Foto portada: alguns dels ocupants, només entrar a l'espai, dissabte. Autor: David B.

El quatripartit fa costat a l’ocupació de la caserna de la Guàrdia Civil

El govern quatripartit “comparteix” la reivindicació de la nova plataforma Volem la caserna!, que va ocupar les antigues instal·lacions de la Guàrdia Civil el passat dissabte. L’executiu assegura que “entenem i compartim la reivindicació”, en paraules del tinent d’alcalde de Territori, Maties Serracant.

Tant Serracant com el propi alcalde, Juli Fernàndez, o el tinent d’alcalde, Joan Berlanga, s’han deixat veure des de dissabte en algun moment per l’ocupada caserna de la Guàrdia Civil. Els regidors de la Crida hi van ser des del primer moment en viu. 48 hores després de l’ocupació, que es va presentar com a “simbòlica” però s’ha convertit en indefinida després d’una assemblea, el govern municipal manté que busca fórmules per anul·lar el conveni del 2006 signat per l’alcalde Bustos i el ministre Pérez Rubalcaba.

El conveni Bustos – Rubalcaba

Aquell conveni rau a l’arrel del conflicte, ja que el consistori es comprometia a pagar tres milions d’euros i donar 5.000 metres quadrats a la Guàrdia Civil per marxar de la caserna quan la propietat del local és de l’Ajuntament des de 1999, segons consta al Registre de la Propietat. Interior no accepta el pacte arribat entre el director del cos i l’alcalde Farrés la dècada anterior, i Bustos va signar-ne un de nou, plantejant tot un projecte urbanístic, amb habitatges i una parc de recerca del Parc Taulí, que mai es va dur a terme.

De resultes de tot, la caserna va quedar buida, els pisos no van passar dels plànols, el Parc de Salut no es va fer i l’edifici s’ha estat deteriorant durant una dècada, com han pogut veure les persones que s’hi han acostat des de dissabte (més info: ‘Així està la caserna‘).

Via jurídica

L’actual govern ha portat el conveni a la Comissió Jurídica Assessora de la Generalitat, buscant que sigui anul·lat. No hi ha novetats, però no trigaran en arribar segons apunten algunes informacions. El govern local busca la fórmula de poder fer ús d’un espai que reinvidica seu sense abonar un euro a Interior. Mentrestant, saluda l’ocupació: “aquesta nova reivindicació per donar ús a un equipament que fa molts anys que està en desús no fa més que mostrar l’interès de la ciutadania per omplir de contingut i recuperar per a la ciutat un espai llargament reivindicat des del teixit associatiu”, finalitza Serracant.

Ocupació

De moment, aquest diumenge es va celebrar una nova assemblea, a nivell de pluja d’idees sobre els usos que podria acollir un solar amb edificis que supera els 9.000 metres quadrats. Entre els assistents, gran presència de persones vinculades a partits i moviments socials anticapitalistes. Durant el matí de diumenge es va netejar alguna sala i el pati, molt deteriorat després de tants anys sense activitat. En aquests dies, s’han personat agents tant de la Guàrdia Civil com dels Mossos d’Esquadra, però sense trascendència. Aquest dilluns hi ha convocada una reunió de la comissió de comunicació, i per dijous es preveu una assemblea oberta a les 19 hores.

Foto portada: alguns dels ocupants, només entrar a l’espai, dissabte. Autor: David B.