La portaveu de Podem, Marta Morell, al ple, aquest dimecres. Autor: David B.

L’abstenció de Podem, clau per tombar la declaració de Felipe González com a persona ‘non grata’

  • La proposta és desestimada pel vot de qualitat de Marta Farrés després de l’abstenció de Podem. 
  • La Crida carrega contra Morell: “ha preferit posar-se del costat de l’alcaldessa”.

La Junta de Portaveus ha desestimat aquest dijous declarar l’expresident del govern espanyol Felipe González persona non grata a Sabadell. Això intentava la Crida per Sabadell, que ha tingut el suport de la resta de formacions independentistes amb representació a la ciutat. Per sortir endavant calia el suport de Podem, que s’ha abstingut. 

A la Junta de Portaveus hi assisteixen el màxim dirigents de les sis formacions amb representació al ple però a l’hora de votar es ponderen els vots en funció de la representació al plenari. Així per sortir endavant no valia amb la votació favorable d’Esquerra, la Crida i Junts per Sabadell sinó que calia almenys també el vot favorable de Podem, descomptant el vot contrari del PSC (formació germana del PSOE de González) i també de Ciutadans.

Els resultats de les eleccions de l’any passat van situar a Podem al centre del tauler de la política municipal, malgrat tenir un únic representant. Podem, i la seva portaveu Marta Morell, era qui estava entre l’espesa i la paret amb la proposta de la Crida. Els de Pablo Iglesias s’han mostrat a favor d’investigar els vincles de González amb els GAL a la cambra baixa. La votació a Sabadell anava en aquesta línia: si Podem a Sabadell mantindria la línia estatal o s’alineava amb els socialistes. Finalment, s’han abstingut i la votació ha estat tan ajustada que ha calgut el vot de qualitat de l’alcaldessa, Marta Farrés, per tombar la proposta.

Morell (Podem) s’explica a Twitter

La portaveu municipal de Podem, i tinenta d’alcaldessa, Marta Morell, ha justificat l’abstenció a través d’un llarg fil de Twitter. En primer lloc es demana que l’Ajuntament es mostrés a favor d’investigar els vincles de González i els GAL. El consistori no té competències ni recursos per investigar-los, diu Morell.

Pel que fa a la declaració de persona non grata Morell només s’hi mostra a favor si té algun tipus de relació amb Sabadell, com va ser el cas d’Enric Millo al 2017 per l’actuació policial a l’escola Nostra Llar durant el referèndum unilateral de l’1-O. Així Morell recorda com el seu espai polític va votar a Barcelona contra la declaració de persona non grata al rei Felip VI o com a Sabadell el mateix debat només va tenir el vot a favor de l’independentisme. Morell no obstant ha assegurat que “l’etapa dels GAL és una de les més fosques i inquietants del nostres país” i creu que cal investigar-ho tot a l’esfera que pertoqui.

Les explicacions de Morell no convencen la Crida, qui va portar la proposta a la junta de portaveus. Així la seva portaveu municipal, Nani Valero, ha assegurat que ja esperaven el vot contrari del PSC i Ciutadans, però no el del partit lila:

“Esperàvem més de Podemos. El partit de la Marta Morell ha defensat al Congrés la necessitat d’investigar aquest cas, però a Sabadell ella ha preferit posar-se del costat de l’alcaldessa i permetre que no s’aprovés la moció, sent la mateixa Marta Farrés qui ha rematat la decisió amb el vot de qualitat”.

Sent així, la moció ha estat rebutjada i González no ha estat declarat persona non grata, un fet sense cap mena de validesa jurídica de cap tipus però sí simbòlica.

Foto portada: la portaveu municipal de Podem, Marta Morell, en un plenari abans de la pandèmia de la Covid-19. Autor: David B.