Farrés, durant l'acte. Autor: cedida.

Diari de campanya (7). Va de barris

Primer dijous de campanya, amb el debat entre alcaldables de la Xarxa Onion, el penúltim gran debat de campanya, com a gran cita al gran vespre. Durant el matí diferents propostes, actes i rodes de premsa. Aquest n’és el resum del més destacat. 

(Aquesta és una notícia oberta. S’aniran afegint les informacions d’altres partits a mesura que les anem rebent).

El PSC accepta pagar la residència si la Generalitat torna els diners però no gestionar-la

Els socialistes han presentat les seves propostes per a la zona sud en un acte amb ciutadans. Han presentat sobretot el projecte per enderrocar el mercat de  Campoamor i construir-hi habitatge social més un centre d’arts escèniques als terrenys que avui ocupa la llotja. “La cultura transforma i s’ha d’expandir per tota la ciutat, no només pot estar al centre”, diu Farrés. Els socialistes apunten que distribuir els equipaments culturals per la ciutat és seguir l’estela del que fan altres ciutats europees.
En un altre ordre de coses, la candidata considera que la Generalitat ha de pagar la construcció de la residència pública del sud, que serà la primera de la ciutat i s’ubicarà entre Campoamor i La Creu de Barberà. No tanca portes a finançar-la sempre i quan es retornin els diners: “si en algun moment l’Ajuntament ha de facilitar part de la inversió, som partidaris de fer-ho, però si hi ha un compromís de retorn per part de la Generalitat”. El que no vol Farrés és gestionar l’equipament ja que “no pot ser que l’Ajuntament es faci càrrec d’aquest personal”. “Ens hem trobat masses vegades, com en el cas de la residència sud o l’oncologia pediàtrica del Taulí, que el color polític ha passat per sobre dels interessos de la ciutat. No podem permetre que es venguin els interessos de Sabadell per lògiques de partit”.

Els comuns, l’Escola de Música al Vapor Turull

Els comuns han presentat aquest matí les seves propostes educatives al Vapor Turull. Volen convertir aquest emplaçament en la plaça de les Arts, instal·lant-hi l’Escola Municipal de Música i l’Escola Illa amb zones enjardinades al mig.

Roda de premsa de Sabadell en Comú al Vapor Turull. Autor: cedida.
Roda de premsa de Sabadell en Comú al Vapor Turull. Autor: cedida.

A nivell educatiu, Berlanga creu que la millor carta de presentació és “allò que hem fet” des del govern, on han tingut la regidoria d’Educació: un 17 per cent més de pressupost, més classes de teatre, coral, anglès sobretot a les zones més deprimides. Els comuns seguiran reclamant la construcció de l’escola Virolet i l’institut Arraona a Can Llong: “vull acabar la feina iniciada i veure els edificis acabats com a alcalde”. Sabadell en Comú també vol generar una escola de segona oportunitats, l’escola bressol de la Concòrdia i iniciar els passos per fer dues zones més a Gràcia/Can Feu i Covadonga, i aprofundir els vincles amb la UAB.

La Crida, més habitatge protegit i regularitzar les ocupacions

La  Crida reconeix que “ens hagués agradat arribar a molt més” en política habitatge però que “la feina important marca un abans i un després a la ciutat”. Els anticapitalistes defensen la seva tasca en habitatge en els darrers quatre anys i sostenen que en el futur hi haurà un canvi de rasant. Mantenen que han reflotat VIMUSA, evitant 50 acomiadaments i perdre el patrimoni. També s’han previst 362 nous pisos en el Pla Local d’Habitatge, 52 dels quals ja estan en curs. A finals d’any s’hauran comprat 70 pisos per tanteig i retracte i que se’n seguirant adquirint. S’ha incrementat el número de pisos per a emergència en 150, un 80 per cent més que fa quatre anys.

