus de material per provar que el consistori ha estat epicentre d’una trama de corrupció urbanística. A primera hora de la tarda, la Fiscalia Anticorrupció assegura en un comunicat que una trama d’empresaris i polítics del PSC i el PP cobrava 120.000 euros per tenir avantatges en els concursos d’obres. Les empreses pagarien també el 3 per cent de l’obra si se l’adjudicava.

Bustos intervé a la sala de plens en la roda de premsa més multitudinària que s’ha fet a la ciutat, segurament, en dècades. Rebutja totes les acusacions. Acte seguit, inicia una ronda d’entrevistes a diversos mitjans de comunicació per defensar la seva innocència i la dels càrrecs electes.

30 novembre-3 desembre: Les declaracions als Jutjats

Enmig de moltes filtracions del sumari, que està sota secret de sumari, entre el divendres 30 de novembre i dilluns 3 de desembre són interrogats als Jutjats de Sabadell els gairebé 40 imputats pel cas Mercuri. Comencen divendres els detinguts, que queden en llibertat. Tots amb càrrecs. Jordi Soriano, exportaveu del PP a Sabadell entre 2003 i 2011 i suport de Bustos en bona part del mandat 2007-2011, i altres empresaris queden en llibertat amb mesures cautelars.

Dissabte són interrogats bona part dels càrrecs públics i de confiança, entre ells, quatre regidors de Sabadell (el propi alcalde, Joan Manau, Paco Bustos i Ricard Estrada) i el cap de la Policia Municipal. També l’alcaldessa de Montcada, i el secretari general de la Federació de Municipis, presidida per Bustos. El secretari d’organització del PSC, Daniel Fernández, també imputat, haurà de declarar davant el TSJC per ser aforat.

Diumenge és el torn de l’alcalde de Sabadell, entre altres. Bustos entra als Jutjats amb el suport de més de 100 simpatitzants socialistes. Mentre s’espera per declarar, una manifestació de 300 persones contra la corrucpió arriba a les portes dels Jutjats, on es concentra la premsa. L’interrogatori de Bustos és el més llarg. Més de sis hores i gairebé 40 pàgines plenes de preguntes. Bustos surt a altes hores de la matinada dels Jutjats i se sent “reconfortat” perquè ha pogut donar tot tipus d’explicacions. No obstant, més endavant demana declarar per segon cop per aclarir alguns termes.

Dilluns intervenen altres imputats. Tanca les declaracions el president del Gremi de Constructors i oncle de Bustos, Melquíades Garrido.

Entre la premsa especialitzada en tribunals, se subratlla un fet: Jordi Soriano, Manuel Bustos i Melquíades Garrido han tancat els tres torns d’interrogatoris. Asseguren que és un detall descriptiu del que podria ser la presumpta trama.

La majoria d’imputats ho estan per delictes contra l’administració pública.

4 desembre: Bustos fa un pas enrere temporal

Quatre hores abans d’un ple municipal que aprovarà una moció opositora demanant que s’apartin els càrrecs públics de les seves funcions, Manuel Bustos s’avança i anuncia “un pas enrere temporal d’uns dies o setmanes”. Delega la representació institucional de la ciutat en Juan Carlos Sánchez i signa un decret d’alcaldia assegurant que estarà absent (un dels tres supòsits legals previstos).

Per la tarda, el Ple municipal es converteix en un clam de l’oposició contra el PSC i el govern. S’aprova la moció que demana que els càrrecs públics siguin apartats i els de confiança cessats. També s’aprova una comissió d’investigació sobre els contractes de l’Ajuntament. Aquesta comissió, dos mesos després, encara no s’ha constituit ni reunit.

19 de desembre: Crisi total a l’Ajuntament

Els cinc grups de l’oposició consideren que el govern està incomplint la moció del 4 de desembre. Asseguren que, davant l’enrocament del govern local (uns dies abans Juan Carlos Sánchez va dir que no complia la moció perquè “ni podem ni volem”, l’oposició ja no es conforma amb la moció. Demanen dimissions i asseguren que la confiança s’ha trencat del tot amb el govern.

21 de desembre: Es rebutgen pressupostos i ordenances

Els pressupostos per a l’any 2013, que s’havien aprovat de forma inicial gràcies al PP, són ara rebutjats i també les ordenances fiscals, que marquen els impostos i taxes municipals. El govern assegura que podrà sortejar aquesta situació, per un costat, però per l’altre acusa l’oposició de “paralitzar la ciutat”.

