El portavoz del PP, Esteban Gesa, y la concejal Cuca Santos

El PP es queda sol en una moció sobre el dret a decidir

  • 24 regidors rebutjen una moció del PP sobre el Consell Assessor per la Transició Nacional.

  • Els grups qualifiquen la proposta com ‘sui generis’ i els populars asseguren que el PSC la va votar a l’Hospitalet.

El PSC, CiU, l’Entesa, Iniciativa i Esquerra Unida han rebutjat la moció que ha proposat el Partit Popular en aquest ple. Els populars volien que l’Ajuntament rebutgés la seva incorporació al Consell Assessor per la Transició Nacional. La moció ha rebut tot tipus de qualificatius perquè el Consell Assessor és un comité d’experts dessignats pel president de la Generalitat, Artur Mas.

L’ajuntament de Sabadell no pot formar part del Consell Assessor per la Transició Nacional. De fet, l’òrgan és un comité d’experts de diferents àmbits que assessoren el president Mas en l’anomenada Transició Nacional. No hi caben les institucions ni els ajuntaments.

El PP proposava que l’Ajuntament rebutgés la seva incorporació al Consell Assessor en la línia del que asseguran s’ha votat “de forma idèntica” a ajuntaments com els de l’Hospitalet o Santa Coloma, amb el vot a favor dels socialistes. En el cas de l’Hospitalet, el propi alcalde, Juan Carlos Sánchez, ha reconegut que s’havia aprovat una moció “similar”. No així, diu, a Santa Coloma que, com Sabadell ara fa un any, es va mostrar a favor del dret a l’autodeterminació.

Moció PP
Votació de la moció del PP. Autor: David B.

A Sabadell, però, els populars han rebut una allau de crítiques de tots els partits. En el fons, volien un posicionament del PSC a favor o en contra del dret a decidir i el procés sobiranista català. El portaveu socialista, Ramón Burgués, l’ha fet: el PSC està a favor de preguntar al poble de Catalunya si vol ser independent en un referèndum legal i el PSC defensarà si arriba el moment que Catalunya no ha de ser independent.

Gesa: “L’Ajuntament no ha de ser còmplice de Mas i Esquerra”

En la seva proposició, el portaveu del PP, Esteban Gesa, ha recordat amb un “reconeixement” els artífexs de la transició espanyola i ha definit l’onada sobiranista com producte de la “deriva insolidària d’alguns i el pasotisme dels altres”, en referència a CiU i PSC. “Volem fer obrir els ulls a l’Ajuntament per no fer de còmplice de Mas i d’Esquerra” ha dit Gesa, que demanava no permetre posar els equipaments municipals a disposició de la consulta.

A més, tot i que el text no ho demana Gesa ha demanat deixar de col·laborar amb entitats com Òmnium o l’ANC. L’alcalde, Juan Carlos Sánchez, ha sortit al pas per assegurar que el consistori hi col·laborarà com amb la resta d’entitats sabadellenques i ha destacat especialment el paper que juga Òmnium Cultural.

Crítiques a tort i a dret

La majoria de partits han carregat contra l’argumentació popular, en fons i forma. El regidor Joan Mena (EUiA) ha assegurat que el dret a decidir és “democràcia”. “Plantegen malament una moció. Perquè no s’han atrevit a proposar rebutjar el dret a decidir si és el que volien?”, ha preguntat a Gesa. La portaveu d’ICV, Carme Garcia, ha assegurat que “el PP és una màquina de fer independentistes” i que els arguments populars “creen al·lèrgia”. “El poble ha de poder dir la seva”, ha finalitzat. La portaveu de l’Entesa, Virgínia Domínguez, ha reincidit en la inutilitat de la moció: “no hi ha per on agafar-la”, ha mantingut. Per la seva part, el regidor de CiU Jordi Font ha destacat les incongruències de la proposta i ha demanat al PP que deixin votar el poble català. Finalment, el portaveu socialista, Ramon Burgués, ho ha ressumit de la següent manera:

Ens fan votar un impossible [entrar al Consell Assessor] i un futurible [no posar a disposició de la consulta fons i equipaments municipals]. És una mica estrany tot plegat”.

En el torn de rèplica, el portaveu popular, Esteban Gesa, ha assegurat que no estava en contra del dret a decidir:

A la Constitució el dret a decidir no existeix i si es vol introduir el terreny de joc en aquest tema està al Congrés dels Diputats. No estic en desacord amb el dret a decidir però les regles estan marcades”.

D’altra banda, Gesa ha acusat els socialistes de perdre centralitat i deixar de ser un partit referent. I ha relatat algunes de les incoherències dels socialistes en aquesta qüestió: des de la defensa del dret a decidir a Sabadell fins la petició de l’alcalde de Saragossa de suspendre l’autonomia catalana. Gesa ha demanat als socialistes que s’aclareixin.

La moció popular ha tingut dos vots a favor, una abstenció (del regidor no adscrit i exPP Antonio Vega) i 24 vots en contra).

Foto portada: Els regidors del PP a Sabadell Esteban Gesa (portaveu) i Cuca Santos. Autor: David B.