Fotos: David B.

PSC i ERC, a per la victòria a Sabadell

Tercera jornada electoral de l’any a Sabadell. Després de les generals (Congrés i Senat) del 28 d’abril i les municipals i europees del 26 de maig, la incapacitat dels partits polítics per formar govern ha obligat de nou a acudir a les urnes aquest 10 de novembre. A escala local, el PSC i Esquerra es disputaran de nou la victòria en uns comicis amb algunes novetats. 

El 28 d’abril tenia dues novetats. Per un costat, es presentava per primera vegada l’extrema dreta, VOX, que va tenir un resultat molt discret a la ciutat. Ara es preveu un gran salt en el número de diputats de la formació liderada per Santiago Abascal. Caldrà veure si a Sabadell tenen uns resultats menys residuals que a la primavera (3,75 per cent de vots). En un altre ordre de coses es presentava també l’esquerra anticapitalista a través del Front Republicà. Van tenir el 2,77 per cent de vots. Ara l’aposta guanya més força perquè es presenta la CUP.

La campanya ha acabat sense història a Sabadell. Pocs actes i de poca magnitud, amb excepció de la CUP, que va tancar la campanya a la ciutat on tenien l’alcaldia no fa encara quatre mesos. Ho van fer amb la número 1 de la llista, Mireia Vehí, i la número 2, Eulàlia Reguant, a més del regidor, exalcalde, Maties Serracant. La campanya finalitza sense més història. Almenys història de l’habitual, ja que Sabadell ha estat a la campanya, a causa de la publicació sumari de l’operació Judes dos dies abans d’acabar la cursa electoral.

El PSC, a repetir victòria. Esquerra, a guanyar

Qui guanyarà les eleccions a la ciutat? El PSC buscarà la tercera victòria, i surt com a favorit. Però caldrà veure la participació dels sectors progressistes no independentistes, disgustats amb la manca d’entesa entre els socialistes i Podem. La participació als districtes 3, 4 i 6 aquí és clau. A l’abril el PSC va tenir el 26,74 per cent de vots (23.199), 6.000 vots més que Esquerra Republicana, qui va arribar al 21,66 per cent. Els republicans són la principal alternativa als socialistes i buscaran acostar posicions, però hi ha mala maror dins del bloc independentista pel seu gir pragmàtic. D’entrada almenys, l’independentisme no desaprofita l’ocasió de votar o almenys no he ve fent fins ara.




Fora del pols del nou bipartidisme a Sabadell, En Comú Podem, espai polític fora de l’Ajuntament per primera vegada a la història i enemistats entre el sector comú i Podem, buscarà retenir la tercera posició. Queden lluny els ambiciosos resultats de 2015 i 2016, quan van guanyar les generals a la ciutat. A l’abril van tenir el 17,15 per cent de vots. D’entrada tenen avanatge. El van seguir Ciutadans (12,08 per cent) i Junts per Catalunya (9,21 per cent). L’ara extramunicipal PP va tenir el 3,99 per cent de vots amb VOX trepitjant-li els talons, amb el 3,75 per cent.

Més de 153.000 sabadellencs cridats al vot

Més de 153.000 sabadellencs estan cridats a votar entre les 9 del matí i les 20 hores. Hi ha 56 col·legis i 226 meses. L’escola bressol Calvet d’Estrella, a Ca n’Oriac, ho ha deixat de ser. Qui vulgui votar i tingui problemes de mobilitat pot avisar la Creu Roja al telèfon 659 927 788 i el podran acostar fins el punt de votació.

La participació, clau a la ciutat i a Espanya

L’Ajuntament avançarà la participació a les 14 i les 18 hores. La jornada de votació comença a les 9 del matí i es podrà exercir el dret a vot fins a les vuit del vespre. Durant el dia, hi haurà avanços de participació a les dues del migdia i a les sis de la tarda. És una de les xifres clau, en general. Els especialistes estimen que una participació baixa perjudicarà a Espanya les opcions del PSOE i Unides Podem, i especialment a Ciutadans. Una participació molt més baixa que a l’abril beneficiarà el Partit Popular i especialment VOX.

Unes generals = 52 provincials

No està de més recordar que, en realitat, unes eleccions generals són en realitat 52 eleccions provincials. Cada circumscripció escull un número concret de diputats. A Barcelona hi ha en joc 32 escons dels 350 que té el Congrés dels Diputats. A la província el PSC va tenir nou diputats a l’abril. Entre ells, el sabadellenc Paco Aranda. Esquerra en va obtenir vuit, amb Gabriel Rufián, empadronat a Sabadell, al capdavant. En Comú Podem en va tenir mitja dotzena, i dins hi havia Joan Mena. Ciutadans va tenir quatre diputats, Junts per Catalunya tres diputats, el Partit Popular va quedar amb un i VOX va obtenir-ne també un representant. Sumant el número de diputats escollits a Catalunya, són 48 dels 350 en total.

Foto portada: votants als col·legis electorals el 28 d’abril. Autor: David B. 

Comments are closed.