Guàrdia Civil i Mossos relaten un ambient de “crispació exagerada” a Sabadell el 20-S

Els fets del 20 de setembre a Sabadell han arribat aquest dijous al Tribunal Suprem dins el judici al procés i l’1 d’octubre. Responsables de la Guàrdia Civil i els Mossos d’Esquadra asseguren que el registre al domicili de Joan Ignasi Sànchez va comportar un clima de “crispació exagerada”. No obstant, cap Guàrdia Civil va resultar ferit. Sí cinc Mossos d’Esquadra. El caporal assegura que van haver de sortir ràpid perquè si no se’ls menjaven.

El caporal primer de la Guàrdia Civil ha assegurat davant del Tribunal Suprem que els Mossos d’Esquadra “se la van jugar” per ajudar a la comitiva judicial del registre a Sabadell el 20 de setembre del 2017, quan es va registrar el domicili de Joan Ignasi Sànchez, un dels detinguts aquell dia. El guàrdia civil ha avalat l’actuació de la policia autonòmica durant aquella jornada, tot i que “altres dies no”.

El caporal ha explicat que van anar a fer el registre i la detenció sense cap grup de seguretat de la Guàrdia Civil i que preveien un registre ràpid, perquè tenia a veure amb “temes informàtics”. Però que, cap a les 08.40 hores, l’avisen que han aparegut “20 o 30 persones”. De fet, el guàrdia civil ha elevat el número de concentrats al llarg del matí fins al més del centenar i ha dit que, entre els crits que se sentien deien “No passaran” i que estaven “asseguts”.

La concentració a les portes del domicili de Sànchez. Autor: David B.
La concentració a les portes del domicili de Sànchez. Autor: David B.

El caporal primer ha explicat que des de dalt del domicili tenia una “vista privilegiada” per veure què passava a baix. Ha explicat que ja el portal estava protegit pels un grup de Mossos i que també hi havia una parella de la Policia Municipal. Tot i això, ha relatat que l’avisen que no baixin, perquè la situació es podia complicar, i per això decideix demanar que vagin al lloc equips de seguretat de la Guàrdia Civil.

“El ‘no passaran’ va ser un fet”

Un cop arriben, el caporal ha assegurat que “la crispació era exagerada” entre els manifestants, amb crits de ‘No passaran’, ‘Fora les forces d’ocupació’ o ‘No sou la nostra policia’. Ha descrit una “muralla de gent amb els braços en alt”, però que també donaven “empentes i puntades de peu”. “Deien burrades, com ara ‘que poc ha matat ETA”, ha afegit. A preguntes de l’advocada de l’Estat, ha assegurat que “el ‘no passaran’ va ser un fet que es va constatar perquè per allà no vam passar”. Ha insistit en què hi va haver “puntades de peu i cops de puny”, i que els concentrats “impedien la sortida de la comitiva judicial amb una ordre dictada per un jutge”.

Els Mossos, ampliant el cordó policial. Autor: David B.
Els Mossos, ampliant el cordó policial el 20-S. Autor: David B.

Sobre els Mossos, el caporal primer ha relatat com, quan van arribar, els manifestants els cridaven “Vosaltres sí que sou la nostra policia”. “Però quan van actuar, ja no eren la seva policia”, ha afegit, “els increpaven igual que a nosaltres”. De fet, ha assegurat que els van arribar a “encerclar” i a “sacsejar”. El caporal ha explicat com van acabar sortint tres hores després del previst, posant furgonetes fent “barrera” entre el portal i la porta de l’aparcament. “Els Mossos ho van fer molt bé, se la van jugar”, ha dit, aconseguint “contenir la massa”, que en alguns moments els va “desbordar”. “Vam sortir a la carrera”, ha conclòs.

Regidors asseguts a terra, amb l'alcalde al mig.
Regidors asseguts a terra, amb l’alcalde al mig.

A preguntes del fiscal, ha admès que va témer per la seva integritat física “en el moment de sortir del pàrquing”, on va tenir una “angoixa profunda”, tot i que ha dit que a ell en cap moment el van agredir. “No ho van aconseguir”, ha assegurat. De fet, ha admès que no hi va haver cap ferit entre els membres de la Benemèrita.

Dispositiu de vehicles de la Guàrdia Civil, poc abans de marxar. Autor: David B.
Dispositiu de vehicles de la Guàrdia Civil, poc abans de marxar. Autor: David B.

Responent a l’acusació popular exercida per Vox, el caporal primer ha dit constatar que els manifestants “no van venir per generació espontània”. “Hi va haver una crida segur, posteriorment per fonts oberts vaig veure que l’alcalde de Sabadell hi era, no el vaig veure allà però després ho vaig comprovar”, ha assegurat. A la zona hi van anar un bon grapat de regidors, com l’exalcalde Juli Fernández, els regidors republicans Gabriel Fernàndez, Montserrat Chacon o Xavi Guerrero, la regidora del PDeCat Sílvia Renom, Glòria Rubio (Crida) i altres no independentistes com Marisol Martínez, qui a aquest digital va assegurar que mai havia vist una actuació policial tan contundent, o Miquel Soler, el regidor de Guanyem que supera els dos metres i els tres dígits a la bàscula que va anar per terra a causa del contundent operatiu policial que també va fer caure per terra el fotògraf d’aquest digital, per exemple. L’exregidor de l’Entesa, Isidre Soler, va presentar denúncia pels cops que va rebre per part dels Mossos. Paral·lelament un ciutadà va haver de ser traslladat a l’hospital per una crisi d’angoixa al quedar atrapat.

