Foto portada: els regidors de Junts, amb simpatitzants de la formació. Autor: J.d.A.

Junts ofereix Farrés “negociació i pacte” malgrat el “greu error” de retirar la pancarta

Junts per Sabadell es vol convertir en la principal força de l’oposició i fa bandera de la seva capacitat de pacte i seguiment de la tasca del govern socialista. La portaveu de Junts, Lourdes Ciuró, assegura que el govern no ha mostrat encara el seu projecte després de gairebé 100 dies i posa condicions per donar llum verda a les ordenances fiscals i els pressupostos. 

Marta Farrés porta menys de 100 dies al càrrec, amb l’agost pel mig, i com qui diu el mandat encara no ha començat més que per decidir sous, nomenar assessors i marcar algunes primeres línies. Ho farà, de debò, amb la negociació d’impostos i taxes de cara al 2020 i, després, els pressupostos. Lourdes Ciuró, en el context d’un govern “feble”, planteja la negociació amb condicions, però sense tancar cap porta.

Ordenances: revisar del tot la taxa de residus

En quant a les ordenances, creu que cal revisar del tot la taxa de residus, després de la reforma que va el quatripartit. Ara es paga, bàsicament, en funció de la renda. “No pot ser que es pagui tant i tant i a sobre en funció de l’IRPF. És una doble imposició i l’import hauria d’anar en funció de qui més embruta més paga, a més d’incloure bonificacions per reduir el consum”, ha assegurat aquest divendres en la presentació del document Sabadell 19/23.

Pressupostos: mobilitat, Gran Via, habitatge i feina

Ciuró té quatre grans eixos per aquest mandat, i vol que es desenvolupin per anar donant suport puntual al govern de Farrés. En primer lloc, la sostenibilitat i amb protagonisme pel nou Pla de Mobilitat i l’administració electrònica. En segon lloc fer una ciutat d’oportunitats. Aposta per obrir l’empresa pública Promoció Econòmica (Vapor Llonch, Fira Sabadell, Pista Coberta, vivers d’empreses) a la gestió compartida amb patronals com el Gremi, el Centre Metal·lúrgic o la Cambra i també les universitats. En tercer lloc, serveis a les persones. Vol saber com pensa Farrés construir la residència pública del sud (“la resposta no pot ser que la faci la Generalitat i si no, no fer res perquè tenim una ciutat envellida”), i vol més confiança amb els tenidors d’habitatges per guanyar 500 pisos públics en dos anys. Finalment, aposta pel concepte Gran Via, que va protagonitzar la campanya electoral. Creu que cal impulsar ja una Oficina de Transformació de la Gran Via, activar el balcó del Ripoll i fer de l’Artextil una start-up city. 

“Volem negociar punt a punt amb el govern perquè si volem fer tot això a base de mocions no arribarem. Oferim negociació, transacció i pacte. I demanarem també que quan calgui se’ns reconegui el mèrit. Això és lleialtat”, ha assegurat.

En aquest línia, Ciuró ja ha mediat amb el govern català en relació al barri dels Merinals i es proposa a fer-ho per aconseguir que, com L’Hospitalet o des d’ara també Terrassa, Sabadell tingui una relació bilateral amb la Generalitat. “Som la cinquena ciutat de Catalunya i també ens ho mereixem. A més, com no hem tingut projecte de ciutat, està tot per fer i, sense desmerèixer ningú, estem molt més ben comunicats que Terrassa”, ha dit. Ciuró ofereix la seva mediació a Farrés per tancar reunions, per exemple, amb el conseller Calvet.

I la pancarta?

La pancarta i per extensió tot el debat nacional (presos, sentència…) no serà obstacle per anar parlant amb el govern. “Són qüestions diferents i hem de saber conjugar el dia a dia de la ciutat amb les nostres reclamacions”, manté. Però no s’estaran de braços creuats perquè, és la principal crítica al govern, retirant la pancarta s’ha violentat part de la ciutadania sabadellenca: “va ser un error polític greu i en farem causa”, ha avançat Ciuró, tot afegint que demanaran que es col·loqui la pancarta ara a la plaça Sant Roc, ja que és una “lluita compartida” com ho és la igualtat del poble gitano, els drets del col·lectiu LGBTI o altres reivindicacions que tenen la seva visualització a la façana de l’Ajuntament que dona a la Rambla.

Foto portada: els regidors de Junts, amb simpatitzants de la formació. Autor: J.d.A.