Foto portada: regidors de l'oposició votant un dels punts. Autor: David B.

El ple de gener, en tres claus

A més del debat sobre el conveni del castell de Can Feu i el marcat protagonisme que les polítiques comercials van tenir al darrer ple municipal, va haver-hi altres temes d’interès que tractem en aquesta informació.

La sessió plenària del mes de gener va ser més curta de l’habitual: unes tres hores i mitja. El mandat dóna els seus darrers passos mentre s’apropen les municipals de maig de 2015. A diferència de les darreres sessions, l’alcaldable socialista i primer tinent d’alcalde, Josep Ayuso, va tenir un protagonisme molt discret al ple, ja que gairebé no es van tocar temes de la seva responsabilitat. L’alcalde, Juan Carlos Sánchez, també va estar discret, només parlant a l’espai de precs i preguntes directes a l’alcalde.

1. S’aproven les tarifes per les discutides vacances de la gent gran

Un dels programes més controvertits del consistori van tornar al ple: el programa de vacances per a la gent gran. El ple va aprovar les tarifes pel 2015. Viatjar dins de Catalunya amb autocar costarà 308. Fer-ho a la resta d’Espanya en autocar uns 357 euros i si es viatja en AVE o avió 597. Finalment, viatjar a una ciutat europea en avió costarà 637 euros.

El programa va ser posat en marxa abans de 1999 per facilitar les vacances a la gent gran sense recursos o a persones amb necessitats de salut. Però durant el bustisme s’ha ampliat fins arribar a un col•lectiu molt més gran, i tothom amb més de 65 anys hi pot accedir. Així mateix, compta amb una gran valoració per la gent gran.
En canvi, el programa ha estat històricament criticat per l’oposició per tenir presumptes finalitats partidistes mentre que el govern el defensa, contractant habitualment la mateixa empresa pel programa: Zoetrope, malgrat presentar l’oferta més lesiva per l’economia municipal. “L’Ajuntament no ha de fer d’agència de viatges”, van dir repetidament els regidors de l’oposició com Aureli Calvo (ICV) i Rosa Roig (CiU), que a més diuen que “el programa no és gaudit per qui més ho necessita”, en paraules de Domínguez (Entesa).

Les tarifes van sortir endavant gràcies a l’abstenció del PP i del regidor no adscrit Antonio Vega.

2. Es planifiquen més pisos a Can Gambús a canvi de menys sostre comercial

Can Gambús, conegut també com el barri fantasma de Sabadell, podrà tenir més pisos. Així ho va aprovar el ple després que el mateix punt fos rebutjat fa un mes. PSC, CiU, PP i el regidor Vega van votar a favor. Es permeten 346 nous habitatges en un dels sectors del barri construït durant el boom immobiliària però que no té gairebé blocs de pisos ni veïns, a més d’un espai públic malmès. Per exemple, el parc de Can Gambús, el segon més gran de la ciutat, està mal il•luminat, ja que s’han robat els conectors elèctrics i no s’han reposat. També falten altres elements de mobiliari urbà.

El portaveu del govern, Ramon Burgués, va dir que es permetran més edificacions a la zona a canvi que els promotors redueixen el sostre destinat a activitats comercials al barri. Era una petició de les organitzacions comercials de la ciutat. Atorgant més edificabilitat es compensa el canvi, va defensar Burgués.

3. El regidor no adscrit Carles Marlés demana igualtat de tracte pels no adscrits

El regidor no adscrit i anterior portaveu d’ICV, Carles Marlés, va fer un prec a alcaldia demanant igualtat d’oportunitats i tracte que els regidors que formen part d’un grup municipal. Marlés assegura que no rep la informació del que es parla per exemple a la Junta de Portaveus o la Junta de Govern Local, mentre que també vol accedir als mitjans municipals: la revista Sabadell a prop (amb dues edicions l’any 2014) i l’emissora municipial, Ràdio Sabadell.

En la seva resposta, l’alcalde de Sabadell, Juan Carlos Sánchez, va dir que el debat sobre el paper dels regidors no adscrits ja s’havia produït fins a tres ocasions aquest mandat: amb motiu de la divisió del grup d’ICV i EUiA, després de la sortida d’Antonio Vega del PP i ara. Va reconèixer errors i es va comprometre a fer arribar a Marlés, i també a Vega, totes les informacions. Però, a la vegada, va dir que l’accés als mitjans d’informació de titularitat municipal correspon als grups municipals i per tant ni Marlés ni Vega poden tenir accés.

Foto portada: regidors de l’oposició votant un dels punts. Autor: David B.

 

One Comment