La Generalitat atura les obres del Metro Sabadell

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluis Recoder, ha fet públic aquest dimecres que les obres per allargar la línia dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) a Sabadell s’aturen de forma temporal. Segons el conseller, l’objectiu de l’aturada és eixugar deute i buscar noves fórmules de finançament.

Aquest dimecres s’ha fet oficial el que era oficiós des de feia temps. Les obres d’allargament dels Catalans s’aturen. El conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluis Recoder, ho ha anunciat al Parlament. Segons Recoder, cal fer esforços per reduir els deutes acumulats per obres dels darrers anys. Les obres a Sabadell, i també a Terrassa, es suspenen de forma temporal per eixugar el deute i buscar noves fórmules de finançament.

Inicialment, les obres del Metro s’havien d’acabar aquest any 2012 però després de diversos retards es donava per feta la finalització el 2015. Ara per ara, amb la suspensió temporal encara no s’ha fet oficial cap nou calendari.

Bustos assegura que és “inacceptable”

En un comunicat de l’ajuntament de Sabadell, l’alcalde de la ciutat, Manuel Bustos, assegura que és “inacceptable” que es pari l’obra i demana que es compleixi el calendari previst. Segons el text, l’alcalde havia mantingut converses fa unes dies amb el president de la Generalitat, Artur Mas, i amb el conseller Recoder i en cap d’elles es va confirmar l’aturada. Segons la versió municipal, es va dir que es planificaria el finançament d’una altra manera i el sistema d’execució. Bustos i Recoder es reuniran aquest dijous al matí, segons informa el consistori.

FGC Sabadell
Futura línia S2 de Ferrocarrils de la Generalitat

En el context de retallades generals, i d’obra pública en concret, ja feia setmanes que sonava la possibilitat que s’aturessin aquestes obres. Fa uns dies, Iniciativa per Catalunya Verds (ICV) va alertar que el pressupost de la Generalitat no contemplava cap partida per a les obres en els pressupostos pel 2012. Aquest mateix matí Entesa per Sabadell feia públic que s’havia dirigit al director general de Transports i Mobilitat, Ricard Font, per conéixer les garanties de finançament i el calendari ja que, segons l’Entesa, s’havien imcomplert alguns compromisos.

Què és el Metro Sabadell?

L’allargament dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya consta de tres noves estacions dels Catalans, a Ca n’Oriac, la plaça d’Espanya i l’Eix Macià, i el trasllat a nous espais de les estacions Sabadell-Rambla i Sabadell-Gràcia. És l’obra pública amb més pressupost en dècades a la ciutat. Les obres van començar l’estiu de l’any 2008 i haurien d’acabar aquest any, tot i que el calendari s’ha allargat fins el 2015, a l’espera de saber si implica algun retard, i quin, l’aturada anunciada ara per la Generalitat.