Foto portada: penjada de cartells del Comité Sí per canviar-ho tot, el PDeCat, ERC i SBDxI. Autor: David B.

L’independentisme arrenca la campanya de l’1-O demanant la mobilització ciutadana

Tret d’inici a la campanya pel referèndum unilateral de l’1 d’octubre. Les tres principals formacions independentistes, ERC, el PDeCat i la CUP, han fet actes d’inici de campanya. En general, demanen la mobilització ciutadana.

El primer partit en arrencar ha estat el Partit Demòcrata Europeu Català, el PDeCat. Des del seu local a la plaça de l’Àngel, han fet una trobada de la militància. La presidenta local, Mireia Figueras, ha assegurat que encaren la campanya “amb empenta i alegria malgrat que no ens ho estan posant fàcil”. El portaveu municipal, Carles Rossinyol, ha definit la campanya com la “més important des de fa 300 anys. Hem de decidir si volem ser un país independent o seguim a l’Estat espanyol”, de qui ha dit que “està mal assessorat o viu en un món paral·lel”. “Aquest referèndum tindrà conseqüències polítiques; les jurídiques vindran després i l’Estat s’ha equivocant fent-ho al revés”. La diputada del PDeCat al Congrés, Lourdes Ciuró, ha ressumit que “això va de democràcia; tothom podrà votar, els que volen la independència i els que no la volen. Apel·lem a la democràcia i Europa ens està mirant”.

Campanya pel si - PDeCAT. Autor: David B.
Els membres del PDeCat, aquest dijous. Autor: David B.

La campanya Sí per canviar-ho tot, vinculada a la CUP i formacions com la Crida i l’Entesa, ha arrencat des del Racó del Campanar. En un acte amb una cinquantena de persones, el membre de la campanya Víctor López ha assegurat que “la mobilització popular farà que el poble pugui votar”. “Cal una República per canviar-ho tot”, ha afegit, demanant un vot pel “Sí a un país que posi al centre les necessitats dels seus ciutadans i no els interessos d’una minoria que ara està amb els que no volen permetre votar”. L’alcalde de Sabadell, Maties Serracant, ha participat de l’acte un dia després de ser investigat per la fiscalia pel seu suport al referèndum. Acte seguit, simpatitzants de les formacions de la campanya han sortit a diversos punts de la ciutat a penjar cartells.

Campanya pel si - Si per decidir-ho tot. Autor: David B.
Campanya pel si – Si per decidir-ho tot. Autor: David B.

Des de la plaça del Gas, acte d’inici per a Esquerra Republicana de Catalunya. El seu portaveu municipal, Juli Fernàndez, ha assegurat que “defensem que tots i cada un dels ciutadans tinguin el dret a vot tant si volen votar sí com si volen votar no. Hem de ser capaços d’expressar la nostra voluntat democràtica. Per part nostra, explicarem tots els motius pels quals volem una República justa i neta”. Els militants republicans s’han fet la foto de família abans d’anar a penjar cartells.

Campanya pel si - ERC. Autor: David B.
Militants i simpatitzats d’Esquerra, a la plaça del Gas. David B.

A la mitjanit, també la secció local de l’Assemblea Nacional Catalana, Sabadell per la Independència, farà el tret d’inici a la campanya del referèndum.

La no campanya del ‘No’

Les formacions contràries al plebiscit, suspès pel Tribunal Constitucional, com el PSC, Ciutadans i el PP demanen abstenir-se de participar en l’1-0 si finalment es produeix. Per tant, no faran cap campanya. -Per la seva part, l’entorn dels comuns encara no ha pres una decisió definitiva. Aquest divendres la faran pública.

Foto portada: penjada de cartells del Comité Sí per canviar-ho tot, el PDeCat, ERC i SBDxI. Autor: David B.