Esteban Gesa. Autor: David B.

15 coses que no sabies d’Esteban Gesa (PP)

Per segona vegada, Esteban Gesa, regidor des de l’any 2011, serà el cap de llista del Partit Popular a Sabadell. Ara per ara, els populars tenen un regidor, que buscaran consolidar el 26 de maig. 

El barceloní de naixement Esteban Gesa Para avisa: “que ningú doni per mort el Partit Popular de Sabadell” malgrat la davallada de vots de la formació conservadora i l’auge de Vox, que competeix en bona part pel mateix electorat. Aquest és un perfil personal i polític del candidat popular.

1. Esteban Gesa Para va néixer l’any 1965 a Barcelona, on ha viscut la major part de la seva vida, primer a Sarrià i després a Vallvidrera. Des de fa set anys viu a Sabadell, primer a la Concòrdia, després al Centre i ara a la Creu Alta, en concret, a l’Eix Macià.

2. Va estudiar Relacions Públiques a l’Escola del Treball, “única escola homologada d’aquest tema a l’època”, i va iniciar estudis d’Econòmiques, fent dos cursos de la carrera universitària.

3. Gesa ve d’una família “tradicional”. El seu pare va ser interventor de la Cambra de Comerç de Barcelona i la mare “mestressa de casa”. “Una família de classe mitjana”. És el mitjà de tres germans. L’avi patern, natural de Mazarrón (Múrcia) i amb qui Gesa va viure molts anys, era coronel de la Guàrdia Civil. “Durant la guerra va estar a la presó”, recorda. L’avi matern era de Cardedeu. “Un home de camp”, diu. “Sempre hem estat molt familiars”, diu de la seva família.

Foto portada: Gesa i el retrat del rei. Autor: David B.
Gesa i el retrat del rei Felip VI. Autor: David B.

4. El seu estat civil és divorciat. Té quatre fills, tres noies de 15, 21 i 24 anys, i un noi de 18 anys, que ara estudia FP a Sabadell. “Són el millor que tinc”, diu.

5. La seva primera feina va ser amb 14 anys, de fregaplats en un restaurant de Torredembarra regentat per un alemany. Va treballar molts anys al departament comercial de Telefònica al Baix Llobregat. Després va treballar pel seu compte alguns anys fins que va entrar a treballar al Partit Popular.

6. El portaveu municipal del PP va afiliar-se a Aliança Popular a finals dels anys 80. “Feia un cop de mà a les campanyes, enganxant cartells i el que calgués”, diu. “Va ser el meu primer vincle i un cop vaig començar a col·laborar i em vaig trobar amb els meus amics d’estudis em va venir de gust involucrar-me més”. Allà va conèixer Alberto Fernández Díaz, president de Noves Generacions, una persona clau en la seva carrera política. L’any 1993 Fernández Díaz li va demanar “un cop de mà” per una campanya i dos anys més tard comença a treballar per al Partit Popular, on fa de gerent i de secretari territorial. “Aparell del partit. I fins ara. A Catalunya conec fins i tot les rates”, riu.

7. “Sóc de dretes”. Gesa es defineix així a nivell ideològic. “De dretes i democristià”, diu. “Però no de la dreta casposa”, apunta de seguida.

8. És catòlic practicant. Sovint va a missa a la parròquia de Sant Fèlix, altres cops a Sant Francesc d’Assís (Creu de Barberà) o al Sagrat Cor (Ca n’Oriac). “Si algun dia no puc anar, no passa res. Però intento practicar”. Sovint va a missa amb els seus pares.

Gesa i Sánchez Camacho amb un simpatitzant. Autor: David B.

9. Gesa és soci del Centre d’Esports Sabadell i del Sabadell Nord. “Sóc un apassionat del futbol i de fet tinc el títol d’entrenador i vaig intentar treure’m el títol d’entrenador nacional. Ara per ara podria entrenar equips de fins a Tercera Divisió”. Va entrenar equips de futbol base i com a jugador va jugar a Tercera Divisió amb l’Horta. També es seguidor de l’Espanyol: un perico “rematat”, soci des de fa 53 anys. “Quan vivia a Barcelona vivíem prop del camp de Sarrià i des de petit el meu pare ens havia portat al futbol”, i aclareix que “sempre m’havia agradat el Sabadell. De petit m’agradava molt la samarreta arlequinada, que s’estilava molt poc a l’època i a més hi havia molts vincles entre el Sabadell i l’Espanyol”. “L’esport m’encanta, els seus valors: equip, superació. A Sabadell hi ha molts referents i potencial però hauríem d’estar un esglaó per sobre”, diu, virant cap a la campanya, on ha incorporat noms vinculats a l’esport rei.

