El llavors president de la Joventut de la Faràndula, Antoni Llonch, durant la inauguració del local social de l'entitat, al Passeig, l'any 1956.

La Fundació Bosch i Cardellach, contra el canvi de nom de la plaça Antoni Llonch

La moció que els partits independentistes amb el suport dels dos regidors no adscrits presenten al ple aquest dijous arriba en un ambient enrarit. El text proposa suprimir la plaça d’Antoni Llonch del nomenclàtor i que passi a ser la plaça de l’U d’octubre. Tot quan encara no fa dues setmanes es van celebrar unes jornades sobre el nomenclàtor, sense que s’avancés cap acció al respecte.

La proposta de canvi de nom, que va avançar iSabadell el passat divendres 21 (més info: ‘La plaça d’Antoni Llonch passarà a ser plaça de l’1 d’octubre‘) arriba menys de dues setmanes després de celebrar-se una àmplia jornada de debat sobre el nomenclàtor, la reforma del qual va quedar encallada fa un any després de l’informe Machado, i que ara havia de resituar-se sense que el govern hagi dit si la farà o no abans que acabi el mandat.

Menys d’una setmana després de la jornada, ERC, la Crida, CiU i els regidors exsocialistes Monge i Bosch van registrar una moció per dedicar una plaça a la ciutat a l’U d’octubre. L’espai proposat serà la plaça d’Antoni Llonch, dedicada a qui va ser alcalde durant els anys 60 del segle passat però també un dels impulsors del teatre La Faràndula i president de la Joventut de la Faràndula, entre altres.

La moció ha provocat la reacció de part dels descendents de l’exalcalde, qui demanen en un article “reflexió” abans de tocar el nomenclàtor (més info: ‘Plaça d’Antoni Llonch: final de trajecte?‘). De fet, un dels nets de Llonch va participar a les jornades del nomenclàtor, reivindicant la figura del seu avi, definint-lo com a “catalanista” i recordant que li deien “el alcalde rojo“.

La Fundació Bosch i Cardellach, en contra del canvi

Ara, a 24 hores de debatre’s la moció al ple d’aquest dijous, es posiciona la Fundació Bosch i Cardellach, institució acadèmica que a més tenia previst des de fa dies un debat intern sobre la reforma del nomenclàtor que s’ha de celebrar aquest mateix dijous. El director de la institució, Ramon Ten, mostra la seva “preocupació” pel fet que la moció es presenti poc després de les jornades i assegura que d’allà en va sortir la idea que abans d’introduir qualsevol modificació per substitució al nomenclàtor calia introduir “criteris clars” i que mai havia de ser per “urgències polítiques”.

Ten recorda que, ja al maig de 2017 (llavors el debat estava més centrat en la figura de l’alcalde Marcet), la fundació, que llavors dirigia Joan Brunet, ja va demanar criteris que no menystinguessin les persones o circumstàncies que relacionen la història local amb el context de cada moment i també que calia tenir en compte “els matisos i circumstàncies del nostre passat” a l’hora “d’enriquir” la Llei de Memòria Històrica.

El director de la Fundació Bosch i Cardellach, Ramon Ten.
El director de la Fundació Bosch i Cardellach, Ramon Ten.

En conseqüència, la Bosch i Cardellach creu que podria ser un criteri eliminar els noms dels alcaldes franquistes però que fins ara “no s’ha establert ni aquest ni cap altre”. No s’oposen a introduir nous noms de fets i esdeveniments importants al nomenclàtor, com l’1-O al cas, però sí a fer-ho traient noms de persones que formen part de la història local sense establir cap criteri previ. “Sí a la Llei de memòria històrica, però sí també a la memòria local després de decisions calibrades”, finalitza Ten.

En tot cas, l’última decisió la tindrà el ple d’aquest dijous. És probable que, abans que s’iniciï, alguna altra entitat sabadellenca digui la seva al respecte.

Qui va ser Antoni Llonch?

Antoni Llonch Gambús va ser alcalde de Sabadell entre l’abril del 1960 i el gener de 1965. Va ser industrial tèxtil i va accedir a l’alcaldia després de Josep Maria Marcet. Va estar vinculat a l’Acadèmia Catòlica, va cofundar i ser el primer president de la Joventut de la Faràndula, va presidir el Gremi de Fabricants i el Centre d’Esports Sabadell i va ser diputat provincial.

Va ser l’alcalde durant les riuades de 1962 i el primer en iniciar els tràmits per soterrar les vies del ferrocarril a la ciutat. També va rebre Franco en les seves dues darreres visites del dictador a Sabadell, els anys 1962 i 1963. Des de 1965, Llonch Gambús té la medalla d’or de la ciutat. Al Teatre Municipal de la Faràndula hi ha un bust en record a la seva figura. Llonch va morir l’any 1975.

La plaça dedicada a Antoni Llonch està al Centre, al costat de l’estació Sabadell Centre de RENFE. Si el ple ho aprova, tal com tot fa indicar, la proposta arribarà a la Comissió del Nomenclàtor, que, si hi dona llum verda, properament serà la plaça de l’U d’octubre.

Foto portada: el llavors president de la Joventut de la Faràndula, Antoni Llonch, durant la inauguració del local social de l’entitat, al Passeig, l’any 1956.

Comments are closed.