“La història del PSUC és una part molt important de la història de Sabadell”

El PSUC a Sabadell. 1936-1986. Persones vinculades a l’antic Partit Socialista Unificat de Catalunya rememoren a partir d’aquest dimecres al Casal Pere Quart la història d’aquest partit, que va liderar l’oposició antifranquista i transformar Sabadell a partir de l’accés a l’alcaldia l’any 1979. 

L’exposició obre les portes dimecres a les 19 hores al Casal Pere Quart, on s’hi estarà fins el proper 26 de juliol. Josep López, actual coordinador d’ICV a Sabadell, manté “recuperar la memòria del PSUC és recuperar la memòria d’aquesta ciutat”. López sosté que en els darrers anys estan morint persones destacades de l’antifranquisme i la transició “i ha de quedar alguna cosa del que van aportar”. Així va sorgir la mostra, mirant també al futur: “cal saber que allò que s’ha aconseguit no és fruit de la casualitat, sinó que va costar molt, i també la mostra pot ajudar a trobar guies i idees de cara al futur”, bàsicament a l’espai dels ‘comuns’.

Milicians sabadellencs de l'anomenat Grup de la Joventut de les JSU/PSUC al front d'Aragó 1936
Milicians sabadellencs de l’anomenat Grup de la Joventut de les JSU/PSUC al front d’Aragó 1936

La mostra tindrà diversos espais, que analitzarà la fundació del PSUC el 23 de juliol de 1936, en els primers moments de la Guerra Civil, la clandestinitat durant la dictadura, el lideratge de l’antifranquisme, l’eclosió a partir de la mort de Franco, els ajuntaments democràtics i la transformació de la ciutat entre 1979 i 1999, liderats per l’alcalde Antoni Farrés.

Així mateix, es mostrarà un clip de vídeo amb un resum d’entrevistes a una trentena llarga de persones que rememoren els fets. “La història del PSUC és una part molt important de la història de Sabadell per les lluites laborals, dels barris, per la transformació de la ciutat”, recorda López. Per la seva part, Juan Ignacio Valdivieso sosté que “els valors polítics del PSUC han perdurat en els temps”: l’aliança entre les forces del treball i de la cultura, el concepte d’un sol país o la convergència amb els moviments obrer i veinal. Justament des del sindicalisme de Comissions Obreres parla Juan Guil, que després va ser regidor a Sabadell: “l’aplicació al carrer del que es va conquerir no sempre va ser senzilla als centres de treball”, rememora.

Assemblea durant la vaga general política, al febrer de 1976.
Assemblea durant la vaga general política, al febrer de 1976.

Els impulsors de l’exposició recorden que el proper 23 de juliol farà 82 anys de la fundació del PSUC. Durant mesos s’han capbussat en arxius personals, l’Arxiu Històric de Sabadell o l’Arxiu Nacional de Catalunya. El resultat no només serà l’exposició, sinó també un llibre i un documental que preservi i recuperi “la memòria oral”.

Foto portada: míting al Pavelló d’Esports, al juny de 1976. Autor: cedida.

Comments are closed.