10. L’aterratge a la política municipal: “mai havia volgut ser càrrec electe però fa una dècada em demanen venir a Sabadell a causa dels rumors que hi havia al voltant de la gestió de Soriano. D’alguna forma el PP va pilotar la transició a través meu”. L’any 2011 els populars obtenen els seus millors resultats a les municipals de Sabadell, amb tres regidors. Antonio Vega era el cap de llista i Gesa el seu número dos. “L’any 2011 em demanen, per tots els problemes que hi havia, rumors i sospites, que havia d’estar a la llista i pilotar-la”.

11. El PP de Gesa va ser el primer partit que va demanar la dimissió de Manuel Bustos, el mateix dia que va esclatar el cas Mercuri. “Imaginàvem el que hi havia”, recorda ara. Estava disposat a entrar a un govern de concentració amb CiU, ICV, EUiA i l’Entesa per “passar pàgina” a Bustos.

12. Entre 2011 i 2015 el PP pateix una crisi interna. Vega deixa el partit però manté l’acta de regidor fins el maig de 2015, i la tercera regidora, Nicole Pans, deixa l’acta un cop esclata el cas Mercuri. “A l’inici del mandat tant Jordi Cornet com Alícia Sánchez Camacho, em va demanar ser portaveu. Vega no ho va entendre”, recorda.

Gesa, entrant a l'escola Font Rosella el maig de 2015 a votar. Autor: J.d.A.
Gesa, entrant a l’escola Font Rosella el maig de 2015 a votar. Autor: J.d.A.

13. Des que és regidor, Gesa ha tingut dues grans polèmiques. El 11 de setembre de 2014 va acusar l’independentisme de ser totalitari a través de Twitter. “Es va muntar un pollastre però el temps ens ha donat la raó”, manté ara. Reitera que en la base de l’independentisme hi ha “sectarisme”. “Jo sóc català i a mi ningú em repartirà carnets de catalanitat”. Llavors va demanar disculpes a qui es pogués sentir ofès per la seva piulada. Ara diu que el temps li ha donat la raó.

14. La segona polèmica va ser durant la campanya electoral del 2015 quan se’l va acusar d’agredir un activista de la PAH en un acte del PP. Sosté que no va colpejar ningú i que tot es va distorsionar: “es va mentir molt. Per començar l’home no era de la PAH sinó un candidat d’ERC de La Sènia. Sí és veritat que jo hi era i que hi va haver un tumult però no vaig colpejar ningú. Això em va provocar un escrache el dia de les votacions a l’escola Font Rosella. I és que jo sí m’he sentit agredit verbalment quan m’han fet cassolades a la finestra de casa meva. Aquesta gent sí m’ha assenyalat a mi. Han fet cartells meus assenyalant-me”. La polèmica sobre la presumpta patada al militant de la PAH va ser un dels moments més durs que ha viscut en política.

Pablo Casado. Autor. David B.
Pablo Casado, a Sabadell, amb Gesa a la dreta. Autor. David B.

15. En les primàries del PP, va apostar per Pablo Casado des de l’inici. “A l’inici érem tres o quatre però al final Casado va tenir el suport majoritari de l’afiliació a Catalunya”, sosté. “Lluitàvem contra l’estructura del partit, perquè Sánchez Camacho i Dolors Montserrat donaven suport a Dolores de Cospedal i Enric Millo donava suport a Soraya Sáenz de Santamaría”. Gesa va portar Casado a Sabadell, a Can Puiggener i Ca n’Oriac, el desembre de 2015 durant les darreres eleccions al Parlament. “És una persona que comunica bé, jove i preparat”, diu ara del president del seu partit.

Foto portada: Esteban Gesa, en una imatge d’arxiu. Autor: David B.