Crida per Sabadell

Entesa i CUP caminen cap a una candidatura conjunta

  • Segona trobada de la Crida per Sabadell, impulsada per Entesa, CUP i el Moviment Popular de Sabadell.

  • Saluden l’aparició de Podemos i el Procés Constituent i es mostren com exemple de “nova política”.

Unes 120 persones han participat aquest dissabte a la segona trobada de la Crida per Sabadell. Una iniciativa sorgida des de l’entorn de l’Entesa per Sabadell, les Candidatures d’Unitat Popular i el Moviment Popular de Sabadell per confluir espais a l’esquerra alternativa sabadellenca. Amb l’horitzó de les municipals del 2015, des de la Crida asseguren que ja han superat els espais “orgànics” de les tres formacions.

De fet, l’Entesa per Sabadell i la CUP havien anat junts a les eleccions municipals però van trencar l’any 2008 i l’any 2011 cada candidatura va anar per separat. Si haguessin sumat, amb els mateixos resultats haurien tingut tres regidors i ara l’Entesa en té dos i la CUP cap. Des de fa uns mesos, treballen en repensar l’espai de l’esquerra alternativa, amb la participació del Moviment Popular de Sabadell, que aplega diverses entitats de l’esquerra anticapitalista local al voltant del Casal Can Capablanca.

Aquest dissabte la Crida ha presentat un document reivindicant la tradició obrerista sabadellenca (la sindicalista Teresa Claramunt, els ateneus populars, el bressol del cooperativisme o la vaga del metall de 1976). Posen en valor l’actual lluita contra els desnonaments, l’organització del jovent alternatiu, la cultura popular en contra de “la ciutat morta, opaca proposta de ciment, d’urbanisme a la carta, governada per polítics desacreditats que estenen la catifa vermella a l’Ikea o al Gremi de torn…”

És l’hora de guanyar, és l’hora d’una proposta àmplia, radical i engrescadora per poder decidir-ho tot. És l’hora d’una nova majoria social i política capaç de revolucionar aquesta ciutat”, assegura el document.

En declaracions a iSabadell, representants de la Crida han saludat amb simpatia iniciatives recents a l’esquerra, com Podemos o Procés Constituent, que demana una candidatura àmplia per canviar l’Ajuntament (més info: ‘Procés Constituent aposta per la suma de les forces d’esquerra‘). En l’últim cas aquest dissabte han presentat la seva proposta a la Crida. “Els estenem la mà a participar a la Crida a títol individual”, han assenyalat. En quant a la recerca d’aliances per a dur a terme el seu projecte a Sabadell, Quico Andreu ha assenyalat que “els nostres aliats estan al carrer amb tots aquells que ens trobem per exemple per plantar cara a les retallades” i que busquin “alternatives al sistema des de les noves formes polítiques”. Maties Serracant ha assenyalat que “l’espai natural” de la Crida són les forces que ja hi participen, com l’Entesa, la CUP, el MPS o les Candidatures Alternatives del Vallès (CAV), descartant implícitament aliances amb altres formacions com ICV, EUiA o ERC malgrat el risc de fragmentació a l’esquerra local. “Ja hem sumat els nostres espais orgànics”, ha dit Serracant.

Tot i així, la proposta final de tiquet electoral i d’aliances amb altres formacions polítiques no es decidirà fins a l’assembla final de la Crida per Sabadell, que es farà el 4 d’octubre, i on els impulsors sotmetran a assemblea una proposta definitiva.

Foto portada: presentació del document de la Crida per Sabadell. Autor: J.d.A.