Marta Morell i Marta Farrés al balcó de l'Ajuntament. Autor: David B.

La Comissió d’Ètica Pública no veta el fitxatge de la parella de Morell… si ella no va proposar-lo

Ni llum verda ni vet. La Comissió d’Ètica Pública de l’Ajuntament torna a la teulada del govern la incorporació de Juanjo Cáceres, parella de la tinenta d’alcaldessa Marta Morell, com assessor del govern. En un informe de quatre pàgines al que ha accedit aquest digital, la Comissió avisa que s’ha vulnerat el codi ètic si la regidora de Podem ha intervingut en el nomenament però deixa una escletxa oberta a la seva incorporació. 

El punt de partida és clar: contractar la parella d’un regidor és legal (mentre que és il·legal fer-ho per la via del contractista). Però, llei en mà i en la mateixa línia codi ètic en mà, el regidor afectat no pot intervenir en el procediment de contractació. Així ho marca la llei de règim jurídic del sector públic, del 2015. El codi ètic afegeix a més que davant una potencial situació de conflicte d’interès (i aquí n’hi ha segons la comissió) el regidor s’inhibirà de participar en l’assumpte i comunicarà el seu vincle personal de forma immediata a l’òrgan competent.

Juanjo Cáceres
El dirigent de Podem i probable assessor del govern Juanjo Cáceres

Va abstenir-se Morell en el procés de nomenament de la seva parella? Hi va intervenir? O més aviat va promoure ella que es contractés Cáceres? La comissió no hi entra. Sí avisa que s’hauria incomplert el codi ètic si la tinenta d’alcaldessa hagués intervingut en el nomenament, ja fos proposant o recomanant el nom de la seva parella. Val a dir que Cáceres és l’únic assessor del govern a proposta de Podem. I Podem només té una regidora, Marta Morell. A més, ha de ser assessor de l’àrea que gestiona Morell: Feminismes, Benestar Animals… és a dir: l’únic assessor al govern de l’única regidora de Podem seria la seva parella. Morell va defensar la seva incorporació quan va esclatar el cas també.

Per contra, l’informe de la comissió creu que no es vulneraria el codi ètic si Morell no va tenir cap tipus d’intervenció en el procediment. En aquesta línia, hi ha una escletxa. Morell argumentarà que la incorporació de Cáceres va ser impulsada pel Consell Ciutadà, la direcció local del partit del qual ella n’és la secretària general. Si la proposta sorgís del partit lila i no fos personal de Morell, podria haver-hi llum verda. És un escenari probable per desembussar el fitxatge.

L’informe finalitza amb un afegit de la comissió:

“La Comissió d’Ètica Pública vol remarcar que els càrrecs electes han d’evitar conductes que puguin comprometre o donar la impressió que comprometen l’exercici independent del servei públic”.

Un matís final que, per via indirecta, esmena la plana a Morell i, per extensió, a l’executiu municipal. Tot i així, l’informe de la Comissió d’Ètica Pública reitera que no tenen competències decisòries. Tot plegat no va més enllà de la recomanació. Per tant, haurà de decidir el govern o, en última instància, l’alcaldessa què fer a partir d’ara.

La contractació de Juanjo Cáceres com assessor de Morell i per tant del govern va esclatar a finals de juliol. El dia 26 de juliol l’alcaldessa va fer una consulta a la Comissió d’Ètica Pública, i el 29 de juliol el portaveu de Ciutadans, Adrián Hernández, va demanar el mateix. La Comissió es va reunir el 29 de juliol però fins fa uns dies l’informe no s’ha finalitzat.

Foto portada: l’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, i la segona tinent d’alcaldessa, Marta Morell, durant la Festa Major. Autor: David B.