I si les generals haguessin estat municipals, com quedaria l’Ajuntament?

Les eleccions generals d’aquest 28 d’abril han arribat a menys d’un mes de les eleccions municipals del proper 26 de maig. Sense cap validesa demoscòpica, com hauria quedat l’Ajuntament si els resultats del 28-A es repetissin?

Amb els resultats d’aquest 28 d’abril, el nou Ajuntament només tindria cinc partits. Bàsicament això es deu al fet que només cinc formacions han superat el 5 per cent dels vots, el topall que estableix la llei electoral per a entrar als consistoris. Sent així, tant el PP com Vox quedarien fora. També Front Republicà. Aplicant els resultats del 28 d’abril, el ple tindria la següent composició

  1. Partit dels Socialistes de Catalunya: 8 regidors.
  2. Esquerra Republicana de Catalunya: 7 regidors.
  3. En Comú Podem: 5 regidors.
  4. Ciutadans: 4 regidors.
  5. Junts per Catalunya: 3 regidors.

Amb els resultats, i la llei electoral, Marta Farrés tindria més números per ser alcaldessa ja que, cal recordar-ho, qui guanya les municipals té una avantatge: si no es forma una alternativa amb majoria absoluta (14 dels 27 vots o més), automàticament el candidat de la llista més votada és investit alcalde.
No obstant, a banda del topall del 5 per cent, hi ha altres elements que compliquen traslladar els resultats de les generals a les municipals. Per una banda, la participació. Habitualment és molt superior a les generals que a les municipals, quan acostuma a ser del 50 per cent. Quins partits mantindran els electorats mobilitzats a les municipals i quins no? La resposta canviarà resultats. Per altra banda la fragmentació. El que representa En Comú Podem al Congrés ho podrien arribar a representar un mínim de cinc partits a l’Ajuntament: Sabadell en Comú, Guanyem Sí se puede, Podemos, Ara Sabadell i els desconeguts de Guanyem Ganemos, més la plataforma Nova Participació, a cavall entre la base social del PSC i els comuns. L’electorat independentista tindrà cinc opcions: ERC, Junts per Sabadell, la Crida (que abarca un sector que s’ha presentat al Front Republicà més un altre que va optar per no presentar-se a les generals), Primàries Catalunya i l’extrema dreta independentista de Som Catalans.

Dos factors sí recomanen mirar les municipals amb el retrovisor dels resultats del 28-A. Per una banda, la proximitat als comicis: les municipals seran d’aquí a 28 dies i en tan poc temps qualsevol resultat és mirat fins el detall. I l’altra la gran mostra: les enquestes tenen pocs centenars, alguns milers de participants, mentre que la gran ‘enquesta’ d’aquest 28-A ha tingut 121.025 participants.

Foto portada: la sala de plens, el passat dijous. Autor: David B.