Reaccions a l’anunci de dimissió de Manuel Bustos

Manuel Bustos abandona la política assetjat per les seves imputacions al cas Mercuri i l’escàndol de les dietes a la Federació de Municipis. L’adéu del que va ser popular alcalde durant gairebé 14 anys ha deixat diverses reaccions a les forces polítiques locals.

Poc després que Manuel Bustos fes públic a través de la xarxa social Facebook que deixarà els seus càrrecs a l’Ajuntament i la Diputació, qui primer ha reaccionat ha estat el principal partit de l’oposició de Sabadell, Convergència i Unió. El seu portaveu, Carles Rossinyol, ha assegurat que amb l’adéu de Bustos es tanca una etapa “fosca” a la ciutat (més info: ‘Rossinyol (CiU): “La dimissió de Bustos és el final d’una de les etapes més fosques de Sabadell”).

Però durant aquest dimarts altres formacions polítiques també han dit la seva. Fins al moment s’han manifestat Entesa, ICV, Esquerra Unida i Alternativa i  ERC.

Miquel Iceta (PSC): “Bustos fa bé”

L’encara no primer secretari del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC), Miquel Iceta, ha assegurat aquest dimarts que Bustos fa bé presentant la seva dimissió “no pot més” i que el periple judicial del cas Mercuri se li ha fet insuportable. Iceta manté que no ha demanat Bustos que dimitís i ha reconegut haver parlat amb l’exalcalde aquest mateix dimarts. Iceta recorda que l’inici del cas Mercuri és una presumpta trama de corrupció urbanística “de la qual no s’ha sabut res mai més”.

Entesa recorda que hi ha diversos imputats encara

L’Entesa per Sabadell celebra la marxa de Manuel Bustos. Aquesta formació, que durant alguns anys va ser l’única oposició al bustisme, assegura, no obstant, que “encara queden a l’ajuntament de Sabadell dos càrrecs polítics i dos tècnics imputats en el cas Mercuri: Paco Bustos, Joan Manau, Xavier Izquierdo, i el cap de la Policia Municipal, Josep Miquel Duran”. De fet, Manuel Bustos no podrà renunciar a la seva acta de regidor fins el ple municipal de setembre i per tant, formalment, encara és regidor del consistori.

D’altra banda, l’Entesa creu que la plataforma Sabadell Lliure de Corrupció, que exerceix l’acusació popular al cas Mercuri, ha fet una gran tasca que defineixen com a “clau” per la dimissió de l’exalcalde. “La gestió transparent de la peça del Cas Mercuri sobre les dietes a la Federació de Municipis de Catalunya, que ha generat un escàndol en el món municipalista, ha estat clau per provocar finalment la dimissió de Bustos”, diu l’Entesa en un comunicat.

La formació política lamenta que la dimissió arribi “17 mesos tard, sense tenir la decència de donar la cara i havent utilitzat durant tots aquests mesos l’Ajuntament i la Diputació de Barcelona exclusivament en benefici propi”. Finalment, qualifiquen la situació del consistori com de “desgovern i d’absolut abandonament”. “El llegat de Bustos suposarà un llast considerable per a la ciutat, alhora que la seva sinistra ombra es reflexa en la figura de Josep Ayuso”, finalitzen.

ICV creu que arriba “més d’un any tard”

Iniciativa per Catalunya Verds celebra la marxa de Manuel Bustos però creu que arriba “més d’un any tard”. El portaveu d’ICV a Sabadell, Carles Marlés, considera que la dimissió de Bustos era “inevitable”. La formació ecosocialista creu que els imputats pel cas Mercuri haurien de dimitir i els càrrecs de confiança haurien de ser cessats per Juan Carlos Sánchez.

La formació ecosociailsta agraeix la feina de l’acusació popular, de la que són membres, i mantenen que “la suma d’esforços de diferents persones, col·lectius i partits” és el que no ha fet rebaixar la pressió perquè els imputats dimitissin. En canvi, lamenten el paper del PSC, que ha contravingut el seu codi ètic i ha garantit a Bustos seguir cobrant el seu sou.

Gràcies a aquest suport del PSC i del govern de Juan Carlos Sánchez, Bustos ha pogut fer d’alcalde a l’ombra tots aquests mesos”, finalitzen els ecosocialistes.

