Joan Berlanga (ICV)

Joan Berlanga (ICV): ” Amb tot el que ha passat en els darrers 15 anys, ens resulta inimaginable un pacte amb el PSC”

El docent Joan Berlanga, 42 anys, ha estat l’únic candidat a les primàries que Iniciativa per Catalunya Verds ha fet en les darreres setmanes per escollir el seu cap de llista a les municipals de 2015.

Aquest veí del barri de Gràcia, llicenciat en Filosofia i Lletres i també en Història és professor d’institut i milita a ICV des de fa aproximadament una dècada. A més, també forma part del Procés Constituent a Sabadell. Mai ha anat en llistes electorals de cap partit ni ha desenvolupat tasques institucionals. Aquest dijous ha estat ratificat per l’Assemblea local d’ICV com a cap de llista dels ecosocialistes.

Aquest dijous ha estat ratificat per l’assemblea local d’ICV com a número 1. I a la vegada la seva formació fa una crida a un procés de confluència de les esquerres. No és una paradoxa fer una crida al pacte d’esquerres però presentar el número 1 a la vegada?
ICV està en un moment de canvis. Calia visualitzar-los. Al febrer vam presentar un grup de persones que treballa per les municipals. Aquesta tardor presentem un cap de llista per visualitzar aquest canvi. En el fons presentem un equip i el posem al servei de la confluència. No vol dir que el candidat d’ICV hagi de ser el número 1 de la llista. En absolut. Oferim un equip de persones del partit com un instrument per crear un subjecte polític nou i donar un tomb a la ciutat.

Però si es crea un subjecte polític nou, igualment el número 1 d’ICV serà vostè.
En aquest nou espai estem disposats a parlar de tot. Fins i tot d’això. Tenim clar que no és moment d’egos ni de personalismes. La meva organització em proposa a mi però en podem parlar. Els partits ja no ho tenen tot dat i beneit. Veiem que a Barcelona està passant el mateix amb Guanyem, i també a altres municipis com Santa Coloma de Gramanet o L’Hospitalet. Són processos vius.

A Sabadell hi ha major complexitat fins i tot que a Barcelona. A Sabadell hi ha diferents moviments a les esquerres. Vostès criden a la confluència però fa mesos que l’Entesa i la CUP, més altres sectors, treballen per l’anomenada Crida per Sabadell, i no confien gens en el nou discurs d’ICV. Ja tenen per la mà que aniran a les llistes com a Crida per Sabadell.
Després de moltes reunions i converses amb gent de tots els sectors, crec que encara tot està obert. No hi ha res tancat.

El nostre objectiu estratègic finalista és aconseguir una llista de confluència de les esquerres. Creiem que la ciutat viu un moment excepcional i no tancarem cap possibilitat fins el moment de tancar les llistes. Hi ha grans mals i ara calen grans remeis. La crisi, econòmica i política de l’Ajuntament, només es pot resoldre des d’un gran pacte de les esquerres. Encara hi ha camp per recórrer.

Quina seria la data límit en el calendari per clarificar la situació?
Seria desitjable tenir el tema encarat abans de finals d’any. Però és possible que apareguin noves plataformes i hi hagi moviments fins última hora. Voldríem definir l’espai abans.

Com valora la situació actual de l’Ajuntament?
És una situació desmotivadora i de desprestigi. Hi ha les conseqüències i impactes del cas Mercuri, encara amb imputats a l’Ajuntament. I per altra banda, es nota una paralització de l’activitat, una espera que s’acabi ja el mandat. Es pensa molt en el procés electoral i el candidat socialista [Josep Ayuso] s’està projectant continuament.

ICV viu ara una situació complicada a l’Ajuntament. Van començar el mandat amb EUiA amb 4 regidors, es va trencar la coalició i ara acabaran només amb un regidor, després de la renúncia de Carles Marlés. A nivell intern, les aigües baixen mogudes, també amb militants crítics. Com valora la situació?
A ICV Sabadell mana l’assemblea.

