Pleno crítico

El ple crític: ‘Déjà vu’

La sessió, l’antepenúltima del mandat, fou com a una mena de recapitulació d’una legislatura determinada pels efectes del cas Mercuri i la paràlisi de l’administració local d’ençà que va esclatar l’escàndol.

El plenari, com succeeix des de fa mesos, va esdevenir la caixa de ressonància de les reivindicacions de diversos col·lectius: les treballadores de la neteja de l’empresa Ingesan, membres de la plataforma en favor del soterrament dels FGC o en defensa de la sanitat pública i en suport dels piquets de la vaga general del 29M sotmesos a procediments judicials.

Des del punt de vista ideològic es va tornar a copsar la preferència del PSC a aprovar els punts més polèmics de l’ordre del dia amb el suport dels grups a la seva dreta. Així, la classificació de les empreses concessionàries del servei neteja i la pròrroga del contracte pel mateix servei a Instituto de Gestión Sanitaria SA tiraren endavant amb l’abstenció de CiU i PP i el vot en contra dels grups d’esquerra, que defensaren la remunicipalització dels serveis externalitzats. Virgínia Domínguez, d’Entesa, va tornar a denunciar els incompliments dels compromisos contractuals d’aquestes empreses i com l’Ajuntament no pren les mesures de control i sancionadores quan aquestes es detecten.

La mateixa correlació de forces es va palesar en la moció sobre d’Entesa, ICV i EUiA de denúncia als abusos policials als vaguistes del 29M que tenen diversos procediments judicials en curs. Fou rebutjada amb els vots en contra de PSC, CiU i PP. La intervenció provocadora de la regidora popular Cuca Santos va motivar les protestes d’un sector del públic i va obligar a l’alcalde Juan Carlos Sánchez a cridar-los a l’ordre.

La nul·la sensibilitat social del PP es va evidenciar en l’ordenança reguladora dels pis buits, aprovada amb els vots de tots els grups municipals, que va es posicionar en contra, sense ni tant sols donar explicacions del sentit del seu vot.

En altre ordre de coses, la ineficàcia de l’equip de govern es va posar de manifest en els dictàmens de dissolució de l’associació Sabadell Universitat i del Consorci d’Ocupació i Promoció Econòmica del Vallès Occidental (COPEVO), justament quan l’elevat nivell d’atur el fa més necessari que mai, com va indicar el regidor no adscrit Carles Marlés.

El punt de precs i preguntes va mostrar l’escassa sintonia entre el alcalde Sánchez i l’alcaldable Josep Ayuso. Aureli Calvo (ICV) i Carles Rossinyol (CiU) preguntaren pel nombre de targetes de crèdit de l’Ajuntament, atès el compromís d’Ayuso d’eliminar-les. L’alcalde va ser àgil en assegurar que en els seus 19 anys de regidor no li constava que cap càrrec polític o cap de servei, excepte el cap de compres, disposés d’elles. Amb la qual cosa es va palesar la buidor de les promeses de l’alcaldable socialista.

Foto portada: la sala de plens, en una de les últimes sessions del mandat. Autor: O.Orriols. 

Comments are closed.