República

El ple d’octubre, en 5 claus

Llarg ple municipal, d’unes cinc hores i mitja de durada, malgrat els compromisos previs de les formacions polítiques per escurçar la durada dels plenaris i fer-los més àgils.

El plenari ha comptat amb 12 punts en la part executiva i cinc mocions en la part de control i deliberativa. Alguns dels punts més destacats són els següents.

1. Les forces sobiranistes aproven l’exercici futur de la sobirania fiscal 

Esquerra, la Crida per Sabadell i Convergència i Unió han aconseguit aprovar un compromís municipal en suport a l’exercici de la sobirania fiscal de l’ajuntament de Sabadell. És a dir, que s’ingressin els pagaments de l’IRPF i si s’escau de l’IVA a l’Agència Tributària de Catalunya (ATC). Amb un matís: quan l’ATC disposi de capacitat tècnica suficient. I ara no és el cas.

La moció s’ha aprovat amb dotze vots a favor (ERC, Crida i CiU), nou vots en contra (PSC, Cs i PP) i sis abstencions (Unitat pel Canvi i Guanyem). La proposta ha tingut l’oposició clara del PP, el portaveu dels quals, Esteban Gesa, ha recordat que un dels impulsors és “el partit del tres per cent, del cas Pujol, de les seus embargades”.

2. A voltes amb Alfons XIII i el carrer de la República 

Ciutadans ha proposat un procés participatiu entre els veïns del carrer d’Alfons XIII per mantenir o no el nom del carrer davant el mandat del ple de canviar-lo pel del carrer de la República. El regidor Adrián Hernández ha reconegut que “Sabadell no va sobrada de reconeixements a figures republicanes” i ha obert la porta a buscar un carrer per la Primera República i un altre per la Segona República. Però ha destacat que el canvi de nom dels carrer d’Alfons XIII ha aixecat l’oposició de més de 150 veïns. El PP ha votat a favor de la proposta. El regidor de CiU, Toni Font, ha defensat “preguntar als veïns i donar-los veu de forma vinculant”.

Un membre de l’entitat Sabadell per la República, Pedro Picón, ha defensat accelerar els tràmits per concretar el canvi. A més, ha defensat que no comportarà perjudicis pels veïns i que en realitat no hi ha hagut gaire contestació. “Què va passar al 79 quan es van canviar els noms de molts carrers a la ciutat? No va passar res”.

La regidora de Participació, Glòria Rubio (Crida) ha defensat el canvi de nom com una forma de suprimir “elements feixistes i antidemocràtics de la nostra ciutat”. La regidora de Cultura, Montserrat Chacón (ERC) ha defensat que cal respectar la votació del ple. El regidor d’Unitat pel Canvi Edu Navarro (membre també de Sabadell per la República). Per la seva part, Miquel Soler (Guanyem) ha defensat el canvi de nom del carrer d’Alfons XIII.

La proposta s’ha rebutjat amb 19 vots en contra (PSC, UpC, ERC, Crida i Guanyem) i vuit a favor (Cs i CiU).

3. Demanaran un préstec de 20 milions per pagar expropiacions

El ple ha aprovat una modificació del pressupost per preparar el pagament de 20 milions d’euros en expropiacions, a causa de tot un seguit de sentències judicials contràries a l’administració. El consistori demanarà un préstec per fer front a aquesta necessitat, que deriva d’expropiacions dutes a terme entre la meitat de la dècada passada i els anys 2011 i 2012.

4. Es redefiniran els papers dels districtes

El ple ha aprovat la composició dels plenaris dels set consells de districte i nomenar els seus membres. La regidora de Participació, Glòria Rubio, ha obert la porta a canvis profunds en el model de participació territorial a la ciutat: des de les funcions i composició dels consells fins a la potenciació del barri enfront del districte com a unitat de participació.

5. L’estat de carrers i places

Ciutadans ha portat al ple una proposta per concretar un pla d’acció de millora de l’espai públic, en base al procés participatiu de la formació taronja entre la ciutadania. Volen concretar accions i calendari durant l’any 2016 amb un pressupost estimatiu de 10 milions d’euros.

La proposta s’ha rebutjat ja que tant UpC com ERC, la Crida i Guanyem s’hi han oposat. El PSC s’ha abstingut. CiU i PP s’han sumat al partit taronja. Per part del govern, el tinent d’alcalde d’Urbanisme i Espai Públic, Maties Serracant, ha demanat temps i ha acusat el PSC de no entendre “la magnitud de la tragèdia que ens han deixat a l’espai públic”. El regidor de l’Espai Públic, Xavier Guerrero, ha definit l’estat de l’espai públic com a “lamentable”. Així ha acusat Ciutadans “d’oportunista” per la moció, que ha qualificat com a “no realista”. “No podem recuperar l’espai públic en un any”, ha finalitzat.

El regidor del PSC Cristian Sánchez ha dit que “no creiem en plans de xoc sinó en la feina del dia a dia” i ha defensat la gestió socialista durant els seus governs, especialment durant els pitjors anys de la crisi, on van prioritzar “les persones”. El portaveu d’UpC, Joan Berlanga, ha circunstrit la negociació a les ordenances fiscals i als pressupostos. La portaveu de Guanyem, Marisol Martínez, assegura que el pla “està fora del temps ja que no sabem quin pressupost pel 2016 tindrem”. El regidor de CiU, Toni Font, ha assegurat que “votem a favor perquè difícilment es pot votar en contra de millorar l’espai public”. El portaveu del PP, Esteban Gesa, ha donat el seu vot a favor recordant les reclamacions dels populars sobre l’estat de l’espai públic.

Foto portada: votació d’un vot al ple. Autor: David B. 

One Comment