En els darrers dos anys els coordinadors locals han impulsat canvis. No tothom s’ha sentit a gust. La dimissió del Carles [Marlés] i les mostres del desacord responen a això. Ho sentim perquè són persones que han aportat, respectem la decisió però diem que estem fent el camí que ha decidit l’assemblea local: la confluència, primer des de la coalició amb EUiA, i després amb altres grups polítics i moviments socials d’esquerres.

ICV voldria que EUiA canviés els seus candidats?
Per confluir no direm a les altres formacions el que han de fer. Som respectuosos amb el que cada organització fa.

Carles Marlés assegura que el procés de primàries del 2011 va ser més obert i transparent que el d’ara, que s’ha fet com d’amagat. També diu que el codi ètic actual no permet l’entrada d’independents en política. Què n’opina?
Al meu entendre les primàries han estat molt diàfanes. Qualsevol persona es podia presentar a les primàries tenint l’aval de 15 militants. Qui ha volgut ho ha fet. Més clar no pot ser.

En l’última setmana ha transcendit que Carme Garcia s’ha donat de baixa com a militant perquè considera que la posició respecte al 9N és tíbia i s’ha segrestat el debat. Vostè votarà el 9N?
Jo el 9N em mobilitzaré.

Què significa mobilitzar-se?
Que participaré activament en el 9N.

Votarà?
Sí. Aniré a votar. Però cal dir que això ja no és la consulta que volíem, que era legal i democràtica. No ha pogut ser, sobretot perquè el govern del PP no ho ha permès. No compartim la forma en que Artur Mas ha resolt la situació: a la brava i pel seu compte. Fer una pseudovotació amb voluntaris no és seriós i cremem el cartutx de la consulta. Però jo sí hi participaré.

I què votarà?
A ICV som un partit de classe, amb federalistes, independentistes i gent que no es mobilitza per aquest tema.

Jo sempre he estat còmode amb el federalisme però després del fracàs del darrer Estatut, ara estic més a prop del SÍ-SÍ. Però el visc d’una manera molt vinculada a viure un procés constituent. Per mi el que és important és començar de nou. El sistema de la Transició ha tingut una trajectòria i s’ha esgotat. S’ha corcat. M’agradaria viure un canvi de sistema, fer un procés constituent.

Si ve del federalisme i ara està més a prop de l’independentisme, creu que Espanya ja no és pot canviar?
El més important és viure un procés constituent, el visqui Catalunya o Espanya. I que el votin els ciutadans. És a dir, ara votaria SÍ-SÍ, però és un SÍ-SÍ circumstancial. No d’un independentisme pur o identitari. És conjuntural.

Creu que la societat catalana entén el posicionament d’ICV?
El nostre objectiu és assolir la justícia social. No som tants els que prioritzem la justícia social i no volem dividir-nos. Tenim dues coses clares: el sistema autonòmic ja no dóna més de si i s’ha de superar. I superar aquest sistema s’ha de fer votant. Això és clar i ens uneix al partit. Sovint se’ns demana molta concreció. A ICV aspirem a sentir-nos còmodes els independentistes i els federalistes però que tinguin en comú que cal transformar la societat i la política, entenent la política amb més participació i amb més qualitat democràtica. Jo m’hi sento còmode a ICV. Però entenc que els que volen ‘caixa o faixa’ no ho estiguin. El nostre ‘caixa o faixa’ és la sanitat i l’educació pública.

Posem-nos al maig de 2015, després de les eleccions municipals. ICV rebutja pactar amb el PSC?
Sí.

De totes les formes possibles? Que el ICV doni suport al PSC i també que si escau el PSC doni suport a ICV?
Amb tot el que ha passat en els darrers 15 anys, ens resulta inimaginable un pacte amb el PSC.

I amb CiU?
També serà molt difícil. Ens sentim molt lluny per arribar a un pacte. El nostre objectiu és aconseguir una gran majoria d’esquerres que superi les sigles dels partits i que sigui ciutadana, on s’hi puguin sumar l’Entesa, la CUP, Podemos, persones que estiguin al Procés Constituent i ciutadans indignats. Si anem tots junts, tindrem majoria per governar Sabadell.

Foto portada: Joan Berlanga, als Jardinets de la Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859, aquest divendres. Autor: J.d.A.

One Comment