Foto portada: Berlanga, Serracant i Martínez, al ple. Autor: David B.

L’Ajuntament s’adhereix a l’Associació de Municipis per l’Aigua Pública

L’Ajuntament s’adhereix a l’Associació de Municipis per l’Aigua Pública. “Una primera pedra per recuperar la gestió pública de l’aigua”, en paraules del regidor de Serveis Centrals, Albert Boada, que deixava el ple. El servei està en mans de l’empresa mixta  Aigües Sabadell (80 per cent Suez, 20 per cent Ajuntament) i tenen contracte fins l’any 2048.

“Ens posicionem amb els municipis que volen la gestió pública de l’aigua”, ha ressumit el regidor de Sostenibilitat, Joan Berlanga (UpC). L’oposició ha criticat el posicionament per “polític” i “ideològic”, especialment el socialista Josep Ayuso, qui es posiciona per la gestió indirecta. Ayuso ha destatat la “satisfacció” de la ciutadania amb el servei i amb el control que té l’Ajuntament de la gestió de CASSA, ja que té membres al Consell d’Administració “Més control i més fiscalització és difícil”, manté Ayuso. “El sistema és suficientment garantista”, ha finalitzat Ayuso. També Rossinyol (CiU) defensa l’actual sistema, qui destaca que els requisits del servei els posa el consistori.

La nostra capacitat d’influència es redueix a zero. La companyia s’ha negat a vendre un local al carrer Ferrer de Blanes i invertir-ho en millores al servei. Ens han dit que no, que no i que no i que tenen el 80 per cent”, ha assegurat el regidor de Serveis Centrals, Albert Boada, qui ha recordat que “el 12 per cent directe va destinat a beneficis”.

Segons Boada en els darrers anys el preu de l’aigua ha pujat un 77 per cent mentre que la ciutadania ha reduït el consum. “Hi ha moltes capitals que han iniciat el procés per recuperar el control públic del bé”, ha reblat. Tota l’oposició s’ha abstingut a l’adhesió a la nova entitat, mentre que els socis de govern han votat a favor.

CASSA: concessió fins 2048

La Companyia d’Aigües de Sabadell (CASSA) es va crear l’any 1949 i la concessió s’allargarà fins l’any 2048 (més info: ‘La fundació de CASSA‘). L’Ajuntament té un 20 per cent de les accions. “La gestió ha estat tan desastrosa que només entrar el govern es demanen 70 milions per aprovar un Pla Director. Quan fem un informe, els 70 milions es converteixen en 53 milions, el que demostra que estem davant un intent d’estafa a l’administració”, sosté Boada. El regidor Boada ha recordat que “en qualsevol moment es pot procedir a resoldre l’empresa mitxa i canviar el sistema de gestió”.

El primer tinent d’alcalde i regidor de Sostenibilitat Berlanga ha matisat que el que el govern portava a ple era adherir-se a una nova entitat, mentre que, sense esmentar-ho directament, ha limitat al posicionament del seu grup municipal la intervenció de Boada.

Foto portada: Berlanga, Serracant i Martínez, al ple. Autor: David B.