L’oposició alerta: l’Ajuntament té “escasses” garanties del retorn dels quatre milions del Taulí

L’Ajuntament va anunciar ahir l’acord amb la Generalitat per tirar endavant l’ampliació del Taulí i la construcció del CAP Can Llong. Però les formes jurídiques del pacte i el protocol presentats no han convençut a l’oposició.

Els grups municipals del PSC, PDECat i PP es reafirmen en el que ja van dir: asseguren que l’ajuntament de Sabadell regalarà quatre milions d’euros a la Generalitat de Catalunya i qüestionen el compliment dels acords. A més a més, afegeixen que no és responsabilitat de l’Ajuntament fer aquestes accions, però celebren el benefici que suposaran per la ciutadania.

Ayuso (PSC): el protocol no dóna garanties

El portaveu del PSC, Josep Ayuso, assegura que l’acord entre administracions s’ha fet per via d’un pacte i un protocol que, segons el socialista, “no donen garanties de compliment; s’hauria de firmar un conveni”, perquè jurídicament permetria reclamar els diners a la Generalitat en cas d’incompliment dels acords.

Rossinyol (PDECat): “és un regal”

El PDECat també creu que les garanties de devolució són “escasses”. “En realitat es tracta d’un regal”, diu Carles Rossinyol, portaveu del grup municipal de CiU. El conveni entre l’Ajuntament, el Servei Català de la Salut i la Corporació Sanitària Parc Taulí encara no s’ha redactat. Sí hi ha un document previ, habitual en aquests procediments: un protocol d’intencions. Segons Rossinyol, el protocol “no estableix cap obligació legal per tornar els diners a l’Ajuntament”. Es tornaran si hi ha voluntat política, però no estan escrites les condicions de devolució. Les garanties són “molt escasses”, segons Rossinyol, qui més que préstec parla de “regal” a un conseller, Toni Comín, del mateix partit que l’alcalde de Sabadell.

Gesa (PP): “és paper mullat”

En la mateixa línia s’ha pronunciat el portaveu del Partit Popular, Esteban Gesa, que assegura que “es tracta de paper mullat”. Gesa considera que “el paper ho aguanta tot però no compromet en res a la Generalitat” i ha retret novament a l’alcalde de Sabadell, Juli Fernàndez, “haver regalat, d’entrada, quatre milions d’euros” al govern català. El cap de files popular a l’Ajuntament ha assegurat que “fins que no vegi als pressupostos de la Generalitat una partida per les dues coses, a mi em sembla un brindis al sol”, ha finalitzat.

L’acord entre l’Ajuntament, la Generalitat, la Corporació Sanitària Parc Taulí i Servei Català de la Salut contempla el pagament en tres anys dels quatre milions d’euros que aniran a càrrec del consistori sabadellenc per ampliar les urgències de l’Hospital Taulí a mesura que les obres es compleixin (més info: ‘Les noves urgències entraran en funcionament el 2019‘). D’altra banda, l’acord també inclou la cessió de l’espai necessari per a la construcció del nou CAP a Can Llong (més info: ‘El CAP Can Llong es licitarà l’any 2017‘).

Foto portada: l’hospital Parc Taulí de Sabadell. Autor: Arxiu.