El local de l'ANC a Sabadell, aquest dissabte. Autor: A. Pujadas.

Els apoderats de l’ANC i Òmnium, a punt per la votació: “estaré tot el dia al col·legi”

Les entitats sobiranistes dediquen tot el dia a organitzar-se de cara al referèndum d’aquest diumenge. Més de 150 voluntaris de l’Assemblea Nacional Catalana i Òmnium Cultural, sumats als de cada partit polític a favor del Sí, s’inscriuen com a apoderats en els diferents col·legis electorals.

Des de primera hora d’aquest dissabte, l’ANC i Òmnium citen els seus socis, voluntaris i simpatitzants per organitzar la tasca dels apoderats, que demà s’encarregaran de vetllar pel bon funcionament dels col·legis electorals. L’Assemblea ha convocat a uns 150 apoderats a la seva seu, mentre que Òmnium els ha enviat a les sessions informatives que també fan els partits independentistes aquest divendres i dissabte.

10 hores: seu de l’ANC a Sabadell

A les deu del matí, la seu de Sabadell per la Independència (ANC) és un degoteig constant de persones. Cada apoderat es registra i rep una carpeta; el coordinador de l’entitat, Francesc Baró, n’explica el contingut. En aquesta carpeta hi ha un document que explica les funcions que tindran, una acreditació com a apoderat, instruccions per si no obren l’escola, un número de telèfon mòbil, un de fixe, i els telèfons de la Policia Municipal i els Mossos d’Esquadra.

Margarida Forrellat explica que s’ha fet apoderada i que “el que m’ha desenfrenat més és tota aquesta coerció per part del govern espanyol de privar-nos de tota mena de llibertats, que crec que són garantia de drets humans que ens estan fent perdre”. Forrellat afegeix que aquest diumenge “estaré tot el dia al col·legi, des de les set del matí fins que es faci l’escrutini i portar l’acta, i el que calgui”.

Margarida Forrellat, a la seu de l'ANC. Autor: A. Pujadas.
Margarida Forrellat, a la seu de l’ANC. Autor: A. Pujadas.

“Estic aquí per col·laborar en el que calgui”, diu Antoni Sicart, que afegeix que aquest diumenge anirà ben d’hora al seu punt d’apoderat: “entre les set i les vuit del matí aniré al col·legi, a passar-hi el dia”. La trobada entre voluntaris i coordinadors serveix per resoldre dubtes. “Els apoderats voteu on us toca”, adverteix Baró. Diverses persones pregunten per les paperetes: hi ha confusió per saber si es podran portar de casa o no. L’ANC recomana utilitzar les dels col·legis electorals perquè seran les 100 per cent oficials.

12 hores: seu d’ERC a Sabadell

Òmnium Cultural ha distribuït els seus socis apoderats entre les diferents sessions informatives que fan els partits independentistes; aquest divendres, la CUP, i dissabte, ERC i PDeCAT. La coordinadora dels apoderats d’Òmnium, Teresa Mira, explica que els seus apoderats “se sumen a tots els altres, la credencial que portin serà o d’Òmnium, una desena de persones de la junta, o dels altres partits”.

Alguns socis d’aquesta entitat sobiranista han anat a recollir la seva acreditació a la seu d’Esquerra. Laura Martínez assegura que serà apoderada “perquè com a persona ciutadana democràtica d’aquí volia fer el referèndum”. Martínez explica que el seu pla per aquest 1 d’octubre és “llevar-me ben d’hora, anar ben ràpid al col·legi, estar allà, pensar que és un dia de festa democràtica i fer-ho el més fàcil i divertit possible, i esperant el recompte amb moltes ganes”.

Mira, Montserrat i Martínez, aquest dissabte. Autor: A. Pujadas.
Mira, Montserrat i Martínez, acreditats aquest dissabte. Autor: A. Pujadas.

D’altra banda, Ignasi Montserrat s’ha fet apoderat “pel moment que estem vivint a Catalunya i per col·laborar en el que faci falta per tirar endavant aquest projecte”. Montserrat assegura que des del 2012 s’ha mobilitzat “per Catalunya” i creu que aquest diumenge “serà un dia molt emotiu en què tots plegats donarem la talla”.

La voluntat de les entitats és que els apoderats ho siguin del col·legi on els toca votar, però si ja els tenen coberts, busquen altres espais on puguin faltar. El coordinador local de l’Assemblea, Francesc Baró, assegura que tenen “la ciutat coberta”. Tant Òmnium com l’ANC mantenen una comunicació constant amb els seus apoderats ja sigui per telèfon mòbil o les xarxes socials. Aquest diumenge tenen previst seguir l’escrutini dels resultats juntament amb els partits polítics independentistes a la plaça del doctor Robert.

Foto portada: seu de l’ANC a Sabadell, aquest dissabte. Autor: A. Pujadas.