Rubio, Serrano, Lara i Serracant, a la roda de premsa. Autor: cedida.
Rubio, Serrano, Lara i Serracant, a la roda de premsa. Autor: cedida.

En el programa fins l’any 2023, tenen 60 actuacions en habitatge, destacant-ne quatre: ampliar el parc públic, aturant l’envelliment del parc d’habitatge amb ajudes a la rehabilitació que es realitzin, això sí, des de l’economia social i solidària. La Crida està a favor de limitar els preus via planejament urbanístic i també per regularitzar les ocupacions, amb més de 3.500 persones que ocupen l’habitatge i un miler menors de 14 anys. La gran majoria són de grans tenidors, és a dir, bancs o fons voltors. La Crida vol regular l’ocupació mitjançant convenis o acords individuals amb condicions socials.

Els anticapitalistes han celebrat la roda de premsa al Parc Central perquè a la Granja del Pas fa cada dimecres la seva assemblea la Plataforma d’Afectades per la Hipoteca i la Crisi. Per això volíem agrair a la PAH la tasca que fan, que és de ciutat. I la pressió que ens posen: ens ajuden a anar més lluny.

Ciuró, tot esperant Fernàndez

La candidata de Junts per Sabadell, Lourdes Ciuró, ha estat aquest matí a La Creu de Barberà, on ha demanat que s’incentivi el comerç de proximitat. Ha manifestat la urgència de netejar els carrers i les places, criticant la mala gestió en matèria d’enllumenat i higiene urbana. Ha especial èmfasi en aquest punt, doncs segons Ciuró ‘’la ciutat està grisa, descuidada i mal il·luminada’’.

Ciuró, a La Creu de Barberà. Autor: cedida.
Ciuró, a La Creu de Barberà. Autor: cedida.

En relació als pactes, Ciuró assegurat que volen saber quina és la prioritat del candidat republicà, Juli Fernàndez, amb els pactes: “encara estem esperant una resposta d’Esquerra a la pregunta de si som la seva prioritat. Nosaltres ja vam respondre. Ara és en Juli Fernàndez qui ha d’aclarir la seva posició”.

Jordi Cañas, a Campoamor

Ciutadans ha tingut aquest dijous suport extern a la seva campana. El candidat al  Parlament Europeu Jordi Cañas ha estat al mercat de Campoamor. Per a més informació, consulteu aquí: ‘Sabadell no pot quedar en mans de qui vol dividir”.

100% Sabadell vol capgirar el centre

La candidatura 100% Sabadell vol més verd, aigua i ombra pel centre de Sabadell, privat d’un espai emblemàtic des de l’inici de les obres al Passeig de la plaça Major ara fa 20 anys. Abordaran la reforma del centre des de la Rambla fins el final de la Via Massagué, ampliant voreres al primer tram de la Rambla per gaudir de les terrasses i els vianants. La plaça del doctor Robert tindrà una millor façana cap a la Rambla i el Passeig, que eliminarà les actuals “barreres” i tindrà bancs i arbres. El Racó del Campanar serà usat per les grans trobades populars i recuperant el quiosc modernista. El Passeig de la plaça Major tindrà més bancs, arbres i un nou espai d’aigua, amb una gran pèrgola a l’entrada de l’estació. D’altra banda l’entrada al pàrquing del Passeig Manresa es traslladarà a la plaça de l’Àngel. Finalment a la Via Massagué s’ampliaran les voreres i es convertirà en bulevard, integrant la seu del Conservatori Professional de Música. 

La portaveu adjunta d’Unidos Podemos, a Torre-romeu

També ha tingut visita l’alcaldable de Podemos, Marta Morell. En concret de la màxima dirigent del partit lila a Catalunya i també de la portaveu adjunta al Congrés. Ha estat a Torre-romeu. Per a més informació, consulteu aquí: (‘Belarra: “som l’única força per plantar cara als voltors”).

Foto portada: Farrés, a Campoamor. Autor: cedida.