Membres del grup municipal d'Esquerra Republicana. Autor: cedida

ERC planteja una bateria de 10 mesures “urgents” per fer front al nou coronavirus

El grup municipal d’Esquerra Republicana a l’Ajuntament de Sabadell insta al govern a llançar un pla de xoc urgent contra les conseqüències socials i econòmiques del coronavirus en les economies domèstiques i en el teixit empresarial de la ciutat. Els republicans han presentat a l’executiu PSC-Podemos deu propostes que beneficiarien a tota la ciutadania, però, de manera especial, a les persones més vulnerables, els autònoms, les empreses petites i mitjanes i les microempreses.

D’aquesta manera, ERC presenta unes propostes encaminades, entre altres, en ajuts al lloguer, en l’ajornament d’impostos i en el suport econòmic a comerç i proveïdors. També demana al govern local que, si cal, esmeni el pressupost 2020 per fer front al pla de reactivació, i que mobilitzi tots els recursos possibles, incloent-hi el pla de contingència.

  1. Línia d’ajuts i subvencions per al lloguer per a famílies amb pocs recursos que viuen en habitatges públics de Vimusa i privats de lloguer.
  2. Aturada i ajornament del cobrament d’impostos, embargaments per impostos impagats i taxes municipals.
  3. Prolongament del termini de pagament de l’IBI d’aquest any fins al novembre.
  4. Obertura de línies d’ajuts i subvencions al comerç, destinades a compensar la taxa de terrasses i la taxa de residus comercial.
  5. Indemnització de les empreses i autònoms que treballen per a l’Ajuntament i que han vist suspesos els seus contractes.
  6. Avançament del pagament de les factures d’autònoms i petits i mitjans comerços que treballen per a l’Ajuntament per tal de dotar-los de liquiditat al més aviat possible.
  7. Desenvolupament i impuls d’un Pla Local de Reactivació Econòmica específic per a després d’aquesta emergència.
  8. Modificació, si cal, del pressupost municipal 2020 per fer efectives aquestes mesures.
  9. Mobilització de tots els recursos econòmics de l’Ajuntament per mitigar les conseqüències de la crisi del coronavirus i donar-hi resposta a la ciutat, incloent- hi el fons de contingència del pressupost.
  10. Instar el govern espanyol a aixecar les mesures d’estabilitat pressupostària i la regla de la despesa per mantenir l’estat de benestar davant la crisi generada pel coronavirus. Instar-lo, també, a ajornar el pagament dels subministraments bàsics, d’una banda, i, de l’altra, de les hipoteques i dels lloguers.

“Ara toca cooperar —no pas de competir— govern i formacions polítiques de Sabadell per sortir-nos-en junts. I això vol dir que tots plegats hem de contribuir a fer realitat un paquet local de mesures socials i econòmiques que acompanyin les d’àmbit estatal i nacional. Mesures per donar seguretat i tranquil·litat als ciutadans als quals demanem que es quedin a casa, per fer efectiva la reactivació econòmica un cop superat el sotrac, i, també i sobretot, per garantir els drets dels nostres veïns”, afirma el portaveu del grup municipal republicà, Gabriel Fernàndez. Les propostes d’Esquerra Republicana van en la mateixa línia que les anunciades per ajuntaments de ciutats com Terrassa o Sant Cugat del Vallès, on la formació governa.

“Ciutats del nostre voltant com Sant Cugat del Vallès o Terrassa ja han pres mesures semblants. Sabadell no pot esperar més. Tant els veïns en situació precària com les empreses (sobretot, els autònoms, les petites i mitjanes i les microempreses) necessiten que l’Ajuntament els doni un cop de mà de seguida, ara mateix. Insisteixo que les mesures que proposa Esquerra Republicana no han de ser les úniques, sinó les primeres per la seva urgència”, afegeix Gabriel Fernàndez.

En aquest àmbit, els republicans han presentat a l’executiu PSC-Podemos deu propostes com a punt de partida d’un paquet més ampli de mesures socials, fiscals i de suport a l’activitat econòmica, que consideren que hauria d’arribar més endavant.

Foto Portada: Membres del grup municipal d’Esquerra Republicana. Autor: cedida