ICV valora “molt negativament el llegat que deixa Bustos, amb l’Ajuntament intervingut per l’Estat i amb un govern descohesionats i sense projecte de ciutat en plena situació d’emergència social”.

EUiA: “una sortida indigna i tardana que posa colofó a una gestió carregada d’ombres”

La portaveu d’Esquerra Unida i Alternativa a Sabadell, Marisol Martínez, ha definit la dimissió de Bustos com una “indignitat”. Considera que els arguments que l’exalcalde esgrimeix a la seva carta de comiat no tenen res a veure amb els motius de la seva marxa, que estan més aviat al rebuig que ha provocat al PSC les gestions de Bustos a la Federació de Municipis o a Sabadell. Martínez es pregunta que faran ara la resta de regidors imputats al cas  Mercuri:

Encara ens cal saber què faran la resta d’imputats que seuen al banc del PSC a Sabadell, entre ells el seu germà. No han dit tampoc si ara ja, definitivament, faran fora els càrrecs de confiança imputats que l’actual alcalde manté en les seves responsabilitats. I, per suposat, volem moltes respostes sobre com s’han gestionat els diners dels sabadellencs i sabadellenques que anaven als fons de la Federació de Municipis”.

Finalment, la formació d’esquerres demanarà explicacions pel sou que la dona de Bustos, Montse Costa, cobrava a la Federació de Municipis. Segons un atestat policial cobrava 2.600 euros mensuals per 15 hores de feina a la setmana. “Els diners sortien de l’ajuntament de Sabadell i anaven a la FMC per tornar a caure directament dins les butxaques de les mateixes persones que ja rebien els seus sous públics per una altra banda”, diu EUiA.

ERC no dóna per acabat el bustisme

D’altra banda, Esquerra Republicana de Catalunya (que ara per ara no té representants al consistori) assegura que el bustisme només acabarà quan a la ciutat es produeixi el canvi polític. Creuen que la dimissió arriba tard i que “en cap cas pot ser considerada com el final d’una etapa fins que tant al Ple com als càrrecs de confiança deixi d’haver-hi persones implicades en el cas Mercuri”. Exigeixen la seva dimissió i volen que el PSC reclami l’acta de regidors tant a Paco Bustos com a Joan Manau.

La formació republicana assegura que Bustos “ha fet molt mal a la imatge de la ciutat, a la seva principal institució, l’Ajuntament, i ha generat una desconfiança brutal”. Creuen que l’única fi del bustisme arribarà després de les properes eleccions municipals si hi ha un canvi de govern a la ciutat. ERC assumeix el compromís per obrir una nova etapa a la ciutat. “Obrirem portes i finestres per aconseguir que la regeneració democràtica sigui una realitat”, finalitzen.

LA CUP també celebra la renúncia

Les Candidatures d’Unitat Popular celebren la marxa de Bustos i feliciten la Plataforma Sabadell Lliure de Corrupció. “La retirada d’aquest personatge de la vida política és una victòria, llargament reclamada pels qui defensen una societat lliure de corruptes”, asseguren, tot i recordar que encara hi ha altres imputats al consistori. La CUP assegura que caldrà estar atents per veure si Bustos compleix el seu compromís i abandona la política, deixant els seus càrrecs.

FAV Sabadell jutja com “incomprensible” que la resta d’imputats segueixin

La Federació d’Associacions de Veïns de Sabadell defineix com “incomprensible” que els imputats encara presents a l’Ajuntament no segueixin el camí de Bustos i acabin renunciant o siguin cessats dels seus càrrecs. Així mateix, respecte a la dimissió de l’exalcalde asseguren que “lamentem que ni tan sols hagi estat elegant en la forma d’adoptar la decisió, culpant d’això a una suposada conspiració política, cosa que, a les altures del procediment judicial i per les dades que dia sí i un altre també van apareixent, no té cap credibilitat”.

Foto portada: d’esquerra a dreta i de dalt a baix, els regidors de l’Entesa Virgínia Domínguez i Maties Serracant, el candidat d’ERC a Sabadell, Juli Fernàndez, i els regidors d’EUiA, Marisol Martínez i Joan Mena.

4 Comments