Can Balsach

El quatripartit desisteix d’adjudicar Cal Balsach de forma directa després d’un informe extern

L’Ajuntament desisteix d’adjudicar de forma directa l’ús de Cal Balsach al Casal Popular de la Creu Alta El Tallaret. Així, el govern fa marxa enrere a l’adjudicació, aturada després de la judicialització del cas, i inicia el procés per la via del canvi de planejament. És la via que van deixar enrere quan van entrar al govern.

A dia d’avui, el Casal El Talllaret utilitza una part de Cal Balsach de forma provisional. Una solució per sortir de l’atzucac en que s’ha convertit el cas. Però fins que no es resolgui tota la tramitació no podrà iniciar la rehabilitació dels espais, que han de sufragar a canvi de la concessió. De moment, usaran els espais cedits fins que es desllorigui la situació.

L'alcalde de Sabadell, Maties Serracant, al ple d'aquest dimecres. Autor. David B.
L’alcalde de Sabadell, Maties Serracant, al ple d’aquest dimecres. Autor. David B.

El govern va emprendre a la primavera la via de la reforma del planejament urbanístic. És el camí aprovat pel ple al 2015 i que l’actual govern va deixar enrere quan van iniciar el mandat. Aquest dimecres han tancat la seva opció, la via de la concessió administrativa, aparentment més àgil. El pas es fa després d’un informe de l’especialista en dret administratiu, el professor de la Universitat de Barcelona Domènec Sibina que diu que si es vol canviar l’ús d’un espai cal fer un canvi en el planejament urbanístic.

El mateix que hem dit, afirmat i reafirmat al ple des d’aquest grup municipal”, ha abundat el portaveu del PSC, Josep Ayuso: “si volem cedir l’ala nord de Cal Balsach al Tallaret cal fer una modificació urbanística del Pla General”. “A dia d’avui han de desistir del seu camí; ens hauríem estalviat problemes. No ens han fet cas i vam haver d’anar als tribunals”, ha seguit Ayuso.

De resultes de la denúncia del portaveu socialista al jutjat penal, es va obrir investigació contra Maties Serracant, ara alcalde i investigat per tràfic d’influències, i diversos funcionaris. El govern va aturar la concessió llavors però el cas segueix en instrucció. Ayuso ha demanat responsabilitats i disculpes als membres del govern. Membres d’El Tallaret es van manifestar a les portes del PSC i Ayuso va ser declarat persona non grata per l’AA.VV Creu Alta de resultes de la denúncia.

El portaveu municipal del PSC, Josep Ayuso, aquest matí. Autor: David B.
El portaveu municipal del PSC, Josep Ayuso, aquest matí. Autor: David B.

A la línia d’Ayuso s’han afegit tant CiU com Ciutadans: “les coses cauen pel seu propi pes. Es va aprovar una moció al 2015 per cedir l’espai al Tallaret a la vegada que s’iniciava un procés per iniciar un canvi d’ús”, ha recordat des de CiU Carles Rossinyol. “Quan van entrar al govern es van adormir i després els van entrar les presses i van voler fer-ho sense escoltar a ningú. Ara tornen al punt d’inici”, ha finalitzat.

El regidor de C’s Adrián Hernández ha recordat que una tècnica, Maite Morao, va mostrar recels al mecanisme emprat pel govern actual.

Per què vam tenir pressa a donar un espai a una entitat quan teníem informes en contra? Ens ho podíem haver estalviat”. El regidor taronja ha preguntat a Serracant, ara alcalde però abans regidor d’Urbanisme, quins errors s’han comès i quines responsabilitats polítiques es prendran. De Cal Balsach i altres obres: “han tingut errors també a la caserna de la Guàrdia Civil, al Parc del Nord no faran res, a la plaça d’Espanya haurien d’estar acabades les obres i no les han començat. Incapacitat rere incapacitat. Porten més de dos anys i no apareix cap èxit. Fracàs rere fracàs. Tot són retards i traves”.

L’actual responsable d’Urbanisme, i alcalde en el moment dels fets, Juli Fernàndez, ha abundat que molts espais a la ciutat estan ubicats on no els pertocaria per ús: Mercat de Sant Joan, Oficina d’Atenció Ciutadana, AA.VV Plana del Pintor o el nou centre cívic de Torre-romeu. “Però vostès [el PSC] van veure en aquesta cessió la via de desgastar el govern”, ha reblat el portaveu republicà a Ayuso.

Serracant no reconeix errors ni presses

L’alcalde de Sabadell, Maties Serracant, ha assegurat que no hi ha hagut errors ni presses ni per tant cap necessitat de retractar-se de res. “Hi havia un mandat del ple per unanimitat de posar en ús l’equipament abandonat des de fa molts anys”, ha seguit, defensant que es tenien tots els informes necessaris i favorables.

Però algú va decidir que enlloc d’anar al contenciós administratiu calia fer una denúncia penal [en referència a Ayuso]. La denúncia es va interposar per boicotejar el compliment de la moció”. Ayuso ha abundat en la rèplica que “hi havia delictes”.

A dia d’avui, el cas està sota instrucció i El Tallaret usa Cal Balsach, tot i que en precari. La utilització definitiva, i la rehabilitació, trigarà bastants mesos encara, si tot va bé.

Foto portada: la nau de Cal Balsach en qüestió, fa uns mesos. Autor: David B.