L’advocat de Jordi Cuixart Àlex Solà ha protestat a la sala per no poder mostrar vídeos durant aquest interrogatori. El president del tribunal, Manuel Marchena, li ha recordat el criteri del tribunal de fer-ho durant la fase documental del judici i ha retret a l’advocat que es fes la petició “de cara a la galeria”.

Els Mossos parlen “d’agressivitat” de “part de la massa”

Després d’aquest caporal, han declarat dos agents dels mossos que van resultar ferits en el mateix registre quan van anar a donar suport a la Guàrdia Civil. A banda dels comandaments, són els primers membres del cos que declaren com a testimonis al Suprem, i també han demanat fer-ho sense que es projecti la seva imatge.

Els dos agents dels Mossos que han testificat després del caporal de la Guàrdia Civil han coincidit en parlar “d’actituds agressives”, “moments de tensió” i insults però han matisat que era de “part de la massa” concentrada, però no de totes (entre 70 i 100 persones). L’agent 3719 ha dit que hi havia com una setantena de persones que sí es mostraven agressives i que van donar cops de peu, cops de puny i també una persona va colpejar els agents amb un casc de moto. Ha dit que aquesta persona era la “més agressiva” i que, en diligències del dia 25, la van identificar i citar a comissaria.

Foto portada: agents de la Guàrdia Civil a la sortida de l'escorcoll. Autor: David B.
Agents de la Guàrdia Civil a la sortida de l’escorcoll. Autor: David B.

Aquest agent ha dit que de la línia de deu agents de seguretat ciutadana, la meitat (cinc) van resultar ferits, amb lesions a dits, la planta del peu, una luxació de genoll i també lesions al coll. Ell va resultar ferit en el primer dit de la mà dreta però, a preguntes de l’advocat Jordi Pina, ha reconegut que no va ser per cap agressió de cap manifestant sinó que s’ho va fer quan un grup intenta superar la línia i l’empenyen.

El lletrat de Vox, Javier Ortega Smith, ha preguntat als dos agents si creien que els manifestants estaven organitzats. Un d’ells sí que ha parlat que algú els “dirigia” per impedir que sortís la comitiva però que no va identificar ningú com el líder que fes les crides a mobilitzar-se.

El primer dels agents ha reconegut que la concentració “no va deixar actuar com havien de fer-ho” als agents de seguretat de la Guàrdia Civil. També ha dit que els manifestants insultaven indistintament els Mossos i la Guàrdia Civil amb paraules com “fills de puta, feixistes, botiflers”. “Ens van dir de tot menys guapos”, ha afegit.

Previnguts dels incidents el dia abans a Terrassa

Els dos mossos han declarat que sabien que el dia abans, el 19 de setembre, hi havia hagut “incidents” en la inspecció que la Guàrdia Civil havia fet en unes dependències d’Unipost, que estava “a 20 quilòmetres” de la seva zona. En concret, a la ciutat de Terrassa. Per aquest motiu, estaven “a l’espera” que fossin requerits per la Guàrdia Civil.

Manifestants darrera dels vehicles de la Benemèrita. Autor: David B.
Manifestants darrera dels vehicles de la Benemèrita. Autor: David B.

De fet, el caporal de la Benemèrita ha admès a l’advocat Jordi Pina que també sabia que el dia abans hi havia hagut aquests incidents a Terrassa. Durant el judici, altres guàrdies civils han assegurat que desconeixien el que havia passat el dia abans a Terrassa i que no els havien donat cap instrucció diferent arran d’aquells aldarulls. Pina ha preguntat per què, coneixent aquest antecedent, la comitiva judicial que anava a fer l’escorcoll a Sabadell no va anar ja acompanyada d’un equip de seguretat, com sí va passar en altres registres aquell mateix dia.

La mediació de Juli Fernàndez

El primer mosso en declarar, l’inspector TIP 2038, ha relatat que van intentar que l’exalcalde i llavors i ara tinent d’alcalde Juli Fernàndez (ERC) fes de mediador per “neutralitzar” la concentració perquè hi havia “puntes de tensió”. En aquest punt, el lletrat de Forn, Xavier Melero, ha preguntat si considera que la mediació és important en aquest tipus de concentracions i ha defensat que sí. “És molt important per neutralitzar aquest tipus de concentracions, i abans d’usar la força policial pensem que pot ajudar baixar la tensió a través d’una persona coneguda en una localitat important com Sabadell ens podria ajudar a evacuar”, ha explicat.

Foto portada: Guàrdies civils, manifestants, amb l’alcalde al mig, i Mossos d’Esquadra, a les portes del domicili de Sànchez. Autor: David B.

Comments are closed.