Debat Sabadell

El debat sobre economia dona el tret de sortida a la campanya electoral

El debat electoral entre caps de llista convocat pel Consell de l’Economia Productiva de Sabadell ha donat aquest dijous el tret de sortida a la campanya electoral de les municipals més obertes.

L’auditori de l’Espai Cultura ha estat l’escenari on han confrontat les seves visiones econòmiques els set principals candidats a les eleccions: Josep Ayuso (PSC), Carles Rossinyol (CiU), Joan Berlanga (Unitat pel Canvi), Esteban Gesa (PP), Maties Serracant (Crida), Juli Fernàndez (ERC) i Joan Garcia (Ciutadans).

El debat ha estat presentat per la periodista Cristina Puig, que va el programa 59 segons i altres debats polítics a Televisió Española fins el seu polèmic acomiadament fa algunes setmanes. Un centenar de persones s’han concentrat a l’Espai Cultura per assistir presencialment al debat.

Primera mesura

El candidat socialista, Josep Ayuso, ha assegurat que aspira a un govern “fort” i “estable”. Per la seva part, Carles Rossinyol ha assegurat que auditarà la gestió municipal com a primera opció. Joan Berlanga, d’Unitat pel Canvi, ha assegurat que caldrà “fer net” i planificar la ciutat, en un consistori que té “la caixa buida”. El cap de llista de la Crida, Maties Serrcant, ha assegurat que “no sabem on som i caldrà auditar els últims anys i fer net”. Juli Fernàndez, ERC, ha assegurat que “el primer que farem serà recuperar el lideratge de la ciutat i amb nosaltres serà honest, net i transparent”. També Joan Garcia, de Ciutadans, aposta per un pla estratègic a mig i llarg termini.

El debat ha acabat de forma ràpida ja que totes les formacions, de forma més o menys discreta, faran actes per la tradicional penjada de cartells.

Infraestructures

El segon torn ha estat protagonitzat per les infraestructures. Ayuso ha apostat per elles per tenir una ciutat competitiva. PSC, CiU, PP i Ciutadans aposten pel Quart Cinturó, defensant Rossinyol (CiU) que “ens permetrà repensar la Gran Via”. Berlanga aposta per una revisió a fons de la infraestructures vallesanes però no pel Quart Cinturó. En línia similar s’han posicionat ERC i la Crida, que han posat en valor el Pla Territorial Metropolità i la Ronda del Vallès, que “no té res a veure amb el Quart Cinturó”.

Durant el debat els candidats també s’han posicionat sobre l’estat dels polígons industrials (accessos, fibra òptica…).Serracant ha driblat parlar dels polígons per destacar la necessitat de recuperar la indústria dins la ciutat, a Gràcia, a Can Feu i a altres zones. En línia similar ha parlat Juli Fernàndez. Ayuso ha destacat que el 92 per cent del terme municipal té fibra òptica.

Àrea Vallès

El PP s’ha mostrat contrari a unificar el Vallès Occidental i el Vallès Oriental. Ha assegurat que el teixit industrial de les dues comarques és molt diferent. Ayuso (PSC) creu que per fusionar comarques caldria un acord polític previ. “Vivim en una esquizofrènia: mentre uns reivindiquen unificar comarques altres creen noves comarques, com el Moianès”. Ha apostat per “nodes més pròxims com l’Associació B30”.
Per a Rossinyol la clau no és si hi ha una comarca o dues sinó “que fem”. “Les comarques tenen molt poques competències: fan el que fan i no tenen les eines per planificar el territori”, ha dit el cap de llista.

Els set participants al debat, i la moderadora, a l'Espai Cultura. Autor: O.Orriols.
Els set participants al debat, i la moderadora, a l’Espai Cultura. Autor: O.Orriols.

Sí s’ha mostrat favorable ERC, que hi veu en l`’Àrea Vallès una oportunitat per planificar una Àrea Metropolitana del Vallès. “Totalment d’acord”, ha dit Juli Fernàndez. També Unitat pel Canvi, que ha apostat per pensar més enllà de la clau industrial per anar també a programes formatius. Serracant també “ha animat a anar més enllà de les necessitats empresarials i la gent que impulsa l’Àrea Vallès ho té clar. Nosaltres volem repensar la relació entre el Vallès i l’entorn metropolità”. Ciutadans també defensa la unificació, i creu que la millor forma de gestionar seria fer un territori “multipolar amb diferents pols; l’Àrea Vallès pot ajudar a compensar i reequilibrar el territori”.

Model comercial

Serracant ha assegurat que “l’Ajuntament s’ha posat en mans d’Ikea i ha deixat que l’eix central de la ciutat té condicions precàries”. Ha demanat “lideratge” per afavorir el comerç de proximitat. Ayuso aposta per fer compatible “diferents models comercials i la coexistència de tots. Creu important dinamitzar el comerç al Centre i als barris. Ha apostat per una oficina turística. Garcia (Ciutadans) aposta per àrees d’especialització, com l’avinguda de Barberà o Matadepera. “Hi ha eixos que mereixen que els preguntem si volen fer àrees de vianants o altres mesures”, ha dit, apostant per la “cultura i l’oci” com a activitats. Rossinyol ha assegurat que “el comerç defineix si una ciutat és dormitori o no ho és”. Ha plantejat mesures per compensar la presència de grans superfícies i fer una “ciutat agradable; el primer que cal fer perquè vingui gent és que estigui ben mantinguda”. Gesa vol recuperar activitat comercial a la Concòrdia, potenciar Ca n’Oriac i altres zones.

Com fer que arribin noves empreses?

Serracant (Crida) aposta per fomentar les cooperatives, línies de crèdit a les entitats amb compromís social. “En aquesta ciutat no hi ha hagut lideratge ni rumb en quant al model econòmic de la ciutat”, ha afegit, per promoure l’ocupació de qualitat. Ayuso aposta per simplificar tràmits i apostar pels pagaments en línia. Fernàndez (ERC) ha posat com exemple la política duta a terme per Oriol Junqueras a Sant Vicenç dels Horts (reinvertir l’Impost de Béns Immobles en microcrèdits, ocupar espais buits per emprenedors…). Rossinyol aposta per “crear un entorn agradable i fàcil per fer coses: simplificar tràmits i fer-ho ràpid”. El cap de llista de la Crida ha recordat que “la crisi del Mercuri” ha paralitzat les tramitacions a la Casa Gran. Garcia (Cs) ha apostat per auditar els processos del consistori i per impulsar activitats culturals, d’oci a la Zona Hermètica. Gesa ha dit que “Sabadell és la ciutat que posa més problemes per muntar una empresa: el que més fem és marejar la gent: ara vagi al Vapor Llonch, ara vagi a Via Pública, ara torni cap aquí… Els problemes que es posen aquí no es posen enlloc. És surrealista”, ha reblat. Berlanga (Unitat pel Canvi) aposta per la idea del “model”. “Cal repensar el model econòmic de Sabadell en el seu conjunt”, assegura.

2 Comments