Foto portada: els candidats de Junts pel sí Girós, Carbonell, Rossinyol (portaveu de CiU a Sabadell), Forcadell, Juli Fernàndez (alcalde de Sabadell), Sanglas i Giménez, aquest matí. Autor. David B

Junts pel sí guanya les eleccions del 27S a Sabadell

  • La coalició supera els 40.000 vots i guanya les autonòmiques a Sabadell amb el 33,91 per cent dels vots.

  • El bloc del sí (Junts pel Sí i CUP) suma 49.592 suports. Ciutadans, PSC i PP arriben fins els 49.630.

Les eleccions al Parlament de Catalunya del 27 de setembre de 2015 passaran a la història com quelcom més que unes eleccions. La participació a Catalunya, i també a Sabadell, ha estat excepcional, vuit punts per sobre del màxim històric en uns comicis autonòmics (els de 2012). Tant el bloc del sí com a la pràctica el bloc del no han presentat les eleccions com un plebiscit i la ciutadania s’ha mobilitzat com si tal. I passi el que passi amb l’estatus polític de Catalunya, d’entrada han significat un profund canvi en el sistema de partits català, que es reconfigura de nou.

El resultat ha ofert una clara victòria a Sabadell de la coalició Junts pel Sí (Convergència Democràtica de Catalunya i Esquerra Republicana). Aquesta formació ha obtingut 40.155 vots, fonamentant la seva victòria al Districte 1, on ha guanyat el 55 per cent dels vots de la zona. A més, Junts pel sí també ha estat la força més votada als districtes 2 i 5, tradicionalment de vot catalanista. En declaracions a TV3, la sabadellenca Carme Forcadell ha fet una valoració “positiva” de la jornada i ha destacat que “mai hi havia hagut al Parlament tants diputats independentistes”.

Ciutadans i la CUP són les altres dues formacions guanyadores del 27S. La formació presidida per Albert Rivera, liderada a Catalunya per Inés Arrimadas i amb els sabadellencs Joan García i Laura Vílchez ara al Parlament, serà la primera força de l’oposició al Parlament. A Sabadell ha fet un cop de puny sobre la taula, guanyant als districtes 3, 4,  6 i 7, duplicant el seu percentatge de vots i superant els 25.000 suports a Sabadell. “Som el referent del vot no independentista. La mobilització ha estat molt important perquè el votant no independentista sempre havia estat difícil de moure i ara ho hem aconseguit”, ha assegurat a iSabadell el portaveu de Ciutadans i diputat electe, Joan García. Per la seva banda, la CUP augmenta de forma notable els seus suports (9.437), s’aproxima al 8 per cent del vot total, i el seu paper s’estima clau en reconfigurar el full de ruta independentista a partir d’aquest dilluns.

Igualtat entre el sí i el no

Tot i així, en cau plebiscitària, sumant els suports de Junts pel sí i de la CUP, a Sabadell representa el 41,88 per cent de vots, quedant lluny del 50 per cent. Per contra, la suma dels vots dels partits clarament contraris a la independència (Cs, PSC i PP) arriba al 41,92 per cent. Catalunya sí que es pot i Unió, que opten pel dret a decidir però no per la independència, sumen un 14,2 per cent.

Així Sabadell torna a representar un cert funcionalment dual: mentre que l’independentisme es presenta com a “punta de llança del procés” amb 49.592 vots clarament independentistes, la suma del bloc del no és tant o més important (Ciutadans, PSC i PP sumen 49.630 suports). En el fons la igualtat és total i l’increment de participació a Sabadell aquest cop ha mobilitzat especialment els contraris al procés.

PSC, Catalunya sí que es pot i PP

Per altra banda, el PSC segueix en clau descendent, tot i venir de dues fortes caigudes (els anys 2010 i 2012). Tot i així, és la tercera força parlamentària, al total de Sabadell i la segona força als barris. La gran decepció ha estat la coalició Catalunya sí que es pot ha obtingut uns resultats pitjors als esperats, també a Sabadell, on ha estat la quarta força més votada. I, finalment, el PP, que quatre mesos després de la batacada de les municipals, ha tornat a tenir uns resultats negatius a Sabadell i al global català. Unió Democràtica de Catalunya no ha aconseguit entrar al Parlament. A Sabadell no han passat dels 2.448 vots.

Alta participació

Des de primera hora del matí, la jornada ha fet compatible la normalitat democràtica, sense cap incident destacable, amb la sensació de viure uns comicis excepcionals. Ja a les nou del matí hi havia cues superiors a 10 minuts per votar a col·legis com el Pau Vila, a instituts de Ca n’Oriac, el Centre, la Concòrdia o fins i tot Torre-romeu (la zona més abstencionista de Sabadell).

Com és habitual, els candidats han fet una crida a la participació. “Les eleccions d’avui són el referèndum que no es va poder fer el 9N”, ha destacat Carme Forcadell a les portes del CEIP Nostra Llar. “Són un plebiscit”, ha volgut deixar clar. Per la seva part, Joan Garcia, de Ciutadans, s’ha mostrat esperançat perquè els comicis signifiquin un “canvi en les prioritats de la Generalitat”. El candidat socialista Pol Gibert, a les portes del CEIP Joanot Alisanda, on s’han produït fortes cues per votar, ha assegurat que “a partir del dia 28 caldrà gestionar el resultat que surti de les urnes”.

Ara s’obre el procés de configuració del nou Parlament i de negociacions per a generar un executiu català.

Foto portada: els candidats de Junts pel sí Girós, Carbonell, Rossinyol (portaveu de CiU a Sabadell), Forcadell, Juli Fernàndez (alcalde de Sabadell), Sanglas i Giménez, aquest matí. Autor. David B.

One Comment