Foto portada: a la dreta, Hernández, a la Creu Alta. Autor: J.d.A.

Diari de campanya (13). Cuidar-se, moure’s, consumir, produir

Segon i darrer dimecres de campanya. Darreres 48 hores de la campanya, que crema etapes fins la traca final d’aquest dijous i divendres. Els partits han seguit desgranant les seves propostes. El PSC sí ha alçat la veu aquest dimecres: denuncien que són víctimes de “vandalisme electoral”. Diuen que els han arrencat un de cada tres cartells a la ciutat. 

(Aquesta és una notícia oberta. Anirem ampliant-la a mesura que rebem i generem més informacions). 

El PSC denuncia vandalisme electoral

Contacte amb la premsa dels socialistes al nord. L’alcaldable, Marta Farrés, denuncia el “vandalisme electoral” que ha patit el seu partit ja que asseguren que els han retirat bona part dels cartells. “Hem intentat fer una campanya en positiu, però hi ha partits que s’han posat molt nerviosos. Hem de parlar des de la calma i hem de parlar en el futur, fent menys política de partit i de criticar-se els uns als altres i parlar més de la ciutat i de les necessitats dels ciutadans”, diu Farrés.

El primer secretari del PSC, diputat i número 2 de Farrés, Pol Gibert, quantifica els cartells arrencats en un de cada tres. Ho ha fet amb aquesta piulada.

En clau propositiva, els socialsites asseguren que arriben al final de la campanya amb optimisme i que són l’única opció possible de canvi. “Hi ha un partit i una candidatura, la dels socialistes de Sabadell, que és l’única capaç de capgirar aquesta situació de desgovern. Fem una crida al vot en positiu i útil a favor d’un equip potent”, insisteix.

Els comuns volen que el Taulí tingui més especialitats

Sabadell en Comú aposta per la prevenció en salut, amb campanyes de conscienciació i polítiques de salut a l’educació. Volen que la promoció de la salut estigui present de forma integral a tota l’acció de l’Ajuntament, des de la millora de la qualitat de l’aire fins els menús dels menjadors escolars.

Els candidats Sandoval, Berlanga i Hinojo, al Parc Taulí. Autor: cedida.
Els candidats Sandoval, Berlanga i Hinojo, al Parc Taulí. Autor: cedida.

Els comuns volen que els serveis d’odontologia i oftalmologia per a les persones econòmicament més vulnerables no quedin exclosos dels serveis sanitaris. Cal recordar que la seguretat social no els inclou en la majoria de casos. D’altra banda, constata que “hi ha classes senceres en les que no hi ha cap nen amb ulleres o amb ‘ferros’, i això no és perquè no ho necessitin, sinó perquè no s’ho poden permetre. Veure-hi i somriure no pot continuar sent un luxe”.

En quant al Taulí els comuns es comprometen a ampliar el vincle entre l’hospital i la UAB, destinant part de l’antiga caserna de la Guàrdia Civil a crear espais docents i de recerca sanitària. D’altra banda, volen que el Taulí passi a ser un hospital de tercer nivell, amb totes les especialitats.

La Crida per Sabadell aposta per l’autogeneració energètica

La Crida per Sabadell ha presentat les seves propostes energètiques al barri de Gràcia, davant de la futura Oficina d’Entitats de la ciutat, ubicada a les instal·lacions de l’antiga escola Riu-Sec. L’alcaldable, Maties Serracant, assegura que aquest equipament serà autosuficient, amb zero emissions i en la línia del nou model de construcció que defensen. Així tractaran l’energia com un dret bàsic i volen que la ciutat avanci cap a les zero emissions, reduint les emissions de gasos contaminants i basat en l’autoproducció energètica per no dependre tant dels grans oligopolis.

Els candidats Valero, Serracant i Lara. Autor: cedida.
Els candidats Valero, Serracant i Lara. Autor: cedida.

La número 2 de la llista, Nani Valero, es compromet a crear una empresa públic per avançar en aquesta línia, tant en l’autoproducció com en l’assessorament. Instal·laran una hectàrea de plaques solars als terrats dels habitatges, i impulsaran un pla per millorar els edificis municipals. Els serveis municipals disposaran de vehicles elèctrics i els autobusos tendiran a ser 100 per cent elèctrics, anant més enllà dels nous busos híbrids que ha adquirit el govern. Implantaran un servei públic de bicis elèctriques, vehicles elèctrics compartits i una xarxa de punts de recàrrega particulars.