7 de gener: Bustos prorroga l’alcaldia accidental

El dia 4 de gener Bustos anuncia que prorroga el decret d’alcaldia accidental, ja que s’ha prorrogat el secret de sumari del cas Mercuri. El dia 5 assisteix, a nivell personal, a la cavalcada de Reis, i el dia 7 signa el decret d’alcaldia per prorrogar la situació.

Ara ho fa amb l’argument de que no vol interferir en el dia a dia de la ciutat i basant-se en que el jutge ha prorrogat el secret de sumari. Un argument no recollit per la legislació però que el govern busca per donar sortida a la situació. L’oposició, entre bastidors, comença a rumiar impugnar el decret, però no decideixen una posició unitària encara. Ho faran més endavant, a finals del mes de gener.

8 gener: El Ple reprova Bustos i demana dimissions

Un nou cop de volta a la crisi política. El PSC assisteix a un Ple municipal en que l’oposició porta la iniciativa. El govern ha de retirar els punts de l’ordre del dia davant l’evidència que serien rebutjats i només es parla de la reprovació de Bustos i Sánchez i les peticions de dimissió dels càrrecs imputats. El PSC es defensa només en boca del seu portaveu Ramon Burguès, malgrat que Sánchez té potestat d’intervenir quan vulgui (com a alcalde i president del Ple). L’oposició aprova les reprovacions i la petició de dimissió. Per tant, el màxim òrgan del consistori demana al seu alcalde que dimiteixi i el reprova, així com la seva mà dreta.

18 gener: El jutge aixeca una part del sumari

Mentre la crisi política s’encalla de forma gairebé irresolubre, presa del partidisme, el cas Mercuri va avançant en la seva fase judicial. El titular del Jutjat d’Instrucció número 1 de Sabadell aixeca una petita part del secret de sumari. Correspon a la trama empresarial de cobrament de comissions, però només a la relativa a les investigacions entre l’inici del cas i el mes de novembre de 2010. Esquitxa de forma clara Jordi Soriano i un grup d’empresaris. L’alcalde, Manuel Bustos, hi apareix sovint en boca d’altres. També el president del Gremi de Constructors, Melquíades Garrido.

Un fet capital: el secret de sumari fet públic es tanca quan s’intervenen les converses de Melquíades Garrido, el mes de novembre del 2010. Entre novembre de 2010 i novembre de 2012, la principal part del cas Mercuri encara es troba sota secret de sumari.

23 de gener: El jutge separa el cas en 31 causes

Per separar el gra de la palla, el jutge divideix el cas Mercuri en 31 causes diferents. Bustos hi apareix en nou, acusat d’omissió del deure de perseguir el delicte, malversació i tràfic d’influències. No, en canvi, per suborn. La interlocutòria del jutge explica, amb un cert detall, cada una de les 31 causes i quines són les persones imputades i sota quines imputacions.

25 de gener: El PSC demana que torni Bustos i l’oposició posa sobre la taula la moció de censura

Després de l’aixecament de part del sumari i la divisió del cas, el PSC considera provat que Manuel Bustos ni cap altra persona del seu govern ha cobrat comissions. Consideren que per la resta de causes tenen arguments suficients per demostrar la innocència. Sent així, demanan a Bustos que torni a l’alcaldia. Una decisió que, en última instància, depèn d’ell, que és qui té la potestat per fer-ho.

En canvi, l’oposició assegura que l’aixecament del sumari prova que l’Ajuntament era el centre d’una xarxa corrupta en la que participaven polítics i empresaris. Asseguren que les imputacions que pesen sobre Bustos són molt greus, i creuen que només té una sortida: complir el mandat del Ple del 7 de gener que li demanava la dimissió. Si no ho fa, hauran de forçar un canvi de govern a través de la moció de censura.

I a partir d’ara?

Dos mesos després de l’inici del cas Mercuri comença a haver-hi una mica de llum en la part judicial, tot i que el cas no ha fet més que donar les seves primeres passes. La instrucció continua, així com les declaracions de testimonis, mentre els dos milers de pàgines del sumari fins ara fet públic deixen en mal lloc el consistori.

Per la seva part, amb gairebé un terç del govern imputat, els pressupostos rebutjats, les finances malmeses i la credibilitat en dubte, l’Ajuntament de Sabadell viu la crisi política més greu, segurament, des de la vaga general política de l’any 1976 i que va acabar amb l’alcaldia del franquista Burrull. Sigui quina sigui la ressolució, Sabadell viurà en la interinitat política fins les properes eleccions, la primavera del 2015.

Foto portada: Periodistes a la plaça Sant Roc, a mig matí del 27 de novembre de 2012. Autor: J.d.A. 

2 Comments