Farrés amb la vara d'alcaldessa. Autor: David B.

Marta Farrés, alcaldessa de Sabadell

Marta Farrés ja és alcaldessa de Sabadell. Sense sorpreses, la candidata socialista ha obtingut 11 vots (10 del PSC i de Podemos), lluny de la majoria absoluta, que tampoc ha aconseguit ningú. Per tant, en virtut de ser l’alcaldable de la llista més votada, Farrés ha estat escollida aquest dissabte a les 13.15 hores alcaldessa de Sabadell, la primera de la història de la ciutat. 

El candidat d’Esquerra, Juli Fernàndez, ha tingut 10 vots (els 7 d’ERC i els tres de la Crida), el de Ciutadans Adrián Hernández tres vots del seu partit i Lourdes Ciuró, de Junts per Sabadell, els tres del seu partit.

Com ha anat el ple?

El ple ha començat amb la jura o promesa del càrrec. Els regidors independentistes ho han fet en general per imperatiu legal i fins l’assoliment de la República catalana. La resta han promès, excepte Morell, de Podem, que ha inclòs una menció als drets socials. Posteriorment, els caps de llista han presentat durant cinc minuts candidatura a l’alcaldia, o l’han desestimat, i han argumentat el seu sentit de vot. Així ha anat.

PSC destaca que una nova generació ha portat a la victòria del PSC

El regidor Pol Gibert, en representació del PSC, Pol Gibert, ha assegurat que des de l’any 2015 “el socialisme de Sabadell ha emprès un camí de canvi i obertura en mans d’una nova generació. Mentrestant l’Ajuntament ha tingut un govern amb manca de capacitat de governar. I el 26 de maig els vots van donar un missatge inequívoc”. Ha repassat com el PSC ha doblat el número de regidors. “La ciutadania ha votat canvi, en definitiva, ha votat per un nou impuls”. “Fa quatre anys vam acceptar el veredicte de les urnes i el pacte posterior. No vam pintar el barri de ningú, no vam organitzar cap manifestació, no vam qualificar de màfia ningú. Simplement vam passar a fer oposició. EN política s’ha de saber guanyar i sobretot s’ha de saber perdre”.

Gibert ha demanat un “clima” que afavoreixi la convivència. “Aquests dies s’ha mentit, s’ha desqualificat i s’ha donat cobertura a un clima d’intimidació”. El regidor ha agrait a Podemos el seu suport a Farrés a través d’un pacte de govern. Demana que l’Ajuntament sigui capaç de sumar “àmplies majories” perquè com a ciutat “no podem perdre més temps”.

Fernàndez: “no defallirem”

L’alcaldable d’Esquerra Republicana de Catalunya, Juli Fernàndez, candidat alternatiu a Marta Farrés, vindica que l’alcaldable de Sabadell no tingui vincles amb “el passat més fosc de la ciutat”. “No defallirem en l’intent. No ho faig perquè sigui un il·lús ni un temerari. La persistència i la convicció són dues característiques inherents a la nostra formació”, ha assegurat. Ha insistit com a la campanya en la necessitat de tenir un govern “honest” i no vinculat al 155. “Potser avui no ho aconseguim però no defallirem”, ha finalitzat.

Serracant tem el “retorn al passat”

L’alcaldable de la Crida per Sabadell, encara alcalde en funcions quan ha intervingut, Maties Serracant. Veu un mandat “complex i inestable amb governs febles”. Només hi ha dues possibilitats de tenir majoria: la del PSC i la d’Esquerra. A partir d’aquesta lectura la Crida donarà suport a Juli Fernàndez. “És imperatiu un govern que mantingui l’esperit dels darrers quatre anys i malgrat que els resultats no permet un govern d’esquerres i transformació, sí que permeten evitar que l’herència del bustisme torni a imperar a l’administració. Estem oberts al treball conjunt i a fer oposició constructiva i ferma”, ha seguit perquè “la ciutat no pot tornar enrere de la que és hereva la candidata del PSC, que va formar part del govern de Bustos durant 11 anys amb grans responsabilitats”.

Farrés i Serracant, alcaldessa entrant i alcalde sortint. Autor. David B.
Farrés i Serracant, alcaldessa entrant i alcalde sortint. Autor. David B.

Serracant posa en virtut la tasca del seu govern a nivell financer, administració electrònica, compromís en la lluita contra la corrupció i quantitat de projectes planificats. “Seguim apostant per un govern que mantingui l’esperit transformador”. En aquest sentit, seguiran instant a tothom per fer una majoria alternativa als socialistes.

Hernández veu un govern “feble” i “sectari”

El portaveu municipal de Ciutadans, Adrián Hernández, ha demanat un “govern fort” mentre que l’actual govern (PSC+Podemos) neix “feble i sectari”. Podemos diu que no vol cap acord amb les forces conservadores mentre que el PSC no vol acord amb la Crida. “Sembla que només els queda Esquerra, amb qui no tenen gaire bones relacions. No sé amb quina força aniran a parlar a les entitats. L’inici del govern no és molt positiu. El resultat de les urnes era clar: victòria socialista però necessitava estabilitat”.

Lourdes Ciuró, de Junts, i Farrés, un cop proclamada. Autor: David B.
Lourdes Ciuró, de Junts, i Farrés, un cop proclamada. Autor: David B.

Hernández ha insistit que 11 regidors estan lluny de la majoria absoluta i vaticina que “les matemàtiques s’acabaran imposant”.

La “mà estesa” de Ciuró

La portaveu de Junts per Sabadell, Lourdes Ciuró, ha avançat que faran oposició però aposta per tendir ponts perquè “la societat està esperant alçada de mires per tenir una ciutat potent”, tot acusant els governs socialistes anteriors d’excés de populisme i al quatripartit d’esquerres d’excés de “dogmatisme”. “Cap dels dos models ens han servit per posar la ciutat al dia”, ha avançat. “Avui sortirà d’aquí un nou govern, feble perquè té 11 regidors, que necessitarà diàleg, consens i pactes. Al nostre grup trobarà receptivitat, igual que la trobarà la resta de l’oposició. La ciutat no espera dogmatisme ni exclusions”. Ciuró ha començat la seva intervenció recordant els presos i exiliats per un “estat demofòbic”.

Morell espera que Farrés els faci sentir orgulloses del “vot de confiança”

La portaveu de Podem, Marta Morell, ha demanat a la futura alcaldessa que ho sigui de tothom i “ens faci sentir orgullosos del nostre vot de confiança”. Morell ha tancat un acord de govern amb el PSC perquè “no hem vingut a abstenir-nos ni a donar xecs en blanc. Tenim clar que la nostra tasca serà escurçar la distància entre l’Ajuntament i al ciudadania” i ha avançat que “no tindrem cap problema en denunciar irregularitats” perquè “la corrupció ha estat una pàgina fosca”. Aposta per posar les persones al centre.

Foto portada: Farrés amb la vara d’alcaldessa. Autor: David B.