Foto portada: un moment de l'ocupació. Autor: ACN.

L’ocupació del CDR, vista pel cap de la Policia: “era violència o negociació”

La Policia Municipal va haver de resoldre la nit del 15 al 16 de juny la següent disjuntiva: generar una tensió de resultat incert amb els membres del CDR que van ocupar l’Ajuntament o bé emprar la negociació, més lenta però de millors resultats al seu parer. Així defensa l’Intendent Major de la Policia Municipal de Sabadell, Joan Antoni Quesada, l’actuació de la policia durant l’ocupació de l’edifici consistorial el passat 15 de juny per part d’una trentena de persones. 

El digital Crónica Global ha publicat aquest matí l’informe íntegre que va fer Quesada el 22 de juny. L’Intendent Major el va posar a disposició de l’alcalde, i aquest el va entregar als portaveus municipals. En les sis pàgines, titulades Informe sobre l’ocupació pacífica planta baixa de l’ajuntament de Sabadell dia 15 i 16 de juny de 2018‘ Quesada defensa l’actuació policial plantejant una disjuntiva un cop els membres del Comitè de Defensa de la República ja s’havien ficat a l’Ajuntament: o es negociava amb els ocupants per resoldre el conflicte o bé s’entrava en una tensió de resultat incert, sigués a través de les identificacions o bé a través del desallotjament per la força.

Com van entrar els ocupants?

Del relat del cap de la Policia Municipal, es deriva que els ocupants van accedir a l’Ajuntament en grup, i com qualsevol altre ciutadà. No és costum municipal identificar ningú. En aquell moment, poc abans de les set de la tarda del 15 de juny, només hi havia un policia custodiant l’edifici consistorial (més info: ‘Membres del CDR ocupen l’Ajuntament‘).

Una trentena van pujar per les escales centrals cap a la primera planta i després cap a la segona, disposats a penjar una pancarta des d’un balcó. Van entrar a l’Ajuntament amb roba de carrer però per col·locar la pancarta es van posar una granota blanca, ulleres i un tapaboques. El missatge era: Ajuntament ocupat, iniciem república. El poble mana, el govern obeeix. Van fer l’acció amb poc encert, perquè la pancarta va acabar caient al balcó d’alcaldia, al primer pis.

Intendent Major Policia Municipal Joan Antoni Quesada. Autor: David B.
L’Intendent Major, Joan Antoni Quesada. Autor: David B.

Cap a les 21 hores, quatre portaveus del CDR van reunir-se amb agents de la policia, fent-los saber que tenien previst fer nit a l’Ajuntament, en principi fins diumenge, com també es faria a Montcada, Ripollet, Cerdanyola o Terrassa dins el marc de la campanya Prenem el poder 15J. L’alcalde els va comminar a sortir. Van fer una assemblea i ho van rebutjar. Arribats a aquest punt, i segons el relat de Quesada sense intimidació ni força per part del CDR, es va plantejar la disjuntiva: ús de la força policial o negociació.

“Les 30 persones no es podien portar a cap comissaria a efectes d’identificació si es negaven. La logística policial era de tal magnitud que l’acció policial generaria una tensió important i de resultat incert respecte a l’objectiu que era que cessessin l’ocupació”, manté. Si identificar-los generaria tensió, més encara desallotjar-los: “no es veia viable per l’actitud passiva dels concentrats. Es tracta d’operacions on s’usa la força, i l’ús d’aquesta pot provocar un resultat molt imprevist respecte al que es pretenia resoldre”.

Sent així, Quesada va optar pel camí llarg “però de millors resultats”, diu, de negociar amb els ocupants “havent d’acceptar la realitat de la situació”: 24 persones passarien la nit del 15 al 16 de juny a les antigues instal·lacions del 010, a la planta baixa de l’Ajuntament. Un fet inèdit. Així es va fer un dispositiu policial per impedir que pugessin a les plantes altes del consistori. Se’ls va deixar anar al lavabo. L’endemà, dia de bodes, els ocupants van anar a la plaça a fer activitats però cap a les 3 de la tarda, quan estava previst tancar la porta d’accés a l’Ajuntament, unes 40 persones es van tornar a concentrar per a evitar-ho. fent una crida adicional a Twitter.

De nou, el camí llarg

“Sense fer-los mal era impossible tancar la porta, hi havia gent dins, a la porta i fora pendent”, manté a l’informe. De nou, es va optar pel camí llarg. Finalment “la interlocució i negociació amb diversos ocupants va començar a prosperar i van avenir-se a discutir el tancament de l’acció i la sortida pacífica en una assemblea”. Cap a les 19 hores, 24 hores després d’ocupar el consistori, van abandonar l’Ajuntament (més info: ‘Punt i final a l’ocupació de l’Ajuntament‘).

Ni condemna ni dimissió

La setmana passada Cs va intentar que el ple condemnés l’ocupació del CDR, però no va obtenir els vots necessaris (més info: ‘El ple rebutja condemnar l’ocupació del CDR‘). Tampoc va obtenir llum verda la proposta del PSC per forçar la dimissió del regidor de Seguretat, Lluis Perarnau, per aquests fets.

En general, els membres del quatripartit, i també CiU i els dos regidors no adscrits, van defensar l’actuació de Quesada i del govern local. No obstant, tant Unitat pel Canvi com Guanyem van marcar distàncies amb l’acció del CDR. UpC va votar a favor de condemnar l’ocupació; Guanyem creu necessari identificar les persones que entren a l’edifici municipal.

Foto portada: un moment de l’ocupació. Autor: ACN. 

Comments are closed.