En els habitatges ocupats on s’ha demanat regularitzar s’instal·laran comptadors socials i cada llar tindrà kits generadors d’energia. Per fer-ho possible crearan una nova Oficina Municipal de l’Energia. Finalment, es comprometen a municipalitzar el servei d’abastament d’aigua.

Junts per Sabadell: recuperar Correus dinamitzarà la Via Massagué i la resta del Centre

L’alcaldable de Junts per Sabadell, Lourdes Ciuró, es proclama com “l’única candidatura que es preocupa de debò pel comerç local”. Ciuró assegura que cal recuperar l’ús de l’antiga oficina de Correus a la Via Massagué i destinar-la a un comerç de referència que ajudi a revitalitzar la Via Massagué. Cada cop hi ha més comerços de tota la vida tancats i els eixos comercials estan durament castigats, sense vida ni empenta.

‘’Els espais que històricament havien estat referents com el Passeig de la Plaça Major o el Passeig Manresa, han perdut atractiu i vigència. Recuperarem aquests espais per a la ciutadania, per tal que esdevinguin espais comuns de referència. El seu disseny incorporà elements que permetran que el seu paisatge i el seu dinamisme generi sinergies amb altres sectors. Així per exemple: passejar per la Via Massagué o la Rambla tornarà a ser una experiència agradable, perquè si l’espai no és atractiu la gent no hi va i el teixit comercial se’n ressent”.

Ciuró vol redefinir tot l’espai central entre la plaça Marcet (oficialment ja plaça de les Dones del Tèxtil) fins la Gran Via. Cal racionalitzar la mobilitat, guanyar espai pe a les persones i crear noves “oportunitats econòmiques”. El primer element passa per l’edifici de Correus, que farà de “catalitzador”, diu l’alcaldable.

D’altra banda, Ciuró vol obrir tan aviat com sigui possible l’aparcament del Passeig Manresa, ara per ara tancat. Permetria alliberar el Vapor Turull, diu, que seria un espai públic més de la ciutat. A més volen redefinir el Passeig de la plaça Major.

Els candidats Matas, Ciuró i Baró, a Correus. Autor: cedida.
Els candidats Matas, Ciuró i Baró, a Correus. Autor: cedida.

En un altre ordre de coses, es compromet a simplificar regulacions, crear noves àrees per a vianants, dissenyar una aplicació mòbil amb tots els comerços i implantar lloguers econòmics en el primers anys d’activitat comercial.

Cs vol millorar les connexions entre el sud i el centre de Sabadell

Ciutadans vol crear dues noves línies de bus que unirien La Romànica i Campoamor amb el centre de Sabadell. Segons l’alcaldable Adrián Hernández, els barris del sud són els “grans oblidats” en el transport públic per part dels darrers dos governs. “Ni el PSC ni el quatripartit independentista han destinat inversions a La Romànica, Les Termes, Espronceda i Campoamor”. Creuen que ara per ara s’està obligant a molts ciutadans a moure’s en vehicle privat perquè els públics són “poc pràctics i pateixen retards”.

Segons Hernández les línies actuals estan “a la vora del col·lapse i no poden absorvir més usuaris”. Volen una nova línia de bus entre La Romànica, Les Termes i Sol i Padrís que connecti amb el centre, tant amb l’estació Sabadell Centre de RENFE com amb Plaça Major dels FGC. “És vergonyós que un veí d’aquests barris per a anar a agafar un tren hagi de realitzar un recorregut que sembla el d’un bus turístic”, ha indicat l’alcaldable. La segona línia aniria de l’estació Sabadell Sud i els barris de Campoamor i Espronceda fins el centre, passant per l’eix central. Tot per incrementar la freqüència de pas. Parlen de busos articulats i de gran capacitat a mode de llançadora.

Foto portada: el candidat de Cs a l’alcaldia, Adrián Hernández, en una imatge d’arxiu. Autor: J.d.A.