Junts vol molts actes de petit format per ajudar a recuperar el comerç local després del confinament

Junts per Sabadell vol que el desconfinament vagi de la mà de moltes activitats culturals i esportives de petit format al llarg de tota la ciutat per ajudar el comerç local a recuperar-se. Segons la portaveu municipal Lourdes Ciuró, la crisi del Covid-19 ha mostrat com d’important és el petit comerç: “prop de 2.600 establiments de la nostra ciutat han de recuperar el temps perdut”. 

El desconfinament encarà està lluny i en funció de l’evolució de la pandèmia serà abans o després. Però Junts per Sabadell vol que l’Ajuntament tingui a punt un programa, que ha anomenat ‘Multipliquem-nos’, per donar aire al teixit d’entitats de la ciutat i al comerç local. Així vol que hi hagi una programació ambiciosa però amb activitats de petit format al llarg i ample de la ciutat per ajudar a la recuperació del comerç. En cap cas planteja concentracions de gent (“no volem actes amb 50 persones a la plaça del Pi”) sinó activitats de format petit, com música o exposicions al carrer, per incentivar la compra a la ciutat.

Ciuró vol aprofitar els mesos d’estiu per recuperar una certa activitat, i potser planificar sota el mateix model la Festa Major, que ha de ser més llarga en el temps, més desconcentrada i amb més actes però amb menys afluència de persones. Actes com exposicions fotogràfiques o artístiques al carrer, partides de tennis taula, contacontes, ambientació musical o microteatre, amb especial atenció als mercats municipals.

“El petit comerç ens està ajudant a abastir-nos aquests dies i hem de crear les condicions per recuperar l’hàbit de comprar a la ciutat”, ha expressat en roda de premsa telemàtica. “Hem constatat que a la ciutat sense comerç li falta vida i els 2.600 establiments de la nostra ciutat hauran de recuperar els mesos perduts”.

La portaveu de Junts, soci preferent de l’actual govern municipal, manté que l’Ajuntament ha de tenir tots els tràmits preparats per al dia 1 després del desconfinament. Així també vol que aquell dia totes les llicències d’activitat i obres demanades estiguin tramitades, és partidària que el consistori avali préstecs als autònoms i emprenedors i també que faci mediació entre llogaters i propietaris a l’hora de buscar solucions al problema del lloguer de comerços tancats a causa de l’estat d’alarma.

“La crisi del coronavirus pot servir per accelerar alguns canvis”, sosté, i en aquesta línia creu que cal intensificar l’administració electrònica i també l’aposta verda que defensa el seu grup des de l’inici del mandat: “hem vist que els espais més contaminats acceleren els problemes de salut. Cal fer entrar el verd a la ciutat. La Gran Via s’ha evidenciat com un accelerador de problemes. Cal transformar-la”.

Sobre el debat sobre qui ha de liderar la sortida de la crisi, si el govern municipal o un ens més ampli, Ciuró creu que “són temps de lideratges i a la vegada d’escoltar molt”. “El Covid-19 ens impacta a tots però no totes les ciutats sortiran igual del coronavirus i aquí caldrà liderar”, assegura. Així creu que el govern municipal, i l’alcaldessa al capdavant, han de traçar el full de ruta, escoltant tothom, però liderant reivindicacions també cap a altres administracions, com la Generalitat i l’Estat. En aquest sentit, Ciuró creu que, a diferència de la crisi de 2008, ara els ajuntaments “no hem de pagar el patu de la crisi”. En aquell moment les directrius de Brussel·les i el govern del PP (la famosa llei Montoro) van impedir els consistoris endeutar-se, limitant els seus recursos, mentre que les comunitats autònomes i l’estat sí ho van poder fer. També vol un prorrateig impositiu durant almenys dos anys dels tributs més elevats, com la quota d’autònoms, l’IRPF o l’IVA. Però en aquesta cas les competències les té Hisenda.

“Hem actuat com a capital habilitant l’hospital temporal”

Ciuró defineix les propostes del govern local per mitigar la crisi fins ara de “tèbies” però és comprensiva:

“No sabem encara la factura de tot plegat, ni si tindrem la cotilla de la regla de la despesa de nou a sobre. Difícilment ara es pot fer més. Sí vull destacar que hem actuat com a capital habilitant un hospital temporal que tan de bo no s’hagi d’utilitzar”.

El dia després del confinament, caldrà també plantejar dues mesures: en primer lloc un protocol d’emergència per si es repeteix una situació similar a la d’aquest mes de març. En segon lloc, un acte de record i homenatge a totes les persones que han mort pel coronavirus i no han tingut un comiat.

Foto portada: Ciuró, a baix i a la dreta, durant la roda de premsa telemàtica. 

Comments are closed.