Foto portada: veïns al vestíbul de la sala de plens. Autor: David B.

El ple de febrer, en nou claus

A més de la cessió de la Nova Creu Alta al Centre d’Esports Sabadell durant 30 anys, el ple municipal de febrer de 2015 ha tingut altres punts d’interès.

S’acosten les eleccions i en cada sessió cada cop són més les vegades que s’emplacen temes al proper mandat com alguns portaveus demanen per auditar la policia municipal. En canvi, en altres qüestions, com la cessió de Can Balsach al Casal El Talleret, el calendari apreta ja que els compromisos obliguen a complir abans de maig. El ple municipal de febrer gairebé quatre hores i mitja i a excepció feta d’una picabaralla dialèctica entre la portaveu d’EUiA, Marisol Martínez i l’alcalde, ha estat bastant tranquil.

1. El Tallaret, endavant

La nova associació Casal El Tallaret de la Creu Alta ha aconseguit posar d’acord tots els regidors perquè es cedeixi la nau nord de Cal Balsach i fer així un espai comunitari a la Creu Alta. La característica principal serà l’autogestió entre l’entitat, formada per l’AA.VV Creu Alta, els Diables, els Gegants, Llamps i Trons o l’Esplai La Branca. Tots els regidors van votar a favor. El compromís és tenir la cessió preparada abans que acabi el mandat. Caldrà adequar els espais.

2. S’auditarà la gestió tècnica de la Policia Municipal

El Partit Popular ha aconseguit que s’aprovés la moció que aporta al ple municipal per auditar de forma externa la gestió de la Policia Municipal. Ha aconseguit el suport del govern socialista, que ha enfocat l’auditoria com a tècnica mentre que bona part de l’oposició creu que el problema de la policia rau en la gestió i si cal concretar en l’intendent, Josep Miquel Duran, molt contestat dins del cos i imputat al cas Mercuri per tràfic d’influències.

Cuca Santos (PP), intervenint al ple. Autor: David B.
Cuca Santos (PP), intervenint al ple. Autor: David B.

Tot i així, la moció es va aprovar amb els vots de PSC, PP i ICV-EUiA. CiU i Entesa van votar en contra al creu que l’auditoria ara servirà de poc i valdria més destinar els diners que costi a altres partides. Prefereixen esperar a les eleccions.

3. Conflicte d’interessos a la Taula del Patrimoni?

L’Entesa ha aconseguit aprovar la moció per crear un reglament a la Taula del Patrimoni, un òrgan consultiu que diu la seva en la protecció patrimonial. S’ha aprovat per unanimitat. L’Entesa vol reglamentar qui pot formar part per evitar el que va passar amb la decisió sobre el Despatx Corominas on, segons mantenen, dos membres de la Taula tenien interessos privats i tot i així no van sortir de la reunió. El regidor d’Urbanisme, Ramon Burgués, va dir desconèixer el fet però, segons la portaveu Virgínia Domínguez, consta en les actes oportunes.

4. Protecció Civil llança un SOS

Un representant de Protecció Civil, Luis de la Torre, va participar al ple per demanar una partida pressupostària de l’Ajuntament per poder continuar la seva tasca, que porten a terme des de fa 15 anys. La proposta ha anat de la mà del grup d’Esquerra Unida i Alternativa, que l’ha portat en forma de moció i ha aconseguit aprovar-la. Volen una partida pròpia i específica perquè ara mateix no és així. No s’ha quantificat però l’aportació que cal fer des de les arques municipals. Protecció Civil col•labora en esdeveniments esportius, culturals i festius de la ciutat durant tot l’any. Està formada actualment per una cinquantena de voluntaris.

5. Associació Propietaris Forestals

L’ajuntament de Sabadell s’ha adherit a la nova Associació de Propietaris Forestals de Sabadell, Castellar, Sentmenat i Terrassa. Es vol així gestionar de forma unificada i compartida la gestió del desastre que van significar les ventades de desembre, que van assolar el bosc de Can Deu entre altres zones del Rodal.

6. Paco Bustos, absent

El regidor socialista sense funcions Paco Bustos no va assistir al ple municipal una setmana després de passa tres dies al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya on va ser jutjat per la peça Montcada del cas Mercuri. En una pregunta al final de la sessió, tant la portaveu de l’Entesa com la d’EUiA van fer esment a la seva situació. L’alcalde, Juan Carlos Sánchez (PSC) va tornar a assegurar que l’acta pertany al regidor i ha de ser ell qui prengui una decisió. De moment, dos anys i tres mesos després de ser imputat en diverses peces del cas, i a l’espera de sentencia per la primera, continua sent regidor.

7. Protesta veinal

Diversos representants del moviment veinal han assistit uns minuts al ple per denunciar la manca de medicaments pels afectats per hepatitis C. Han estat uns minuts a la sala de plens i anteriorment han fet una concentració a les portes de la Casa Gran.

8. La Plataforma Soterrament, de nou al ple

La Plataforma Soterrament FGC Ara! ha assistit de nou al ple municipal, com fa cada mes. Reclamen que es garanteixi el finançament del tram que s’ha de soterrat. En una pregunta a l’alcalde, la portaveu de l’Entesa, va tornar a reclamar qui pagarà.

Membres de la plataforma Soterrament FGC Ara!, al ple. Autor: David B.
Membres de la plataforma Soterrament FGC Ara!, al ple. Autor: David B.

L’alcalde Sánchez va dir que l’última moció obliga el govern català a assumir el cost de l’obra, i que la negociació serà dura ja que el govern català estima que soterrar les vies es una millora urbana, i que per tant no l’ha d’assumir. L’Ajuntament, a través d’un conveni aprovat el 2012 per PSC, CiU i PP es va comprometre a finançar el 50 per cent a través d’una operació urbanística que sembla difícil en l’actual situació. Després el govern local ha virat i ha reclamat a la Generalitat els fons, com l’oposició d’esquerres i la pròpia plataforma exigien. Però la Generalitat de moment no s’avé a la reclamació. La solució, en paraules de l’alcalde, hauria de venir ja més del Parlament i d’un compromís pressupostari, que de la pressió sabadellenca.

9. Polèmica pel seguiment del judici del regidor Lluis Monge

La portaveu d’EUiA, Marisol Martínez, va preguntar a l’alcalde si no calia reduir la dedicadió completa que té assignada el regidor de Sostenibilitat, Lluis Monge, ja que va tenir temps la setmana passada per passar tres dies en sessió de matí i tarda al Palau de Justícia donant suport als germans Bustos i la resta d’acusats a la peça Montcada del cas Mercuri. Segons Martínez, Monge va escriure a les xarxes socials que podia anar al judici ja que aquest mandat l’exigència era menor. Donades aquestes declaracions, Martínez va preguntar si no calia reduir la dedicació (i en conseqüència també la retribució) al regidor. En la seva resposta, Sánchez va donar la cara pel seu regidor assegurant que es pot organitzar el temps com cregui convenient sempre i quan compleixi les seves obligacions, com així fa. Sánchez va assegurar que Martínez no podia en canvi dir el mateix ja que acostuma a assistir poc a les comissions informatives o altres reunions del consistori. A continuació, va donar per acabat el ple.

Foto portada: veïns al vestíbul de la sala de plens. Autor: David B.