Foto portada: Pol Gibert, Marta Farrés i Marta Morell, a la sala de plens. Autor: David B.

La Comissió d’Ètica Pública valida el nomenament del nou tresorer accidental

  • La Comissió d’Ètica dona el vistiplau a tot el procediment però considera que “no era la persona més idònia” a l’estar investigat en una peça del cas Mercuri. 
  • La Crida va elevar el nomenament de Josep Abellán a la Comissió d’Ètica Pública a finals de gener.

La Comissió d’Ètica Pública de l’ajuntament de Sabadell valida el nomenament del funcionari Josep Abellán com a nou tresorer accidental malgrat estar investigat per tràfic d’influències en una peça separada del cas Mercuri. La comissió, formada per juristes, valora en el seu informe la legalitat del nomenament del funcionari, després que altres tres persones capacitades rebutgessin el càrrec i tot i seguir sent cap dels Serveis Econòmics del consistori. A la mateixa vegada plantegen alguns dubtes en el seu informe i conclouen que no era la persona més indicada. 

Abellán va ser nomenat el passat mes de gener, després que el tresorer hagués marxat a l’ajuntament de Cerdanyola, almenys durant un any. Llavors el govern municipal va convocar una nova plaça per cobrir la vacant i mentrestant no arribi el substitut, va buscar un tresorer accidental. Van contactar amb tres funcionaris però no van acceptar l’oferiment. Sí ho va fer Abellán. Llavors la Crida per Sabadell va demanar informe de la Comissió d’Ètica Pública, que el va emetre fa algunes setmanes, segons ha pogut constatar aquest digital.

Llum verda

En el seu text la comissió assegura que el nomenament es va fer segons marca el procediment legal i que per raons d’urgència (el tresorer ja havia plegat) es va fer sense convocar un procés intern. En to cas, diu l’informe, tampoc era obligatori. Pel que fa a l’acumulació de tasques (cap d’Economia i tresorer) no hi veuen problemes sempre i quan sigui durant el termini “estrictament indispensable”. Si una funció i l’altra xoquen en algun moment, recorden que el tresorer té el “deure legal” d’abstenir-se. Finalment, pel que fa a la investigació judicial que esquitxa el nou tresorer accidental, la comissió recorda que ni la legislació ni el Codi Ètic prohibeixen ni limiten els empleats públics encausats. En tot cas, fins la sentència ferma, preval la presumpció d’innocència.

Dubtes

No obstant, a la vegada que valida el procés, la Comissió d’Ètica Pública sí posa algunes traves al nomenament. Considera que hagués estat millor convocar un procés intern per actuar amb “més transparència” i justificar millor la selecció del funcionari. Sobre la imputació, creuen que nomenar una persona encausada en un procés legal “pot comportar un perjudici al prestigi i a la confiança de la ciutadania en l’Ajuntament”. Per això, Abellán “no era la persona més idònia per ser proposada”. En aquest sentit, la Comissió exhorta la tinenta d’alcaldessa de Desenvolupament Econòmic i Impuls Administratiu, Montse González, a fer públiques les raons que l’han portat a nomenar el nou tresorer accidental.

La Comissió d’Ètica Pública

Aquest ens consultiu de l’Ajuntament es va crear en el passat mandat per fer seguiment del compliment del Codi Ètic del consistori. Està formada per tres funcionaris juristes, la cap de Transparència i el secretari municipal.

Foto portada: Pol Gibert, Marta Farrés i Marta Morell, a la sala de plens. Autor: David B.